Poruka Apatinaca Subotičanima: "Uzmite stvari u svoje ruke"! 1Foto:Bez straha

I ovoga petka antirežimski protesti pod nazivom „1 od 5 miliona“ održani su u nekoliko gradova Srbije.

Učešće na protestu u Subotici uzeli su i članovi UG „Bez straha“ iz Apatina.

Na poziv organizatora koji nisu krili poštovanje i oduševljene energijom Apatinaca koji su u prethodnom periodu organizovali deset protesta u svom gradu i različitim oblicima aktivizma dali višestruki smisao borbi protiv vlasti koju personifikuje Aleksandar Vučić.

Protest u Subotici je organizovan nakon mesec dana pauze i imao je drugačiju koncepciju. Tema je bio građanski aktivizam, što je bila i svojevrsna najava nekih novih smernica u organizovanju budućih skupova. Govornici na subotičkom protestu bili su dakle upravo predstavnici takvih udruženja iz Kule i Apatina, koja su već uspešno startovala i na lokalnoj političkoj sceni.

Poruka poslata sa okupljanja jeste da „politiku treba oduzeti od povlašćenih političkih i ekonomskih elita i vratiti je građanima“.

Rade Obradović je govorio o iskustvu udruženja građana „Kritična masa“ iz Kule, koje je za samo mesec dana prošlog oktobra uspelo da na lokalnim izborima osvoji deset odsto glasova građana.

On je rekao da Subotičani ne treba da se bave globalnim problemima, već građanskim aktivizmom, i dodao da takvih građanskih organizacija ima širom Srbije, i mnoge uspešno rešavaju lokalne probleme, koje niko osim nas samih neće rešiti.

„Vaš problem je lokalna infrastruktura, zagađenje jezera, problem su komunalije. Problem je za vas zagađenost Palića, isto kao što je nama problem Veliki Bački kanal u Kuli koji je najzagađeniji vodotok u Evropi. A upravo građani koji se okupljaju na trgovima imaju energiju da te probleme rešavaju.“

Dejan Bačić iz apatinskog udruženja građana „Bez straha“ poručio je Subotičanima da moraju sami „uzeti stvar u svoje ruke“.

„Ne treba da čekamo Ameriku, EU, Rusiju, Beograd, ili ne znam koga… Moramo se sami organizovati i izvršiti promene koje su neophodne. Mi smo u Apatinu, koji nikada u svojoj istoriji nije imao proteste, organizovali deset veoma uspešnih protesta. Uspeli smo da probudimo ljude, njima je dosta više iste vlasti koja već trideset godina vlada ovom zemljom… A niko bolje od vas ne pozaje vaš grad i probleme koji vas muče. Udružite se, napravite dobru i jaku priču i sklonite ovu pošast sa vlasti“, istakao je Bačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari