Poslanici pitali o zdravlju, Kosovu i odgovornosti za zločine u akciji Bljesak 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Poslanici Skupštine Srbije iskoristili su deo sednice u kojem imaju pravo da postave pitanja nadležnima, da čestitaju predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsedniku Skupštine Ivici Dačiću što su juče započeli dijalog sa političkim strankama o poboljšanju izbornih uslova.

Kako su danas rekli poslanici taj razgovor je vođen u demokratskom duhu i potvrđuje volju vladajuće koalicije da, ukoliko postoje sugestije, idu ka poboljšanju izbornih uslova kako bi što veći broj građana uzeo učešće u izborima.

Milija Miletić sa liste „Aleksandar Vučić- Za našu decu“ posle isticanja sastanka stranaka, pitao je Zavod za javno zdravlje „Batut“ da li može da se promeni pravilnik po kojem opštine u kojima živi manje od 20.000 da nemaju pravo na doktora interne medicine.

Miletić je rekao da mnoge male opštine imaju starije stanovništvo kojem je lečenje neophodno, a nisu u mogućnosti da idu u veće gradove.

Đorđe Milićević iz SPS-a nadovezao se pohvalama i čestitkama nadležnima što su razgovarali sa opozicijom, a pitanje je uputio Vladi u vezi sa Kosovom.

Uz navode o najnovijim pritiscima i pitanja upućena „neodređenoj gospodi iz Prištine“ o zločinima, o Račku i Žutoj kući, ko je palio i rušio crkve, Milićević je rekao da je ona sada ponizila Evropsku uniju izjavom da ne želi dijalog sa Beogradom.

„Da li vlada očekuje da će Brisel učiniti dodatne korake kako bi Priština ipak pristala da učestvuje u dijalogu“ pitao je Milićević.

Aleksandar Marković sa liste „Aleksandar Vučić- Za našu decu“ podsetio je na godišnjicu akcije hrvatske vojske „Bljesak“ kada je proteran i ubijen veliki broj Srba.

Poslanik je detaljno govorio o zločinima ponaosob navodeći mnogo detalja, kao i imena onih koji su, kako kaže „lično naredili i izvršili zločine“, a nisu odgovarali.

On je pitao Ministarstvo spoljnih poslova da li su preduzete sve mere u susretima sa hrvatskim zvaničnicima kako bi ratni zločni bili procesuirani.

Poslanici danas razmatraju Zakon o kulturi

Poslanici Skupštine Srbije započeli su danas desetu sednicu Prvog redovnog zasedanja, a prva tačka dnevnog reda biće Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi.

Predloženim zakonom produžava se rok za raspisivanje javnih konkursa za finansiranje ili sufinansiranje kulturnih programa i projekata kao i umetničkih, odnosno stručnih i naučnih istraživanja u kulturi, reguliše se sastav, način izbora i mandat Nacionalnog saveta za kulturu, reguliše se status i podaci koji se upisuju u Registar ustanova kulture.

Poslanici će razmatrati izmene i dopune Zakona o akreditaciji, Predlog zakona o predmetima od dragocenih metala, kao i izmene i dopune Zakona o sprečavanju dopinga u sportu.

Kako je navedeno u obrazloženju, najvažniji razlog za pristupanje ovim izmenama leži u potrebi usaglašavanja ovog zakona sa osnovnim principima novog Svetskog antidoping kodeksa.

Narednih dana, u skupštini će biti potvrđen Ugovor o socijalnoj sigurnosti između Vlada Srbije i Kvebeka, Protokol za izmenu i dopunu Sporazuma Vlada Srbije i Sjedinjenih Američkih Država o naučnoj i tehnološkoj saradnji, a poslanici bi trebalo da potvrde i Sporazum Vlada Srbije i Ruske Federacije o saradnji u oblasti biljnog karantina i zaštite bilja.

Na dnevnom redu je i Predlog odluke o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koji je podneo Visoki savet sudstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari