Za nešto više od nedelju dana ministri i službenici Vlade Srbije iz redova Demokratske stranke Srbije počelu su drugi krug izjašnjavanja na temu stvaranja NATO države na Kosovi i Metohiji i zahteva da SAD i NATO otkažu podršku predlogu Martija Ahtisarija specijalnog izaslanika UN za Kosovo, koji predviđa nadgledanu nezavisnost za južnu srpsku pokrajinu.

Za nešto više od nedelju dana ministri i službenici Vlade Srbije iz redova Demokratske stranke Srbije počelu su drugi krug izjašnjavanja na temu stvaranja NATO države na Kosovi i Metohiji i zahteva da SAD i NATO otkažu podršku predlogu Martija Ahtisarija specijalnog izaslanika UN za Kosovo, koji predviđa nadgledanu nezavisnost za južnu srpsku pokrajinu.
Aneks 11 je deo Ahtisarijevog predloga, koji je javnosti predstavljen pre šest meseci, ali je tek poslednjih desetak dana ušao u žižu ovdašnje političke retorike. Da li je reč o političkoj kampanji za unutrašnju upotrebu ili deo dogovorene državne „višestepene strategije“ – beogradski analitičari prednost daju prvoj varijanti.

Šta boli Ruse?

– Tvrdnje srpskih zvaničnika da o Aneksu 11 Ahtisarijevog plana nije raspravljano nego je on dopisan, jesu tačne. Ali, to je priča koja boli Ruse, koju su oni već rešili pretnjom vetom u SB UN. Nema potrebe da ministar nauke u Vladi Srbije sad otvara novu temu o tome – ističe Dušan Janjić.

Profesor Đorđe Vukadinović, urednik časopisa za političku teoriju i društvena istraživanja Nova srpska politička misao, smatra da „DSS nije promenila dosadašnji stav o Ahtisarijevom planu, ali da je zaoštrila i radikalizovala retoriku prema SAD i NATO zbog njihove otvorene podrške Ahtisarijevom predlogu i nezavisnosti KIM“.
– Ovo je zakasnelo reagovanje Vlade Srbije na zaoštravanje stavova NATO i SAD, koje su ranije više diplomatske formulacije o budućem statusu KIM, zamenile ekstremnom podrškom Ahtisarijevom predlogu. Ovakvo ponašanje ministara DSS ima i unutrašnji efekat – pokušaj da se utiče na raspoloženje većeg dela javnosti prema Ahtisarijevom predlogu i zauzimanje bolje pozicije unutar javnog mnjenja. Istovremeno, to stvara napetost u dosad neočekivano i napadno idiličnim odnosima unutar vladajuće koalicije. U prvih 100 dana Vlade upadljivo je da se DSS bavila KIM, a DS – EU i evroatlantskim integracijama – kaže Vukadinović za Danas.
Vukadinović je sumnjičav prema „pozitivnim scenarijima u kojima bi DSS bila „loš“, a DS „dobar policajac“ u odnosima s međunarodnom zajednicom“. Prema njegovim rečima, oštra retorika DSS prema NATO i SAD mogla bi da bude „potencijalna tačka razdora“.
– DS može da reaguje na četiri načina: da glasno protestuje protiv retorike DSS, da je prećutno podrži, tiho osudi ili glasno osudi. Kako stvari stoje, najrealnije su varijante „dva“ i „tri“, a ono što DS sada čini više liči na tihu podršku – procenjuje Đorđe Vukadinović.
Dušan Janjić, koordinator Foruma za etničke odnose, u oštroj retorici DSS prema SAD i NATO vidi „pripremu srpske javnosti za činjenicu da će se u Beču razgovarati o Ahtisarijevom planu koji nije, kako zvaničnici u Beogradu tvrde, poražen“. Janjić smatra da ovde nije reč o „državnoj strategiji koja je pokrenuta zbog NATO i KIM, jer da je tako Vlada bi zajednički stala iza stavova koje bi izneli ministri spoljnih poslova, odbrane i za KIM“, koji se doduše samo jednom dosad oglasio protiv NATO države u južnoj srpskoj pokrajini.
– Reč je o zameni teza. Ako je neko pravio nezavisnu državu na KIM to su EU i SAD kroz Unmik, tako da je kritika ministara DSS otišla na pogrešnu adresu. Ovo je provokacija na adresu DS, jer se smatra da demokrate i predsednik Tadić nisu dovoljno radikalni u odbrani pregovaračke platforme. Kalkuliše se da će stranci pritisnuti šefa diplomatije, ministra odbrane i predsednika Srbije da pojasne o čemu je reč, koji će – kada se budu našli u neprijatnoj situaciji – lakše odustati od aspiracija da Tadić bude jedini kandidat demokratskih snaga na predstojećim predsedničkim izborima – kaže Janjić.
On ističe da je to loša poruka međunarodnoj zajednici koja ukazuje da „ne postoji Vlada Srbije, da pojedine političke partije koriste institucije za stranačke interese, kao i da nema jedinstvene politike za KIM i NATO integracije“. Janjić je takođe skeptičan prema mogućnosti da je između DS i DSS došlo do kućnog dogovora u nastupu prema SAD i NATO. On tvrdi da, čak i da je tako, da bi „to bio dilentatizam koji neće proći, jer Beograd ima posla s vodećim silama sveta“.
Iako su se za kratko vreme protiv stvaranja NATO države na KIM izjasnili savetnik premijera Srbije Aleksandar Simić, ministri za prosvetu, KIM, nauku i premijerov savetnik za medije, kako je Danasu nezvanično rečeno u krugovima bliskim državnom vrhu, Vlada Srbije nije još raspravljala o tom pitanje jer se dve nedelje nije sastajala. Da li će se o tome razgovarati na prvoj sednici Vlade, kada se očekuje i odluka o sastavu delegacije koja će u Beču 30. avgusta razgovarati s posrednicima Kontakt grupe, juče niko nije mogao da potvrdi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari