Foto: Lidija Valtner

Ipak, Aleksandar Popović, kojeg su stranačke kolege iz DSS odabrale za svog kandidata na ovim izborima, hendluje sve te obaveze čini se sasvim lako. Uz dobar plan putovanja sve je moguće postići, a vožnja do odredišta služi za poslednje pripreme pred susret sa građanima, ali i obavljanje konsultacija sa kolegama sa Hemijskog fakulteta.

Prošlog četvrtka Popović je razgovarao sa poljoprivrednicima iz Žitišta i Mužlje, a boravak u Zrenjaninu iskoristio je za održavanje konferencije za novinare. Na put se kreće iz stranačke centrale posle intervjua jednoj od agencija. Kravata namenjena za ozbiljne razgovore i nastupe je u kolima skinuta, čini se kao težak teret, jer je sve oko Popovića opušteno i ležerno. Na trenutke on i zvižduće listajući fakultetska dokumenta sa podacima o materijalnim izdacima fakulteta i nedovoljnim novcu koji se dobija od države. Priča kreće i o večnom stručnom sukobu fizičara i hemičara, poput onog između Zvezde i Partizana. Popović je zvezdaš i zaključuje da bi bilo zanimljivo znati ko još od predsedničkih kandidata navija za Crvenu zvezdu. Raduje se utakmici košarkaša CZ te večeri u Milanu. A kada je o fizici reč, šaljivo konstatuje da se, prema njegovom sudu, ništa novo u fizici nije dogodilo od kad je NJutnu pala jabuka na glavu.

Prva stanica je Žitište, gde obilazi Crkvu Svetog Đorđa iz 1810. obnovljenu 2010, a zatim odlazi na obližnju malu pijacu gde mu se meštani žale na težak položaj poljoprivrednika koji, kako kažu, nemaju leba da jedu a o ceni neophodne nafte da i ne govorimo, kao i o malim subvencijama i lošoj kadrovskoj politici na svim nivoima. Jedno od rešenja prema Popovićevom sudu jeste da Direkcija za robne rezerve garantuje minimalnu i fer cenu za deo kultura koja bi omogućila opstanak i dalju reprodukciju. Meštani pominju i probleme Agroživa, gde Popović postavlja pitanje kako može proizvodnja pilića da propadne. Da li se možda kralo ili je nešto drugo u pitanju, pita. Odgovor je – kralo se. Iako velika politička pitanja nisu u prvom planu kampanje, od njih se nije moglo pobeći. Prilazi i LJiljana Arambašić Zrilić, meštanka Žitišta koja je tu došla iz Peći. NJu boli odluka Kosova o prisvajanju imovine SFRJ, odnosno Srbije. Popović joj odgovara da se stvari menjaju brže nego što mi mislimo i da samo treba verovati, jer ako se izgubi vera i čim se odustane – sve propada. „Biće srpska zastava u Peći“, kaže Popović toj gospođi. Ona za naš list kaže da nije član nijedne stranke i da postavlja pitanja svakom predsedničkom kandidatu koji dođe u Žitište. Ovi na vlasti su za nju, kako kaže, lopovi svoje vrste.

Najteži deo kampanje Popoviću je kaže snimanje kratkih poruka za televiziju. A to izgleda tako što članovi DSS iz mesta u kojem Popović boravi iza njega stoje sa porukama i sloganima a Popović u kameru kaže nekoliko rečenica svoje poruke biračima o agrarnoj banci, obnovi puteva i sela….. To se ponovi nekoliko puta dok kamerman ne kaže „dobro je“. „Hajmo, narode, smešak, svi smo srećni, svi se smejemo“, bodri Popović svoje kolege i sebe. Pošto je uspešno snimljena poruka o potrebi prekida izgradnje auto-puta do Drača, kreće se dalje uz poruku lokalnim DSS-ovcima, čuvajte kutije, dobićete letke, imamo internet kampanju, spotove za televiziju nemamo jer nemamo para. Snalazimo se kako možemo.

Primer mladog i uspešnog poljoprivrednika koji je mogao ali nije želeo da ode iz Srbije je Oskar Sarvak, koji je ugostio Popovića i pokazao mu svoje plastenike u kojima gaji paradajz, krastavac i kupus. Dvadesetpetogodišnji Oskar mogao je uz mađarski pasoš da ode bilo gde u Evropu, ali nije hteo jer, kako kaže, Srbija je njegova zemlja u kojoj želi da živi i radi. Prijatan razgovor uz nekoliko čašica rakije i posluženja na ovom seoskom domaćinstvu se ne odbija i Popović za stolom kaže da je svima jasno da on verovatno neće postati predsednik države, ali da ga to nimalo ne uznemirava jer je spreman da se, u skladu sa sloganom „Čovek pre svega“, kako kaže, dere na sav glas o problemima, uveren da će to neko čuti i rešiti ih.