Popović: Srpski narod i njegove svetinje u Crnoj Gori su duboko ugroženi 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović ocenio je, u razgovoru sa predsednikom Odeljenja spoljnih crkvenih veza Moskovske patrijaršije mitropolitom Volokolamskim Ilarionom, da su srpski narod i njegove svetinje u Crnoj Gori duboko ugroženi zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Kako se navodi u saopštenju, Popović je ocenio da iza usvajanja tog zakona stoje duboko politički razlozi.

„Osnovni politički motivi su u povezanim interesima Mila Đukanovića i NATO, koji vide Srpsku pravoslavnu crkvu kao glavni problem za uspostavljanje trajne i stabilne vlasti sadašnjeg crnogorskog režima i kao potencijalnu pretnju za potpunu kontrolu NATO na Balkanu i južnom Jadranu“, rekao je Popović.

On je ocenio da narod u Crnoj Gori nikada neće prihvatiti da bude lišen svoje crkve i svetinja i da ga silom uguraju u „nekakvu lažnu državnu crkvu po volji istinski bogobornog komunističkog režima“.

Popović je dodao da je scenario koji se odvija u Crnoj Gori istovetan sa idejom kakva je bila sa stvaranjem kanonski nepriznate Ukrajinske pravoslavne crkve, koja bi bila odvojena od Ruske pravoslavne crkve, kao što bi „lažna crkva u Crnoj Gori bila potpuno odvojena od Srpske pravoslavne crkve“.

Mitropolit Ilarion je ocenio da je Zakon o slobodi veroispovesti uperen protiv interesa Srpske pravoslavne crkve i da daje državi pravo da otuđi crkvenu imovinu, što je nedopustivo.

„Očigledno je da jedna ruka upravlja ovim događajima i da je u pitanju isti scenario“, rekao je Ilarion, poredeći događaje u Ukrajini i u Crnoj Gori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari