Polovina građana Niša ne veruje da protesti mogu smeniti vlast 1Foto: Beta/Saša Đorđević

Više od polovine anketiranih građana Niša (53,7 odsto) ne veruje da protesti „1 od 5 miliona“ mogu da dovedu do smene vlasti, a isto toliko (52,31 odsto) je uvereno da će oni ipak dovesti do nekih „promena u društvu“, pokazuje istraživanja niškog Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS).

U onlajn istraživanju, realizovanom krajem marta, učestvovalo je 216 ispitanika koji su odgovorili na anketu UPSS-a. Prema rezultatima ankete, četvrtina građana Niša (25 odsto) „ne zna“ da li aktuelni protesti mogu dovesti do smene vlasti, a petina (21,3 odsto) na ovakvo pitanje odgovara pozitivno. Na pitanje: da li protesti mogu dovesti do promena u društvu, skoro četvrtina ispitanika odgovara da „nije sigurna“ (24,07 odsto) ili je njihov odgovor „ne“ (23,61 odsto).

Više od trećine ispitanika (37,5 odsto) veruje da će protesti „ostati na istom nivou masovnosti“, nešto manje da će „postati masovniji“ (32,87 odsto), a još manje da će se „ugasiti“ (29,63 odsto).

Skoro devet od deset ispitanika smatra da su političke stranke u potpunosti ili delimično „preuzele“ proteste od građanskih pokreta i udruženja. Na takvo pitanje 49,6 odsto odgovara sa „da“, a 50,93 odsto sa „delimično“, dok samo 7,41 odsto veruje da se to nije dogodilo.

UPSS je proveravao i šta ispitanici misle o upadu demonstranata u RTS i pokušaj upada u Gradsku upravu Beograda. Najviše građana smatra da to „nije dobar potez organizatora“ (39,81 odsto), a tek nešto manje veruje da je reč o „dobrom potezu“ (34,72 odsto). Četvrtina ispitanika (25, 46 odsto) „nije sigurna“ da li je to dobar ili loš potez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari