Popović: Republika Srpska primer kako treba da štitimo Kosovo 1Foto: Vlada Srbije

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović čestitao je Republici Srpskoj Dan republike, koji se obeležava 9. januara, i istakao da im želi napredak, stabilnost i nacionalno jedinstvo.

„Republika Srpska, čiji praznik na Svetog Stefana proslavlja čitav naš narod, plod je istrajne i nepokolebljive borbe Srba za svoju slobodu, svoju pravoslavnu veru, za svoju tradiciju i svoju budućnost,“ navodi se u pisanoj izjavi Nenada Popovića.

Kako Popović ističe, posle teškog stradanja sredinom prošlog veka, probuđeni iz zabluda jugoslovenstva i lažnog bratstva i jedinstva, srpski narod preko Drine je shvatio da isključivo u sopstvenoj državi, oslonjen na svoju snagu i inspirisan herojstvom i idealima svojih predaka, može sačuvati svoja ognjišta i svoje živote.

Republika Srpska stvorena je velikim žrtvama našeg naroda i njihovom neugasivom željom za slobodom i nacionalnom nezavisnošću, za koju se Srbi bore još od vremena Cara Lazara, Karađorđa, Miloša i Njegoša, navodi Popović.

Prema njegovim rečima, iako su sve sile zapadnog sveta bile protiv stvaranja Republike Srpske, i kada su je bombardovale i činile sve da je destabilizuju i razgrade, niko nije mogao kod Srba da uništi tu snažnu i neuništivu želju za sopstvenom nacionalnom državom.

Smatra i da nam je iz tog razloga „Republika Srpska i danas primer, kako treba da čuvamo naše nacionalne interese, a pre svega naše Kosovo i teritorijalni integritet Srbij“e.

Kao što su junaci koji su stvorili Srpsku uvek u borbi nosili ideju da je Srpska ostvarenje sna našeg naroda preko Drine da ima svoju državu, tako i danas ne smemo odustati od toga da je Kosovo Srbija i da će tako, koliko god bile teške okolnosti, ostati zauvek, ističe Popović.

Popović u saopštenju zaključuje da će Srbija uvek biti tu da podržava, pomaže i štiti Republiku Srpsku, i nikada neće dozvoliti da se namere pojedinih zemalja o njenom uništenju ostvare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari