Ponoš: U opoziciji ima onih koji traže zajedničkog kandidata, a mole Boga da ga ne nađu 1Zdravko Ponoš Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je danas da se ta stranka zalaže za jedinstven opozicioni front i za republičke i za beogradske izbore i da bi opozicija trebalo bi da poradi na zajedničkim kandidatima.

„Mi smo iskreni u tome i voleo bih da pronađemo nekog od integriteta. Bojim se da na opozicionoj sceni ima i onih koji traže zajedničkog kandidata, a mole Boga da ga ne nađu. Smatramo da bi trebalo da imamo jedinstven opozicioni front, ali nam nije strano ni razmišljanje da to može i drugačije da izgleda“, rekao je Ponoš u intervjuu za „Glas Šumadije“.

Ponoš je naveo da Narodna stranka pripada grupi partija koja smatra da je prvi korak zajednička borba za izborne uslove, i da bi o toj borbi trebalo da se dogovore pre svega stranke koje su bojkotovale izbore.

„Jasno je da ne možemo da imamo isti stav prema onima koji su odmah rekli da će učestvovati na izborima 21. juna i onima koji su odlučili da izađu kada je vlast rešila da im ponudi lizalicu koja se zove tri, umesto pet posto. Znači da oni nisu imali problem sa izbornim uslovima, već su želeli da uđu na državne jasle i da su preskočili, bili bi partner u vlasti, kao što je to Aleksandar Šapić“, rekao je Ponoš.

„Nismo spremni da im, puštajući u opozicioni front one u koje nemamo poverenja, pomognemo u pranju biografija. Jer, to se na to svodi: da ih polivamo dok ih neko šamponira, kako bi u jednoj ideološkoj koloni izašli na izbore. Mislimo da ideologija sada nije ključna stvar, već ko je iskreni borac za oslobođenje Srbije“, dodao je Ponoš.

Ponoš je rekao da opozicija nije posvađana, ali da „ima dosta nesuglasica“.

„Jedna od tih nesuglasica je i to šta su izborni uslovi, šta je to što bi trebalo da se traži, o čemu postoje različiti pogledi, jer oni kojima su i prethodni uslovi bili dobri, nisu najbolji sagovornici, a kada bi vlast, uz posredovanje Evropske unije, pristala na te uslove, mogli bismo da razgovaramo ko će s kim i kako“, naveo je Ponoš.

Upitan šta Narodna stranka može da ponudi građanima, Ponoš je odgovorio da može da ponudi „ono što će da isporuči“, a ne ono što im je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao, a nije isporučio.

„On je isporučivao stalna obećanja da će nešto biti za dve godine. Pa je obećao da je ova država u stanju da napravi vakcinu u aprilu, a sada je očigledno da nećemo biti u stanju ni da je uvezemo do sledećeg aprila“, rekao je Ponoš.

„Narodna stranka nudi pravednost, pravdu. Ovo je društvo nepravde na svakom koraku. Da nema krađe. I kompetentnost. Bez obzira da li je reč o lokalnom ili nacionalnom nivou“, istakao je Ponoš.

Na pitanje o strategiji države u borbi protiv epidemije virusa korona, Ponoš je odgovorio da „nije siguran da ova vlast ima strategiju“.

„To se videlo i kako je uvedeno vanredno stanje, kako je sprovedeno. Najpre zatvarajući starije ljude i kućne ljubimce, a kasnije i celu naciju u neku vrstu zatvora. Potrošili gomilu para na gluposti, osakatili privredu… Sa svim merama kasne. One su nepravovremene i neodgovarajuće“.

Ponoš je istakao da je važno da li postoji poverenje građana jedne zemlje u lidera.

„Pre neki dan smo videli kako se nemačka kancelarka Angela Merkel obraća naciji. Sa mnogo empatije, ne preti građanima na način na koji to ovde rade“, rekao je Ponoš.

Ponoš je naveo da neotvaranje poglavlja u procesu pridruživanja Evropskoj uniji „nije iznenađenje“.

„Živimo u ovoj državi, znamo da tu nema napretka. Znaju oni šta se dešava u Srbiji i da Vučić ne vodi zemlju u pravcu evropskih vrednosti. To će proizvesti ozbiljno kašnjenje u tom procesu. Evropa ima i svoje interne probleme, Amerika se vraća u region, ali ne na način na koji je to radila Trampova administracija. Verovatno nešto sinhronizovanije sa Evropom. Što je dobro, jer je ovo region koji se tiče zemalja EU“, zaključio je Ponoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari