Politički autsajderi bi mogli da pokrenu lavinu 1Foto: Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Iako predstavnici opozicije govore da se režim raspada, i da se zato i teror povećava, te da se građani zagrevaju za rušenje režima oko kojeg se steže obruč i sve može biti iskra koja će zapaliti vatru, realnost je takva da je proteklih meseci u glavnom gradu…

… ali i širom Srbije, bilo situacija zbog kojih se „žito nije zapalilo“, poput radova na beogradskom Trgu republike, pucanja cevi u glavnim gradskom ulicama, blokada zgrade Rektorata, izgradnje malih hidroelektrana, vređanja porodice čiji je član poginuo u fabrici „Milan Blagojević“, seksualno uznemiravanje žena od strane gradskog čelnika u Brusu, hapšenje uzbunjivača koji je ukazao na korupciju….

U takvoj situaciji, postavlja se pitanje hoće li se građani, osim na društvenim mrežama, probuditi zbog nekog velikog problema poput eventualnog Vučićevog iskoraka u rešavanju pitanja Kosova ili će kap koja će preliti čašu biti neka sitnica poput promocije knjige zamenika gradonačelnika Gorana Vesića.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović za Danas kaže da bi voleo da može da deli optimizam pojedinih opozicionih kolega.

– Ali činjenica je da je postoji ozbiljna kriza, a da je režim samo produbljuje time što ne želi da prizna njeno postojanje. Kad imate velike tenzije, dovoljna je bilo kakva varnica da se razbukti požar. U principu, nikad se ne zna kada i šta može biti okidač. Ali mislim da i deo opozicije previše često i euforično najavljuje i objavljuje te „dane D“ – i kad za to ima i kada nema osnova, čime samo dodatno smanjuju šansu da se takva eksplozija bunta zaista i dogodi – navodi Vukadinović.

Politikolog Nikola Mladenović za Danas kaže da su ideje da se sadašnja vlast nalazi na ivici pada posledica želje da se obodre aktivisti opozicionih stranaka.

– NJima se možda kratkoročno može podstaći učešće građana u opozicionim dešavanjima, ali je pitanje da li im ovakve poruke u dužem roku pomažu, pogotovu s obzirom na i dalje prilično stabilne procene podrške birača. Poruke mogu da deluju nerealno i da doprinose razočarenju birača kada se često eksploatišu – ukazuje on. Kako dodaje, do sada je u javnosti bilo više tema koje su mogle da budu okidač za građanski aktivizam, u koje spadaju slučajevi moguće korupcije na visokom nivou, nasilja i slabosti državnih institucija.

– Očigledno da postoji značajan deo birača koji su nezadovoljni stanjem u Srbiji i koji ovo iskazuju. Međutim, primetno je i da nijedna politička grupa nije uspela da ih okupi i da se postavi kao alternativa sadašnjoj koaliciji na vlasti. Građani koji su protestovali u protekloj godini velikim delom nisu poklonili poverenje ni opozicionim strankama. Stoga bi njima bilo korisno da, ukoliko žele da se politički nadmeću, razmotre ozbiljnije kadrovske, organizacione i programske promene – kaže Mladenović.

Prema njegovim rečima, više se ne postavlja pitanje kakav je karakter tema koje mogu da izazovu sadašnju vlast, jer su već mnogobrojne bile prisutne u javnosti.

– Najvažnije je ko je njihov nosilac. Ovo bi mogli da budu politički autsajderi. U svetu su u proteklim godinama birači u mnogim slučajevima birali autsajdere, a tradicionalne stranke su često u problemima i opadanju. Tramp u SAD, Kurc u Austriji, DŽonson u UK, u skorije vreme Zelenski u Ukrajini – ovo su neka nova lica koja su svojom nekonvencionalnošću privukla birače. U Srbiji su protesti „Jedan od pet miliona“ u naponu snage bili organizovani upravo od autsajdera, a sličnu reputaciju su imali i lideri nekih pokreta u proteklim godinama. Nije važno odakle dolaze, mada je verovatnije da su urbani centri mesta za nešto slobodnije bavljenje politikom, a prvenstveno prestonica – smatra naš sagovornik.

Kako zaključuje, stranke sa dosadašnjim akterima teško da mogu da unaprede podršku koju su izgradile, čak i sa mnogo povoljnijom medijskom situacijom, jer one do sada nisu uspele da ubede birače da su po obrascu vođenja, političkim idejama i spoljnoj politici dovoljno različite biračima da bi ih podstakle da se više angažuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari