Nakon dve godine pisanja, konsultacija i sporenja, Predlog zakona o Narodnoj skupštini juče se konačno našao na dnevnom redu parlamenta, i to na zahtev 129 poslanika vladajuće koalicije. Opozicija, koja je tokom izrade zakona zbog „ignorišućeg stava vlasti“ napustila radnu grupu, juče nije sporila potrebu donošenja zakona o parlamentu, ali je kritikovala većinu odredaba predloženog akta.

Navedeno je da se zakonom ne rešava pitanje mandata poslanika, da se ne zna pred kim poslanici polažu zakletvu, a da sviranje himne i špalir Garde Vojske Srbije ne podižu ugled zakonodavnog doma. To su i razlozi zbog kojih je kompletna opozicija najavila da neće glasati za predloženi zakon ukoliko ne bude popravljen amandmanima.

Obrazlažući Predlog zakona, šefica poslaničke grupe ZES Nada Kolundžija rekla je da ovaj akt nije zajednički predlog poslaničkih grupa vlasti i opozicije, ali da ona želi da veruje da svih 250 poslanika dele istu volju da se uredi rad parlamenta.

– Kod pitanja mandata imali smo ustavna ograničenja. Time će se baviti zakon o izboru narodnih poslanika, koji će se uskoro naći pred parlamentom. Ono za šta smo se opredelili jeste definicija koja kaže da poslanik slobodno raspolaže mandatom, uvereni da je u skladu sa Ustavom i ne ulazeći u razradu mehanizama na koji način poslanik slobodno raspolaže tim mandatom – rekla je Kolundžija i dodala da akt o Narodnoj skupštini predviđa da poslanici neće moći da se skrivaju iza imuniteta kada učine krivično delo.

Poslanici opozicije zamerili su vladajućoj većini što kasni u donošenju zakona, ali i na nejasnoćama u vezi sa ceremonijama sviranja himne i postavljanja Garde. Šef poslaničke grupe SNS Tomislav Nikolić pitao je i pred kim poslanici polažu zakletvu – da li pred bogom, crkvom ili predsednikom Ustavnog suda.

– Narod se nikome na zaklinje – rekao je Nikolić i pozvao vladajuću većinu da time „ne ponižava građane koji biraju 250 poslanika“. On je kritikovao i uvođenje kolegijuma Narodne skupštine, koji bi trebalo da zameni konsultacije šefova poslaničkih grupa s predsednikom parlamenta.

Šef poslaničkog kluba LDP Čedomir Jovanović ocenio je da se predloženim zakonom ograničava sloboda poslanika, a da je pokušaj da se Skupštini „vrati kredibilitet osuđen na neuspeh“. Uz ocenu da je predloženi zakon antievropski i antidemokratski, Jovanović je rekao da se njime ne regulišu odnosi Skupštine s Vladom, predsednikom Republike i Ustavnim sudom. On se založio i za ukidanje „blanko ostavki“, navodeći da je Srbija jedina zemlja na svetu u kojoj su poslanici taoci političkih stranaka.

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić rekao je da ta stranka neće podržati Predlog zakona o Narodnoj skupštini, ističući da bi ga trebalo povući iz procedure, a slične stavove izneli su i poslanici DSS.

Šef poslaničke grupe manjina Balint Pastor najavio je da će poslanici tog kluba podržati Predlog zakona, jer je interes da Skupština bude samostalna i u finansijskom smislu.

Pitanja o Šariću i Mladiću

Na početku jučerašnjeg zasedanja poslanici su postavili brojna pitanja. Dragana Todorovića iz SRS zanimalo je zašto MUP ponovo pretresa kuću haškog optuženika Ratka Mladića u Beogradu, a Čedomira Jovanovića iz LDP interesovalo je kako je narkobos Darko Šarić dobio srpsko državljanstvo. Jovanović je zatražio odgovornost za to, navodeći da očekuje od premijera da kaže da je šef BIA dao saglasnost za državljanstvo u vreme „onih koji danas traže vanredne izbore“.

VBA: Vojska ne krije optuženike

Svetko Kovač, direktor Vojno-bezbednosne agencije (VBA), kaže da se haški optuženici ne kriju u objektima Vojske Srbije, niti da u njihovom skrivanju učestvuju pripadnici Vojske. On je juče, dok je bila u toku akcija pretresanja kuće Ratka Mladića, pred skupštinskim Odborom za bezbednost, podnosio izveštaj. Poslanike nije zanimala potraga za Mladićem, ali novinari nisu propustili retku priliku da ova pitanja postave prvom čoveku vojne tajne službe. Na pitanje da li je Mladić u Beogradu, Kovač je rekao da se ne bavi pretpostavkama, a da se o rezultatima potrage može govoriti tek kada se sve akcije završe. Kovač je i član Akcionog tima za pronalaženje haških begunaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari