Šefovi diplomatija Evropske unije će u ponedeljak zatražiti brzo formiranje vlade Srbije, uz potvrdu evropske perspektive Srbije i ponoviti podršku „realističnom kompromisnom rešenju“ za Kosovo pošto na sastanku čuju i mišljenje izaslanika UN Martija Ahtisarija. Očekuje se da ministri pruže podršku Ahtisariju, preneli su novinarima izvori nemačkog predsedništva EU i ukazali na to da je visoki predstavnik Unije Havijer Solana „snažno ohrabrio Beograd i Prištinu da zajedno s Ahtisarijem rade na osnovu njegovih predloga“.
Takođe je rečeno da je Solana „podstakao obe strane da iskažu odgovornost, savitljivost i da priznaju nužnost za realistično kompromisno rešenje“ za status Kosova.
Savet ministara EU trebalo bi da razmotri buduće odnose sa Srbijom u svetlu izbora na kojima su „reformski opredeljene političke snage dobile jasnu većinu“. EU na temelju toga očekuje brzo formiranje srpske vlade, rešene da nastavi „put Srbije u Evropu i spremne da se uhvati ukoštac s predstojećim izazovima u duhu konstruktivne saradnje s međunarodnom zajednicom“.
Izvori Saveta ministara EU objasnili su da bi buduća srpska vlada trebalo da jasno politički i konkretnim merama potvrdi rešenost da uspostavi punu saradnju s Haškim sudom kako bi se obnovili pregovori o pridruživanju s Beogradom.
Očekuje se da se u raspravi ministara u ponedeljak usaglase zasad različiti stavovi pojedinih članica EU oko toga „kako treba da glasi poruka ohrabrenja Srbiji“, odnosno koliko „precizne i fleksibilne“ treba da budu naznake o spremnosti da se obnove pregovori o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.
Jedan zvaničnik nemačkog predsedništva EU je rekao da je situacija u Srbiji složena i da „sve poruke moraju da budu vrlo oprezne“. Šefovi diplomatija EU će saslušati i izveštaj ministarske trojke EU o poseti i razgovorima koji su u sredu boravili u Beogradu, a dobiće i informaciju visokog predstavnika EU Havijera Solane o razgovorima s albanskim prvacima u Prištini, kao i predstavnicima kosovskih Srba i čelnicima Kfora i Unmika.