Argumenti Liberalno-demokratske partije kojima objašnjava inicijativu i spremnost da podrži Predlog izmena Zakona o javnom informisanju – da time zapravo radi na očuvanju evropskog puta Srbije – nisu utemeljeni, saglasni su sagovornici Danasa.

 Upitani da li se učešće u izglasavanju zakonskog predloga koji je Vlada netransparentno i bez prethodne javne rasprave, a očigledno politički motivisana, dostavila Skupštini na usvajanje, može opravdati pozivom LDP na angažman u cilju ostvarenja javnog interesa, a to je sprečavanje raspada vladajuće koalicije i povratka na vlast Vojislava Koštunice, Tomislava Nikolića i Vojislava Šešelja, naši sagovornici izražavaju sumnju u krajnji ishod jedne takve namere.

– Javna je tajna da je svrha novog medijskog zakona obračun G17 plus sa vlasnikom Kurira. U međuvremenu su i dve dnevne novine preuzele ulogu Kurira zastupajući političke i poslovne interese širokog kruga okupljenog oko ubica premijera Zorana Đinđića – kaže za Danas Nikola Samardžić, profesor Filozofskog fakulteta u Beograda i bivši član Političkog saveta LDP.

Učesnici u raspravi, prema Samardžićevim rečima, uz „visok nivo prezira prema građanima i javnosti“ pokazali su, da su tajkuni, političke partije i medijski magnati jedan otuđen i monopolima povlašćen, nedodirljiv sloj“.

U kampanji za majske izbore prošle godine, kaže Samardžić, predsednik Srbije Boris Tadić je svoje poruke „zasnivao na zastrašivanju radikalima“

– Danas, svi važni mediji promovišu radikalske ideje i vrednosti. LDP je mrtav. U žabokrečini, umesto da pozove na ulične proteste zbog približavanja vlade represivnim režimima u Moskvi i Pekingu – zaključuje Nikola Samardžić.

Miljenko Dereta, predsednik Građanskih inicijativa kaže za Danas da će proizvod dogovora LDP, DS i G17 plus oko izglasavanja Predloga izmena Zakona o javnom informisanju biti mnogo veća šteta nego korist po javni interes.

– Nije mi žao što će žrtva toga na kraju biti G17 plus jer njihov lider kao stub ekonomske politike u Vladi, u vreme ekonomske krize, ima prioritet da potura zakonske predloge u formi koji mu odgovaraju. S druge strane, za ponašanje LDP imam razumevanja jer se nalazimo u jeku pregrupisavanja na političkoj sceni i nije lako očuvati relevantnost u tom smislu. Njihov potez bi ocenio kao iznuđen ali razumljiv. Politika tako funkcioniše jer da biste bili u prilici da nešto postignete u javnom interesu, morate do te prilike i doći. Međutim, demokratske procedure se ne smeju kršiti. To je jednostavno. To se ne sme – kaže Dereta.

Predsednik Građanskih inicijativa, međutim, kaže da kršenje procedure prilikom donošenja spornog zakona i zastupanje nečijih kratkoročnih političkih interesa, napravljena je mnogo veća šteta nego korist za društvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari