Popov: Predsednik Srbije "prepisuje" od Orbana 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIĆ (arhiva)

Viđanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom Vlade Mađarske, Viktorom Orbanom, uoči donošenja odluke o vanrednom stanju u Srbiji zbog korona virusa, govori nam očigledno da je predsednik Srbije imao potrebu da se konsultuje sa jednim autoritarcem oko toga kako on to vidi i na koji način koristi.

To ocenjuje za Danas Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, u odgovoru na pitanja kako komentariše slučaj viđanja dva čelnika dve susedne države u periodu kada je doneta odluka o vanrednom stanju u Srbiji.

Predsednik Srbije sastao se sa premijerom Mađarske u danu kada je doneo odluku o uvođenju vanrednog stanja. Kako je saopšteno iz Predsedništva Srbije, Vučić i Orban razgovarali su o bilateralnim odnosima, o međusobnoj podršci, saradnji i solidarnosti u borbi protiv korona virusa, ali i o migrantskoj krizi i procesu evrointegracija Srbije.

„Granice Mađarske ostaće zatvorene pred svima koji dolaze iz Italije, pa tako i pred državljanima Srbije“, rekao je predsednik Mađarske Vlade Viktor Orban nakon susreta sa Vučićem. On je u izjavi za novinsku agenciju MTI kazao da je zamolio Vučića za razumevanje zbog ovakve odluke Vlade u Budimpešti.

Sagovornik Danasa, Aleksandar Popov, naglasio je da se „od Orbana ne može ništa naučiti o ljudskosti, humanosti, koju je premijer Mađarske pokazao upravo prema izbeglicama“.

– Nije slučajno da se Vučić sastao baš sa Orbanom, kao što nisu slučajne poruke koje su iz njihovog susreta proizašle… Orban je svoju autoritarnost, diktaturu, uveliko pokazao na sopstvenim građanima, a prema Srbiji je, takođe, izrazio vrlo jasne stavove stavljajući bodljikavu žicu na granicu sa Srbijom zbog izbeglica – ističe Popov.

Zaključuje da je ovde reč o „resavskoj školi“, odnosno da Vučić želi da prepiše obrasce ponašanja koje nad svojim građanima primenjuje Viktor Orban.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari