Ponoš: Srbija ima goreg od Đukanovića, može da nađe i boljeg od Krivokapića 1Zdravko Ponoš Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je danas da je poseta izaslanika predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričarda Grenela deo njegove turneje u predizbornoj kampanji Donalda Trampa koja obuhvata Grčku, Srbiju i Izrael, a usmerena je na pridobijanje glasova dijaspore u SAD.

„Nema to veze sa odnosima Srba i Albanaca, a posledica može biti dodatno zaduživanje Srbijei za gradnju auto-puta Niš-Priština i brze pruge“, rekao je Ponoš televiziji N1.

„Nisam protiv infrastrukturnih projekata, ali prvo da vidimo kolika je cena. To su naše pare, a ne pare predsednika Srbije Aleksandara Vučića i ne pričamo o njegovom vinskom podrumu. Pre nego što se zadužimo, trebalo bi da vidimo da li su nam baš taj put i ta pruga najvažniji, kao i da li su nam uslovi zaduživanja prihvatljivi u situaciji kada decu lečimo sms-ovima, a bolnice su oronule“, naveo je Ponoš.

Ponoš je objasnio da je „novac u američkoj razvojnoj banci privatan, a uzimaju ga na zajam druge države koje garantuju Americi da će ga vratiti, dok je kod Kineza nešto drugačije, jer oni finansiraju državnim novcem državne projekte, pa opet države garantuju“.

„I jedno i drugo je zamka i proklizavanje u dodatno zaduživanje. Nema besplatnog ručka“, rekao je Ponoš, a prenosi pres služba Narodne stranke.

Ponoš je rekao da će sve što će u Beogradu biti dogovoreno sa Grenelom ličiti na dokument koji je prethodno potpisan u Prištini, a to je zajednička izjava bez suštinskog sadržaja, a da je posebno pitanje šta će biti od tih obećanja ako Donald Tramp u novembru izgubi izbore.

„Super je da imamo dobre odnose i sa SAD i sa komšijama i sa nekom administracijom u Prištini, ako je to ikako moguće. Pitanje je cene i da li je to naš prioritet, da li se o tome razgovaralo u skupštini i u medijima – naravno da nije, jer nemamo ni skupštinu ni vladu“, rekao je Ponoš.

„Vučić je u Vašingtonu pokazao da je spreman na neočekivano proklizavanje po pitanju Kosova, dok se stalno zaklinje Moskvi da očekuje njenu podršku o odsudnom danu u Savetu bezbednosti UN, gde ručnu kočnicu drže Rusije i Kina. Oni bi mogli da spuste ručnu ako Srbija digne ruke od Kosova, a Vučić je na putu da to uradi ako već nije“, rekao je Ponoš.

Ponoš je naveo da Rusija sada „verovatno procenjuje vrednost kosovskih akcija“ i ako proceni da padaju, mogla bi da preispita zalaganje Moskve za Rezoluciju 1244, koju Vučić više uopšte ne pominje.

Upitan o vođenju beogradskog odbora Narodne stranke, Ponoš je odgovorio da neće biti kandidat za gradonačelnika niti „lice Narodne stranke za Beograd“ na izborima 2022. godine.

„Mi hoćemo da utegnemo stranku posle nekih lomova koje smo imali i taj posao je pripao meni. Pripremićemo partijsku organizaciju za izbore, napravićemo tim i ja ću promovisati timski pristup“, rekao je Ponoš.

Na pitanje da li govori o zajedničkom angažovanju unutar opozicije ili o planovima Narodne stranke, Ponoš je odgovorio da su „opozicioni razgovori uvek spori i inertni, da na njih ne bi trebalo trošiti previše energije u pokušaju da se sve radi zajedno.

„Besmisleno je da trošimo dve godine na to ko će da kosi, a ko vodu da nosi. Potrebna je koordinacija, ali svaka organizacija trebalo bi da uradi svoj deo posla“, rekao je Ponoš.

„Narodna stranka je spremna za timski rad i za podršku onima koji su najbolji, bez obzira da li su članovi Narodne. Za gradske teme trebaju nam stručnjaci, a ne političari opšte prakse. I u Srbiji i u Beogradu treba nam neki naš Krivokapić okružen stručnim ljudima“, dodao je je Ponoš.

Upitan da li je moguće da se u Srbiji „nađe neki Krivokapić kao u Crnoj Gori“, Ponoš je odgovorio da jeste „jer u Srbiji može sve veće, a to znači sve gore i sve bolje nego u Crnoj Gori“.

„Oni su našli Đukanovića, mi još goreg – Vučića. Oni su našli Krivokapića, verujem da mi možemo još boljeg“, rekao je Ponoš.

Na pitanje da li je moguće postići potrebnu saglasnost u opoziciji oko zajedničkih kandidata, Ponoš je odgovorio da nije siguran, ali da bi na tome trebalo da se radi i da ima vremena.

Upitan o odnosu Narodne stranke i Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, Ponoš je rekao da je „opet bilo preuzimanja nekih članova Narodne stranke od strane SSP-a“.

„Mislimo da to nije dobro za funkcionisanje opozicije i to su stvari o kojima moramo da razgovaramo, jer one usložnjavaju odnose u opoziciji. Smatramo da nije vreme za udaranje ispod stola. Postoje problemi koji nisu prevaziđeni“, zaključio je Ponoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari