Ponoš: Vulin ne razume političke procese u svetu 1

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš upozorio je danas pedsednika Srbije Aleksandra Vučića da ministar odbrane Aleksandar Vulin „diletantski“ tumači vojnu neutralnost i pokazuju elementarno nerazumevanje političkih procesa u svetu.

Ponoš je u pisanoj izjavi naveo da navodi ministra odbrane Vulina da će „našu vojnu efektivu staviti na raspolaganje svakom, u borbi protiv Islamske države“ dokazuje da on ne razume ni svet, niti koncept vojne neutralnosti.

„Vojna neutralnost znači da naša država zadržava suvereno pravo da odlučuje o zaštiti svojih nacionalnih interesa, kao i da ne učestvuje u tuđim sukobima, što je upravo suprotno od shvatanja Vulina koji nudi naše snage na bespogovorno raspolaganje trećim akterima“, rekao je Ponoš.

On je dodao da je osnovni „postulat režima“ Aleksandra Vučića je da nacionalne resurse stavlja na raspolaganje drugima, bilo da se radi o direktnim subvencijama, zemljištu, budžetu za snimanje filmova, ili svemu ostalom.

On je pitao da li je Vulin, na primer, spreman da srpsku vojsku stavi na raspolaganje i Bagdadu, ili Teheranu?

„Štaviše, ministar odbrane izgleda nije obavešten da je Islamska država već pred vojnim porazom. Da stvar bude još gora, ne razume ni da na Bliskom istoku svaki globalni akter deluje iz nekog svog ugla i interesa, tako da bi stavljanje naše vojske bespogovorno na raspolaganje jednom, izazvalo rezervu i skepsu svih drugih“, naveo je Ponoš. Narodna stranka je pozvala Aleksandra Vulina da ne daje olake izjave o uključivanju srpske vojske u ratove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari