Politička scena u 2017. dobila četiri partije 1Foto: Pokret obnove kraljevine

U godini na izmaku, u Registar političkih stranaka upisane su četiri nove partije, sve kao stranke nacionalnih manjina, podaci su sa zvaničnog sajta Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Na osnovu spiska koji je poslednji put ažuriran petog ovog meseca, prva novoregistrovana partija u 2017. godini bila je Srpsko ruska partija Vukovi sa sedištem u Požarevcu, koja je u registar upisana u februaru mesecu. Još jedna stranka ruske nacionalne manjine, Narodna jaka Srbija, sa sedištem u prestonici, dobila je rešenje o upisu u junu odlazeće godine.

Interesantno je da je Narodnu jaku Srbiju osnovao nekadašnji član Glavnog odbora Srpske napredne stranke Igor Jakšić, koji je nakon što je u januaru 2016. podneo ostavku u SNS zbog, kako je tada kazao, jednoumlja i rada u ličnom interesu, te idolopoklonstva njegovih kolega usmerenom ka Vučiću, istom poručio da je „umišljeni bog koji zemljom hoda“.

Treća politička organizacija upisana u registar 2017. godine jeste Pokret obnove Kraljevine Srbije, koji su osnovali devetorica nekadašnjih visokih funkcionera SPO. Oni su u maju ove godine napustili pomenutu partiju jer im je, kako su tada naveli, „dozlogrdilo ponašanje Vuka Draškovića“, te zaključili da SPO više ne baštini vrednosti ideje obnove Kraljevine i Ravnogorskog pokreta. Za predsednika Pokreta obnove Kraljevine Srbije, na osnivačkoj skupštini u Sava centru, izabran je nekadašnji potpredsednik SPO i narodni poslanik Žika Gojković.

Poslednja stranka registrovana u godine koju ćemo u nedelju ispratiti jeste partija slovačke nacionalne manjine Jaka Srbija – Silne Srbsko, sa sedištem u Kragujevcu. Interesantno je da je u gradu u kome je registrovana stranka slovačke manjine, prema poslednjem popisu, bilo ukupno 16 stanovnika te nacionalnosti. Pomenutu stranku osnovao je Vladimir Maksimović, bivši funkcioner Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića i član Gradskog veća u Kragujevcu za komunalnu delatnost.

Na domaćoj političkoj sceni, iako je u registar upisana krajem 2016. godina, pojavila se i Narodna stranka. Predsednički kandidat Vuk Jeremić je mesto zastupnika partije u registru praktično preuzeo od njenog osnivača a sada potpredsednik Narodne Miroslava Aleksića, što je učinjeno kako bi se izbeglo prikupljanje 10. 000 potpisa, koliko je po zakonu potrebno za osnivanje stranke.

Iako je lider Dosta je bilo Saša Radulović u novembru 2016. godine najavio da će taj pokret već u januaru 2017. prerasti u stranku, to se do danas nije dogodilo. DJB vodi spor pred Upravnim sudom zato što je nadležno Ministarstvo osporilo validnost više hiljada potpisa građana koje je prikupio ovaj pokret.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari