Ponoš: Podižemo ulog mitingom 13. aprila, nije dovoljno čekati da Vučić sam ode 1Zdravko Ponoš Foto: Narodna stranka

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je da se ta stranka zalaže za oročavanje protesta koji se šire Srbijom i „podizanje uloga“, jer nije dovoljno čekati da predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić „sam padne i ode dobrovoljno“.

„Ako na opozicionoj sceni ima nekoga ko misli da je dovoljno pokriti se Sporazumom sa narodom, stati u red za preuzimanje vlasti i mirno čekati da Vučiću dosadi da vlada ili da završi prljavi posao predaje Kosova i Metohije, to nije prihvatljivo za Narodnu stranku“, rekao je Ponoš u emisiji „Zumiranje“ nedeljnika „Vreme“.

„Da li je ostvarivo da Vučić 13. aprila podnese ostavku i ode, to će vreme pokazati. Nikad ne reci nikad“, rekao je Ponoš.

Ponoš je naveo da opozicija i nema o čemu da razgovara sa režimom, osim o izbornim uslovima, i dodao da su protesti, Sporazum sa narodom i bojkot institucija sredstva da se dođe slobodnih izbora.

Upitan da li bi opozicija mogla da izgubi kredibilitet zbog „maksimalističkih zahteva“ da Vučić podnese ostavku, Ponoš je odgovorio da se, naprotiv, kredibilitet gubi tako što se čeka da Vučić „sam padne i ode dobrovoljno“.

„Neće on da ode dobrovoljno. Građani i opozicija ne bi trebalo da se zanose da je dovoljno da su prošetali i potpisali Sporazum sa narodom, pa će Vučić da ode. Neće da ode, jer je ulog preveliki, previše se ta družina zaglibila. Treba tražiti nemoguće i tražiti sve, pa ćemo videti kojim tempom možemo i dokle ćemo da doguramo. Šest godina Vučićeve vlasti je bilo dosta, prođe nam život“, rekao je Ponoš.

Ponoš je, povodom pregovora o rešavanju kosovskog problema, istakao da „sadašnje ekipe u Beogradu i Prištini ne mogu da postignu održivo rešenje pošto i jedni i drugi imaju kosture u ormaru iz devedesetih godina“.

Ponoš je ocenio da je besmisleno da se patrijarhu Irineju predstavlja platforma Prištine za pregovore sa Beogradom, da „Vučić nema nikakvu platformu i da se naobećavao na sve strane šakom i kapom“.

„Vučić je povukao sve pogrešne poteze i više nema mnogo prostora. Pitanje je kako naterati srpsku javnost da proguta tu gorku pilulu“, rekao je Ponoš.

Komentarišući hitno sazivanje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost povodom prištinske platforme za pregovore sa Beogradom, Ponoš je ocenio da je sastav Saveta za nacionalnu bezbednost najveća bezbednosna pretnja za Srbiju, i upozorio na opasnost od poigravanja na ivici sukoba sa Prištinom.

Ponoš, koji je i bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije, rekao je povodom vojne parade kojom će 24. marta biti obeležena 20. godišnjica početka NATO bombardovanja, da će to biti „igrokaz za domaće potrebe“.

„Umesto da Vojska Srbije bude kredibilni garant bezbednosti gađanima Srbije, režim je svodi na nekredibilnu pretnju silom za domaću upotrebu u kontekstu rešavanja kosovskog pitanja, dok se istovremeno Vučić i Hašim Tači tajno sastaju“, naveo je Ponoš.

Ponoš je, povodom poziva na služenje „vojnog roka od 15 dana“, rekao da je ministar odbrane Aleksandar Vulin „paradigma nesluženja vojske i antireklama za vojsku“.

„Posledica je nikad manji interes za upis na Vojnu akademiju i za dobrovoljno služenje vojske“, istakao je Ponoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari