Ponoš: Ko plaća, a ko poklanja džipove? 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš zatražio je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da odgovori ga li je tačno da firma GIM, u kojoj je angažovan otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, nabavlja za MUP 49 džipova Rendž rover Diskaveri, u vrednosti od 2,5 miliona evra.

Ponoš je, u intervjuu za Vreme, zapitao i da li je tačno da vozila plaća GIM i da li je u pitanju poklon te firme srpskoj policiji ili oca sinu, „ili je posredi neki kompenzacijski posao između GIM i MUP i šta GIM dobija u toj trampi“.

Da li je to naoružanje i gde ide to naoružanje? Da li je Srbija možda samo tranzitna zona i za ove džipove? Postoji li i pedeseti džip i da li je on predmet neke posebne kompenzacije, ukazao je on.

Ponoš traži i odgovor, ako je sve to istina, kako se objašnjava porodična relacija „u kojoj sin izdaje dovolu za izvoz oružja firmi za koju radi njegov otac, a onda ta ista firma kupuje džipove ministarstvu koje vodi sin, da li je po sredi sukob interesa ili ipak samo otac i sin u zrelim godinama razmenjuju igračke – oružje za džipove“.

S obzirom da ni otac ni sin nisu do nedavno pokazivali neke natprirodne moći, a u skorije vreme čine čuda, kako u oblasti obrazovanja, tako i biznisa, čovek se zapita – da li je uz oca i sina prste umešao neki duh, ili svetovno kum. I ko je taj kum, pita Ponoš.

Komentarišući tvrdnje o umešanosti Stefanovićevog oca Branka u trgovinu oružjem i stanje u Jugoimportu SDPR, Ponoš je konstatovao da je problem što je državna kompanija sa višegodišnjom tradicijom i referencama gurnuta u neravnopravan položaj u odnosu na novoosnovane privatne firme bez referenci u poslu trgovine sa naoružanjem.

On je dodao i da ima još nekih interesantnih stvari vezanih za SDPR i aktuelnu upravljačku garnituru, jer je mlađi brat ministra Stefanovića, zajedno sa direktorom SDPR Jugoslavom Petkovićem, suvlasnik jedne firme.

Imamo situaciju da je otac Stefanović angažovan u firmi GIM, a zajedno sa vlasnikom GIM osnovao je još jednu firmu registrovanu za trgovinu oružjem, mlađi sin jedan od suvlasnika firme zajedno sa direktorom SDPR, stariji sin je ministar policije i izdaje dozvole za trgovinu oružjem, ukazao je Ponoš.

Kako je naglasio, svakim danom je sve jasnije da Srbijom vlada jedan čovek „uz pomoć svoje i osloncem na još samo par porodica“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari