Popović sa Burginjonom o finansiranju srpskih istraživača 1Foto: Kabinet ministra

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović, sastao se danas sa predsednikom Evropskog istraživačkog saveta iz Brisela (ERC), Žan Pjer Burginjonom, i tom prilikom istakao da Srbija ima interes da što više mladih istraživača konkuriše za bespovratna sredstva koja dodeljuje Evropski istraživački savet.

„Vlada Srbije učiniće sve da stvori uslove da što veći broj mladih istraživača iz Srbije konkuriše za grantove ERC, jer to vidimo kao izvanrednu priliku da osnažimo naše istraživačke i inovacione potencijale, kao i da obezbedimo veći prodor i primenu naučnih istraživanja u srpskoj privredi“, rekao je Popović.

On je naveo primer Mađarske koja je u prethodnom periodu ostvarila visok stepen uspešnosti u privlačenju ERC grantova za razvoj istraživanja i inovacija. „Mađarska je to učinila kroz kreiranje programa malih grantova, u iznosu od deset do sto hiljada evra. Koristićemo iskustva Mađarske, i u tom smislu nadam se čvršćoj saradnji srpskih i mađarskih istraživača u transferu iskustava i znanja, kako bi i Srbija privukla više ERC i drugih evropskih grantova u budućnosti“, naglasio je Popović.

On je izneo ideju da se uspostavi regionalna kancelarija ERC za region Balkana, kao i da je za Srbiju važno da pored univerziteta i akademske zajednice, stimuliše i ohrabri industriju i privatni sektor da direktno apliciraju za grantove ERC.

Popović i Burginjon su se slozili da je, u skladu sa novim evropskim programom finansiranja istraživanja i inovacija, Horizon Europe, koji počinje 2020. godine, razvoj i primena inovacija jedna od najznačajnijih tema u tom programu.

Sastanku su prisustvovale i jedine dve dobitnice ERC grantova u Srbiji, dr Sofija Stefanović i dr Magdalena Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari