"Poseta Vučića Hrvatskoj korisna za obe države" 1Foto: Kabinet predsednika

Profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Đukanović kaže za RTS da je poseta predsednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj korisna za obe države.

„Ono što jeste veoma značajno je da se ipak gleda u budućnost, da se reše problemi koji su nastali kao posledica raspada Jugoslavije i da idemo dalje ka kontekstu evropskih integracija kako bi Srbija i Hrvatska se ponovo našle pod jednim okriljem, a to su evrointegracije“, rekao je Đukanović u emisiji RTS-a.

Govoreći o tome kakav je mogući učinak moratorijuma na teme prošlosti, koji je juče predsednik Aleksandar Vučić predložio, Đukanović kaže da je zarad smanjenja evidentnih tenzija u društvu veoma značajno da nema nečeg što podstiče loše raspoloženje.

„Ja se nadam da je to moguće i mislim da je značajno da se tako nešto preduzme kako bi se smanjili ti nekada i prenaglašeni stereotipi i kroz medije i kroz izjave javnih funkcionera vezane za susede, u ovom kontekstu konkretno za Hrvatsku“, dodao je Đukanović.

Ukaazao je da je poseta Vučića Zagrebi bila korisna za obe države.

„Mislim da je ova poseta bila u korist obe države i mislim da je veoma značajno da se napokon reše ovi problemi koji u prouzrokovani uglavnom raspadom bivše Jugoslavije i u tom smislu se nadam da će doći do otvaranja pojednih pitanja, poboljšanja statusa etničkih manjina, pitanje definisanja granice, okončanje procesa sukcesije, veoma značajno pitanje nestalih osoba. Postoji jedan set pitanja koje što pre treba rešiti“, istakao je Đukanović.

„Različita viđenja tema“

Naveo je da je bilo očigledno da su hrvatska predsednica i hrvatski premijer imali različita viđenja tema koje je trebalo pokrenuti.

„Međutim, ipak je značajno da je došlo do sastanka Vučića sa premijerom Plenkovićem gde su otvorene neke teme o kojima takođe treba razgovarati“, naglasio je Đukanović.

Kada je reč o protestu u Zagrebu tokom posete Vučića, Đukanović kaže da su sva društva u jugoistočnoj Evropi podeljena i da i hrvatsko društvo na svojim marginama političkog spektra ostavlja neke ekstremne krugove.

„Činjenica da se juče na Trgu bana Jelačića okupilo 300 do 400 ljudi pokazije zapravo jednu takvu tendenciju, međutim ono što jeste značajno je da je ipak do posete došlo i da će ova poseta ostaviti neke rezultate iza sebe i da to nije stav zvanične Hrvatske“, rekao je Đukanović.

„Granično rešenje teško za dve godine“

Na pitanje da li će problem granice biti moguće rešiti u roku koji je predviđen od dve godine da se postigne rešenje, Đukanović kaže da je to teško zamisliti.

„Analizirajući dosadašnji tok veoma je teško zamisliti da će se ovo pitanje rešiti u naredne dve godine, ali mislim da je veoma značajna zajednička opredeljenost da ukoliko ne dođe do kompromisa Srbije i Hrvatske po tom pitanju se ide na međunarodnu arbitražu čije bi rezultate priznale obe strane“, objansio je Đukanović.

Naglasio je da je posebno sporan tok Dunava, koji predstavlja granicu između Srbije i Hrvatske, jer se Dunav pomerao i ne poklapa se sa granicama katastarskih opština.

„Tako da ćemo videti da li će se zauzeti stav da srednji tok reke Dunav bude zapravao granica ili će Hrvatska nastaviti da insistira na ranbijim katarstraskim opštinama ili ćemo ići na presudu međunarodnog suda koji bi utvrdio ili definisao tu granicu“, istakao je Đukanović.

„Ukazati na goruće probleme Srba“

Odgovarajući na pitanje koliko poseta Vučića Vrginmostu može da utiče na položaj Srba u Hrvatskoj, Đukanović naglašava da je važno ukazati na goruća pitanja i guruće probleme koje imaju pripadnici srpske zajednice u Hravatskoj.

„Veoma je značajno i da se poboljša životni standard tih ljudi, da se oni integrišu u hrvatsko društvo i da na određeni način imaju perspektivu života u Hrvatskoj“, rekao je Đukanović.

Smatra da se posetom Vučića može skrenuti pažnja da se ti problemi reše, ali da sve zavisi od spremnosti hrvatske vlade da na određeni način poboljša status i položaj tih građana srpske nacionalnosti koji u pojedinim opštinama nemaju ni električnu energiju ni vodosnabdevanje.

„Generalno gledano status srpske zajednice u skladu sa ustavnim zakonom iz 2004. godine bi trebalo afirmisati uključujući i korišćenje prava ćirilice u pojednim sredinama gde sada, iako postoji predviđena mogućnost, ustavnim zakonom to nije moguće“, zaključio je Đukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari