Sudeći prema izjavama srpskih i crnogorskih političara odnosi Srbije i Crne Gore, kada je rečo sferi politike, daleko su od uobičajenih dobrosusedskih, a kamoli od prijateljskih i „bratskih“.

Zoran Lutovac, ambasador Srbije u Podgorici, izjavio je da „iako bi se okom statističara odnosi dve zemlje mogli oceniti kao veoma sadržajni u svim sferama privrede i društvenih odnosa, oni su, naročito na političkoj ravni, ispod nivoa očekivanja građana i potencijala dve države“. Spekulacije da bi Crna Gora uskoro mogla da uspostavi diplomatske odnose s Kosovom dodatno su zaoštrile ionako krhko stanje. Iako iz Podgorice poručuju da razmena ambasadora s Prištinom nije na dnevnom redu, političari u Beogradu im, barem u javnim istupima, previše ne veruju. Takođe, višemesečni pregovori radnih grupa dve vlade o dvojnom državljanstvu našli su se ovih dana u ćorsokaku i tim povodom su ponovo razmenjene oštre poruke.

Gotovo jedina oblast, pored ekonomije, u kojoj dve države imaju uspešne odnose jeste vojna saradnja. Ministarstvo odbrane Crne Gore je besplatno ustupilo simulator za obuku pilota Vojske Srbije, dok je srpski ministar odbrane Dragan Šutanovac najavio da bi crnogorski državljani mogli da budu lečeni na VMA.

– Nažalost, moram da se složim sa ambasadorom Lutovcem. Ne može se reći da su naši odnosi loši, ali jesu nezadovoljavajući, s obzirom na potencijale koji postoje. Moram da istaknem da je i ovog puta odgovornost na većem. Moćje u rukama snažnijeg – ocenjuje za Danas Miodrag Vuković, funkcioner DPS-a i predsednik Odbora za međunarodne odnose Skupštine Crne Gore.

Kao posebno zabrinjavajući primer Miodrag Vukovićnavodi nepostojanje saradnje između dva parlamenta, a upozorava i na „nesmotrene izjave političara iz Srbije koje ne doprinose poboljšanju međudržavnih odnosa“. Vukovićsvu odgovornost prebacuje na Srbiju i kao primer navodi da su inicijative iz Podgorice da se poboljša međuparlamentarna saradnja u Beogradu dočekane hladno.

– Iz srpske skupštine stižu loše poruke, koje su opterećene stereotipima i starim manirima da se Crna Gora tretira kao jedan od regiona, a ne kao nezavisna država – tvrdi Vuković.

Kada je reč o problemu dvojnog državljanstva, Vukovićoptužuje srpskog ministra policije Ivicu Dačića da šalje pogrešne poruke javnosti da je zastoj u rešavanju ovog problema nastao na nivou radnih grupa i da se mora rešiti političkim putem. Vukovićse pita kako to da Podgorica „ne priznaje dvojno državljanstvo“, a pregovara o tome.

– Crna Gora ne priznaje dvojno državljanstvo s državama s kojima nema ugovor, a takav ugovor se još ne potpisuje sa Srbijom jer Dačićto ne želi. Srpski zakon o dvojnom državljanstvu je diskriminatoran i kao eliminišući faktor tog zakona se pojavljuje to što se državljanstvo dodeljuje po nacionalnoj osnovi, što nije ni u skladu sa zakonodavstvom EU – ističe Vuković.

Ovaj funkcioner vladajućeg DPS-a ponavlja da je crnogorsko priznanje Kosova bilo neminovnost.

– Crna Gora je priznala Kosovo, jer su to učinile 22 zemlje članice EU, kao i mnoge članice NATO-a, a naš nacionalni interes su evro-atlantske integracije. To je bilo nešto što odgovara razvojnim planovima Crne Gore – naglašava Vuković.

Kao primer dobre saradnje Miodrag Vukovićnavodi nedavnu posetu Podgorici srpskog ministra odbrane Šutanovca i „veoma uspešne razgovore“ koje je vodio sa svojim crnogorskim kolegom Borom Vučinićem.

– Politički odnosi između dve zemlje praktično ne postoje, naročito posle nepotrebnog priznanja nezavisnosti Kosova i reakcije zvaničnog Beograda na taj čin. Na poboljšanje ne utiče ni to što je Demokratska stranka u dobrim odnosima s Demokratskom partijom socijalista. Loši odnosi donose veliku štetu građanima – ističe za Danas Nebojša Medojević, lider Pokreta za promjene.

Medojevićtvrdi da se crnogorskoj javnosti Srbija predstavlja kao problem, neprijatelj i pretnja državnom suverenitetu Crne Gore.

– U vreme ekonomske krize dobro je imati nekoga koga ćete predstaviti kao neprijatelja, kako bi se skrenula pažnja sa socijalnih problema, kriminala i korupcije – naglašava Medojević.

Iako odnosi Srbije i Crne Gore nisu na zavidnom nivou, Medojevićističe da se oni mogu popraviti tako što bi se postavili na evropskim osnovama.

Kada je rečo dvojnom državljanstvu, naš sagovornik smatra da je problem iskonstruisan i da sa Srbijom ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema.

– Crna Gora nije ekonomski prosperitetna država u koju će građani Srbije da pohrle. Pre je slučaj da crnogorski kapital odlazi u Srbiju. Kada je rečo državljanstvu, nema realnih razloga zbog kojih bi se odnosi zaoštravali – navodi Medojević.

Što se tiče vojne saradnje, Nebojša Medojević kaže da je ona „tehnička i simbolička, jer Crna Gora nema vojsku, većjedan nejasan koncept“.

Sporazum o drumskom saobraćaju

Predstavnici crnogorskog Ministarstva saobraćaja i pomorstva i srpskog Ministarstva za infrastrukturu usaglasili su u Podgorici međudržavni sporazum o drumskom saobraćaju između dve zemlje. Sporazum će, kako je saopšteno, uskoro potpisati ministri za saobraćaj dve države, a njime je predviđeno uvođenje dozvola za linijski prevoz između Crne Gore i Srbije. Dozvole će početi da se izdaju od početka 2010, što neće važiti za pogranični saobraćaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari