Popović: U budžetu od sledeće godine vise sredstava za inovacije 1Foto: SNP

Vlada Srbije obezbediće više sredstava u budžetu za sledeću godinu za inovacije i tehnološki razvoj, rekao je danas ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Republike Srbije Nenad Popović.

On je na predstavljanju statističkih podataka nedavno završenog konkursa za podršku tehnološkim inovacijama istakao da se na konkurs prijavilo oko 70 odsto više projekata nego prošli put.

„Na konkurs koji je trajao tri meseca prijavilo se 237 inovativnih projekata, što je oko 70 odsto više projekata u odnosu na prethodni konkurs“, rekao je Popović.

On je objasnio da ovaj podatak govori da postoji velika zainteresovanost malih i srednjih preduzeća da pokažu svoj inovacioni potencijal i plasiraju svoje inovacije na tržište.

„To pokazuje i da naše kompanije žele da privuku sredstva za inovacije i tehnološki razvoj od države na isti način kako se to radi u razvijenim zemljama u Evropi i svetu“, rekao je on.

Popović je naveo da prijavljeni projekti dolaze iz različitih sektora nauke i industrije.

„Prijavljeni su projekti iz oblasti prirodnih nauka, informacionih tehnologija, mašinstva, građevinarstva, medicine, elektrotehnike, poljoprivrede i drugih sektora“, rekao je Popović.

On je naglasio da su na konkurs prijave podnele kompanije iz 37 gradova iz svih krajeva Srbije.

„Vlada Republike Srbije želi da podstakne razvoj inovacija i zato će u budžetu za sledeću godinu opredeliti više sredstava za ovu namenu. To vidimo kao važan korak za jačanje konkurentnosti naše ekonomije, rast izvoza i otvaranje novih radnih mesta u visokotehnološkim sektorima“, rekao je Popović.

On je dodao da će rezultati poslednjeg konkursa za podršku tehnološkim inovacijama biti poznati početkom decembra, a da će projekte ocenjivati nezavisna međunarodna ekspertska komisija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari