Poslanici o izveštaju DRI za 2018. godinu i greškama i nepravilnostima od 217 milijardi dinara 1Foto: Pixabay/Mohamed_hassan (Arhiva)

Predsednik Državne revizorske institucije (DRI) Srbije Duško Pejović izjavio je danas da je u 2018. godini ta institucija utvrdila više grešaka i nepravilnosti u poslovanju budžetskih korisnika čija vrednost iznosi 217 milijardi dinara.

Te nepravilnesti, odnosno iznos od skoro dve milijarde evra, bile su najčešće tema polemike na sednice Skupštine Srbije na kojoj se razmatra izveštaj o radu DRI za 2018. godinu, ali govorilo se i o trošenje sredstava u lokalnim samoupravama u kojima je na vlasti opozicija, kao što su Šabac i beogradska opština Stari grad.
Pejović je obrazlažući izveštaj o radu DRI za 2018. godinu rekao da se na nepravilnosti u finansijskom izveštavanju budžetskih korisnika odnosi ukupno 195 milijardi dinara, odnosno to čini 90 odsto utvrđenih grešaka i nepravilnosti.

Preostalih deset odsto se odnosi na nepravilnosti u obračunu plata, javnim nabavkama i preuzimanje obaveza mimo planiranog iznosa bez pravnog osnova, bez verodostojne dokumentacije i bez konkursa i odgovarajućih kriterijuma, dodao je Pejović.

Poslanik Stranke moderne Srbije (SMS) Vladimir Đurić rekao je da utvrđene nepravilnosti u vrednosti 217 milijardi dinara ukazuje da javni sektor troši enormno.

On je ukazao da je iznos od 15 milijardi dinara neevidetiranih prihoda bužetskih korisnika jednako godišnjem iznosu kapitalnih ulaganja u Ministarstvu odbrane ili dvogodišnjem budžetu za izgradnju na primer jedne bitne putne deonice u Srbiji.

„Ti koji su propustili da evidetiraju svoje prihode su verovatno došli po subvencije i dobili ih i opteretili na taj način sve poreske obveznike iz grubosti, nemara i nepažnje, a možda i zle namere“, ocenio je Đurić.

Poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta pozdravila je odluku parlamenta da pred poslanike stavi izveštaje o radu nezavisnih institucija kao i odluku da se ne objedinjuju izveštaji različitih institucija u jednu raspravu.

Ona je negodovala što vladajuća većina nije to učinila ranije, odnosno kada su joj na tu grešku ukazivali poslanici, nego tek kada su im pridike uputili iz Evropske komisije.

Radeta je Pejovića pitala koliko je DRI zaista nezavisna institucija, kakav je odnos vlasti prema DRI i da li je dobro da finansijski plan toj instituciji odobrava Ministarstvo finansija.

Ona je ukazala na podatak da je DRI tražila izmenu 34 akta i zakona, jer su uočili problem u primeni, ali da je promenjeno samo 11, navodeći da bi trebalo država da poštuje sve što DRI napiše.

Radeta je rekla da je zabrinjavajuće i nedopustivo da DRI podnese više od 2.000 prekršajnih prijava, a da 1.000 zastari.

Govoreći o utvrdjenim greškama u iznosu 217 milijardi dinara, ona je pitala da li je neko kada je DRI konstatovao greške vratio pare.

„Da li možete da tražite da se nezakoniti isplaćen novac vrati i kako“, upitala je Radeta i dodala da je za radikale izveštaj korektan i da je DRI neophodna institucija, ali da smatraju da je vlast „drži u šaci“.

Pejović joj je rekao da apsolutne nezavisnosti nema nigde, ali da je „relativna nezavisnost na visokom nivou“.

On je naveo da se nezavisnost ogleda u organizacionom smislu gde je stepen nezavisnosti visok, a da Ministarstvo finansija daje saglasnost na kadrovski plan što nije dobro i što je ranije izneto kao problem.

Pejović je kazao i da DRI nije nadležan da daje nalog za vraćanje para, da nisu inspekcija i da ne mogu da nalože vraćanje već da samo mogu da ocene nepravilnosti.

Polemike je tokom rasprave bilo i o trošenju sredstava u opozicionim opštinama na koje je između ostalih ukazivao poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić.

Kada parlament završi raspravu o izveštaju o radu DRI razmatraće se i izveštaj o radu Fiskalnog saveta, a potom i izveštaj o radu Komisije za zaštitu konkurencije, koji su takođe na dnevnom redu tekuće sednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari