Popović: Vratićemo pitanje Kosova u UN 1Foto: Medija centar

Pitanje Kosova polako se vraća u Savet bezbednosti UN, izjavio je ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i ocenio da pregovori o Kosovu pod okriljem EU nisu dali nikakav rezultat.

„Jasno je da bez SAD, Rusije i Kine nije moguće postići održiv i primenjiv kompromis Beograda i Prištine. Pitanje Kosova polako se vraća na jedino mesto gde ono može da bude rešeno, a to je SB UN, gde Srbija ima prijatelje Rusiju i Kinu koji štite teritorijalnu celovitost Srbije, poštujući naš Ustav i Rezoluciju 1244“, rekao je Popović.

On je u intervjuu za „Večernje novosti“ rekao da je od samog potpisivanja Briselskih sporazuma jasno da Albanci ne žele da ispune svoju osnovnu obavezu i formiraju Zajednicu srpskih opština, kao i da za to imaju prećutnu podršku nekoliko zapadnih zemalja.

„Od nas se očekuje da sedimo za istim stolom sa onima koji su nas prevarili i onima koji ih podržavaju u toj prevari. U takvim uslovima ne treba nastavljati pregovore. Srbija nije protiv dijaloga, ali ne smemo da dozvolimo da nas bilo ko ponižava“, kazao je Popović.

Prema njegovim rečima, naočigled EU počinje da se ostvaruje plan „velike Albanije“ koji unosi nestabilnost u čitav region.

„Smatram da Srbija mora da zauzme mnogo oštriji stav prema albanskom premijeru Ediju Rami koji tu ideju podržava i promoviše, pokazujući time otvoreno neprijateljstvo prema Srbiji. Takvi pokušaji su napad na naš Ustav i državnu granicu, i sigurno je da Srbija to neće posmatrati ćutke“, rekao je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari