Poruka o nemešanju za smirivanje javnosti 1Foto: Vlada Srbije

Iako se još uvek sa sigurnošću ne može reći hoće li referendum u Republici Srpskoj biti održan, premijer Srbije Aleksandar Vučić dobro je procenio situaciju i to pokazuje i zajednička izjava sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem posle jučerašnjeg susreta sa vrhom Republike Srpske.

U njoj se navodi da predsednik i premijer nisu pružili podršku, ali ni na koji način nisu želeli da utiču na promenu političkih stavova legitimno izabranih političara u Republici Srpskoj, rekli su nezvanično Danasu izvori bliski zapadnim diplomatama, ali i učesnici u političkom životu Srbije.

 

Neizjašnjavanje kao poruka

Sagovornici Danasa ukazuju na to da je Vučić jako dobro postavio stvari i svojim javnim izjavama zaštitio sebe od sumnji da podržava Dodika u njegovim namerama. Takođe, jasna podrška bilo održavanju referenduma ili njegovom sprečavanju, prema proceni naših sagovornika, Vučiću nikako ne odgovara. Poruka da Srbija ne pruža podršku, ali ne želi da utiče na promenu političkih stavova, najbolja je poruka za Vučića lično, odnosno za njegovo opstajanje na vlasti, jer njom zadovoljava i deo javnosti koji je nacionalistički nastrojen, a svojim navodnim ne mešanjem u poslove BiH smiruje takozvani građanski deo javnosti. Nije tajna da Zapadu smeta dosadašnji prisni odnos Vučića i Dodika i da se očekuje da Vučić pomogne u tome da BiH postane funkcionalna država, navode naši sagovornici.

Zapadne diplomate, koje podrazumevano ćute i ne iznose sve karte na sto, kažu naši sagovornici, morale bi da znaju pravo stanje stvari. Dakle, da li Vučić podržava referendum ili ne, hoće li i može li još uvek uticati na Dodika, i da li će mu ili mu je već „u četiri oka“ rekao šta zaista misli. Po interese Srbije iz ugla odnosa sa EU, kako nam je rečeno, bilo bi bolje da Vučić razume sve štetne posledice održavanje referenduma, kojem se protivi Zapad, a Moskva podržava, i pokušava da spreči njegovo održavanje, odnosno pokušava da utiče na predsednika RS, kao što mu je to polazilo za rukom u prethodnom periodu. Potpuno je druga stvar, kako navode naši sagovornici, ukoliko je Vučić izgubio tu mogućnost da sa Dodikom razgovara i predoči mu šta je u interesu i Beograda i RS, ali i BiH kao i celog regiona.

 

Mogući rascep u Srbiji

Održavanje referenduma moglo bi, kako kažu naši sagovornici, da izazove potrese u BiH, ali moguće i na političkoj sceni Srbije i to na liniji odnosa premijera i predsednika. Uočljivo je da je Nikolić pokazao inicijativu sazivajući sastanak sa Vučićem odmah nakon sednice Upravnog odbora Saveta za primenu mira u utorak uveče, potom i jučerašnji sastanak. Ukoliko Nikolić nastavi da podržava Dodika u priči oko referenduma, može doći do njegovog i Vučićevog otvorenog razlaza, smatraju pojedini izvori Danasa.

Predsednik i premijer juče su zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike razgovarali sa članom Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem, predsednikom RS Miloradom Dodikom, predsednicom Vlade RS Željkom Cvijanović i predsednikom Srpske demokratske stranke Mladenom Bosićem.

Napetost tokom dana

Juče ujutru, iako je sastanak bio zakazan, izgledalo je da do njega možda neće doći jer je Vučić zaključio da je izlišan s obzirom na to da je Dodik u izjavi medijima već unapred insistirao na svojoj odluci o referendumu. Povod za susret je nastala situacija posle odluke Upravnog odbora Saveta za primenu mira u BiH koji je pozvao vlasti RS da odustanu od referenduma o Danu RS, zakazanom za 25. septembar.

Kako se navodi u zajedničkoj izjavi predsednika i premijera, njih dvojica osuđuju „organizovane napade koji iz pojedinih zemalja regiona stižu protiv Republike Srbije i srpskog naroda, kao i licemerno ćutanje i pravljenje lažnih simetrija i ravnoteža od strane značajnog dela međunarodne zajednice“. Kako se dodaje, iako zvanični Beograd ne podržava ali i ne želi da utiče na promenu odluke vrha RS, „Srbija će, bez obzira na određene razlike u viđenjima situacije u regionu, uvek podržati srpski narod, građane Republike Srpske i njene institucije.“ Predsednik i premijer istakli su da je politika Srbije poštovanje teritorijalnog integriteta BiH, kao i integriteta entiteta Republike Srpske. Sastanak je trajao oko sat i po.

DSS: Uspostaviće se Dan RS

„Održavanje noćne „hitne konsultacije“ državnog vrha Srbije, „hitni“ sastanak predsednika Vlade sa službama bezbednosti i „hitan“ poziv rukovodstvu Republike Srpske na razgovor u Beogradu, predstavljaju banalan politički marketing. Organizovana dramatizacija je usmerena ka domaćoj javnosti, a istovremeno će služiti i kao pokriće Aleksandru Vučiću pred zapadnim mentorima za pravdanje eto, bio sam aktivan, objašnjavao sam složenost situacije, ali šta sam mogao… DSS je uverena da će moći da 9. januara Republici Srpskoj sa radošću čestita Dan Republike“, navodi se u saopštenju DSS.

Opet na redu Ustavni sud’]

Nakon sednice UO Saveta za primenu mira u BiH, međunarodnog tela koje se izjasnilo protiv referenduma u RS, izuzimajući Rusku Federaciju, sve oči su ponovo uprte u Ustavni sud BiH, koji bi trebalo da zaseda 17. septembra. Portal Sputnjik podseća da se pred tim sudom nalazi zahtev Bakira Izetbegovića za zabranom referenduma, ali i zahtev iz Narodne skupštine RS da Ustavni sud BiH preispita odluku iz decembra 2015, kada je Dan RS 9. januar proglasio neustavnim.

„Ponosan na Srbiju“‘]

Na pitanje novinara da li će referendum biti održan, Milorad Dodik je odgovorio rečima: „Ponosan sam na Srbiju“. On je istakao da su Vučić i Nikolić poručili da se neće mešati – neće podržavati niti osporavati referendum u RS. „Na nama je da procenimo opasnosti koje naše odluke mogu da da donesu. RS sve čini u skladu sa zakonima. RS je jedinstvena u pogledu da se odbrani Dan RS, i u tom pogledu će se nastaviti dalje“, kazao je Dodik.
Upitan da li će biti referenduma Mladen Ivanić je odgovorio: „Da li će biti referenduma ili ne odluku o tome su donele institucije RS, a ja sam u predsedništvu BiH“. Premijerka RS Željka Cvijanović navela je da Srbija ima puno razumevanja za dešavanja u RS, ali da se neće mešati u pitanja o referendumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari