Dačić: Ne postoje izborni uslovi koji će od gubitnika napraviti pobednika 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da nikakve nove izborne uslove kao što je Ministarstvo za izbore nije prihvatio, niti je otvoren novi međustranački dijalog.

„O tome će se tek razgovarati sa predsedavajućim spoljnopolitičkog odbora EP Dejvidom Mekalisterom“, rekao je Ivica Dačić na sednici parlamenta, odgovarajući na pitanje svog stranačkog kolege Đorđa Milićevića da li je prihvatio nove izborne uslove, pošto se u javnosti tako protumačila njegova izjava o uslovima koji su ispunjeni u prethodnom dijalogu.

Dačić je podsetio da on lično nije učestvovao u prethodnom međustranačkom dijalogu koji je, kako je naveo, započet na osnovu razmene pisama bivše predsednice parlamenta Maje Gojković i Mekalistera.

“Tek treba da razgovaramo sa predstavnicima Evropskog parlamenta o modalitetima ko sve treba da učestvuje u dijalogu i koje su teme. Ne postoje takvi izborni uslovi koji od gubitnika mogu da naprave pobednika”, poručio je Dačić, napomenuvši da sve što je do sada dogovoreno, sudeći po izveštajima koje ima, ispunjeno i to gotovo 90 odsto.

“Novi dijalog nije otvoren da bismo razgovarali o nekim uslovima o kojima čitamo, kao što je čuveni izum, Ministarstvo za izbore. O tome niko nije obavešten, niti je zvaničan dopis stigao u skupštinu”, rekao je Dačić.

Milićević je pitao i da li će se krenuti u izradu novog Poslovnika Narodne skupštine, jer je aktuelni, usvojen 2011. godine kao “prelazno rešenje”, i ima brojna otvorena pitanja poput onog na koji način sprečiti da mandate poslanika postanu predmet političke trgovine.

“To može dovesti do političke nestabilnosti”, rekao je Milićević.

Odgovarajuči na to pitanje Dačić je potvrdio da je izrada novog Poslovnika bila tema Kolegijuma parlamenta, navodeći da je za to potrebam ozbiljan rad i da postoji saglasnost između poslaničkih grupa.

„Sigurno je da će to biti jedna od tema u narednom periodu”, precizirao je Dačić.

Poslanici su na početku današnje sednice iskoristili svoje pravo da postavljaju pitanja nadležnim institucijama.

Samir Tandir poslanik Stranke pravde i pomirenja pitao je da li će u Sandžaku biti otvoreni novi granični prelaz kako bi bio olakšan život građana.

Naveo je da bi granični prelaz u Tutinu znatno skratio vreme putovanja do crnogorskog primorja i omogućio poljoprivrednicima da plasiraju svoje proizvode.

Danijela Veljović iz Socijaldemokratske partije Srbije pitala je Ministarstvo energetike šta će učiniti pošto je „Kragujevac u mraku“ jer uličnog svetla ili nema ili ne radi, a da pritom Elektrodistribucija i mesne zajednice prebacuju nadležnost jedni na druge, dok građani ispaštaju.

A naprednjak Nebojša Bakarec zatražio je od Republičke izborne komisije i od MUP-a da kažu da li su tačni navodi, kako je rekao „samozvanog lidera opopozicije Dragana Đilasa“ da su prethodni izbori pokradeni i da je najmanje 200.000 listića ubačeno u glasačke kutije.

Opoziciju je nazvao „srbomrscima“ i rekao da su oni ljubomorni jer ova vlast „radi i gradi“, a naročito su ljubomorni što će sutra biti „otvoren“ spomenik Stefanu Nemanji.

Vulin: Činjenice o prisluškivanj predsednika smo učinili nesumnjivim

“Ministarstsvo unutrašnjih psolova je uradilo sve što u skladu sa zakonom u vezi sa prisluškivanjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Predalo je sve relevantne činjenice Tužilaštvu za organizovani kriminal i očekujemo dalji njihov stav. Činjenice o prisluškivanju predsednika Srbije smo učinili nesumnjivim. Sve dalje je na nadležnom tužilaštvu – kvalifikacija dela i brzina daljih radnji. Ja imam veliko poštovanje i poverenje u gospodina Mladena Nenadića koji vodi tok istrage i verujem da će on na najbolji mogući način tumačiti činjenice, a naša javnost će u skladu sa zakonom biti informisana o svemu i nikako drugačije”, naveo je Aleksandar Vulin, ministar polucije na sednici Skupštine Srbije, odgovarajući na pitanje socijaliste Đorđa Milićevića o prisluškivanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vulin je naveo da se prisluškivanje nikad više ne sme ponoviti, ne samo kada je u pitanju predsednik Vučić, već bilo ko drugi.

„To je zadatak čitavog našeg sistema, da ga sačuvamo od zloupotrebe. Srbija je uređena zemlja u kojoj se poštuju zakoni. O motivima prisluškivanja, istraga će imati šta da kaže, nadležni pravosudni organi će sve to ceniti, a ja mogu da kažem da se predsednik Vučić bavi politikom, nije biznismen i da kada njega prisluškujete, slušate ga samo iz političkih razloga, a kada slušate članove njegove porodice, to činite iz najnižih pobuda, jer je on osetljiv na porodicu. Prisluškujete ih samo iz jednog razloga, jer vam smeta politička stabilnost u zemlji. Naravno rano je da govorimo o motivaima prisluškivanja, ali ne mogu da verujem da motiv nije zlonameran“, ocenio je minstar policije.

On je dodao da je Ministarstvo unutrašnjih psolova uradilo sve i da sada čeka stav nadležnog tužilaštva.

Vulin traži ukidanje anonimnosti na društvenim mrežama

Vulin se u skupštinskoj raspravi o Sporazumu Srbije i Rusije o saradnji u borbi protiv terorizma, zalažio za ukidanje anonimnosti na internetu.

„Ako si toliko đubre i skot da za trogodišnje Vučićevo dete kažeš da je pašče, onda skote to i potpiši, da vidi tvoja majka i tvoje dete“, objasnio je Vulin i dodao da policija uvek može da pronađe one koji pišu takve stvari.

Naveo je da je jednostavnije rešenje ukinuti anonimnost na društvenim mrežama, jer je ona dovela do toga da ispliva ono najgore u čoveku.

„Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Rusije o saradnji o borbi protiv terorizma, je način da Srbija bude deo svetske borbe protiv terorizma. Taj sporazum jača i unapređuje saradnju u oblasti borbe protiv terorizma, i to na sveobuhavatn način putem razmene informacija o terorističkim grupama, njihovim vođama i članovima, o njihovim finansijskim sredstvima i načinima njihovog finansiranja. Sve su to informacije koje svakoj bezbednosnoj službi znače mnogo”, objasnio je ministar policije Vulin, predstavljajući poslanicima Skupštine Srbije sporazum sa Rusijom o saradnji u borbi protiv terorizma.

Vulin je naveo da je Srbija zemlja kroz koju se vrlo često ukrštaju različiti putevi, a na tim putevima mnogi koji ne žele dobro, ni Srbiji, ni čitavom svetu mogu da se nađu i da prođu. Zato je važno, kako je rekao, da naše službe prikupljaju informacije o takvim licima i organizacijama i da takvu informaciju podele.

„MUP dobro sarađuje sa najznačajnijim partnerskim službama u okviru Ruske federacije, kao što su Savet bezbednosti Rusije, MUP Rusije, Federalna služba obezbeđenja i Federalna služba Nacionalne garde. MUP Srbije sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Rusije ima zaključen veći broj sporazuma u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i regularnih migracija, readmisije, kao i u oblasti vanrednih situacija. Posredstvom Interpola ostvarujemo saradnju kroz razmenu operativnih informacija. Godišnje je to u proseku negde oko 400 informacija koje razmenimo sa nadležnim službama Rusije, kao i kroz obuke koje organizuje ruska strana u kojima se doprinosi podizanju stepena profesionalne obučenosti ripadnika MUP-a”, objasnio je Vulin i dodao da nema nijednog razloga da se ne sarađuje sa nadležnim službama Ruske federacije ili bilo kojom drugom partnerskom službom.

On je pozvao poslanike da podrže taj sporazum, napomenuvši da je terorizam univerzalno zlo kome se možemo suprostaviti samo tako što stavljamo Srbiju na mapu sveta i imamo što veći broj potpisanih sporazuma.

Poslanici vladajuće većine ocenili su tokom rasprave da je svaki sporazum koji potpiše naša zemlja dobar i da je privilegija Srbije što ima priliku da potpiše takav sporazum sa jednom od najmoćnijih zemalja, kakva je Rusija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari