Poslanici pitali o porezima, strategiji razvoja sporta i o regionu 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su drugu sednicu redovnog prolećnog zasedanja.

Na početku su, kao i svakog četvrtka, iskoristili pravo da zatraže odgovore nadležnih institucija.

Poslanik sa liste „Aleksandar Vučić- Za našu decu“ Milija Miletić pitao je Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja kako se može pomoći borcima ratova koji su branili zemlju, ali nisu invalidi.

On je naveo primer borca Dragana Nikolića iz okoline Svrljiga koji se borio na Košarama, bio ranjen, sada ima zdravstvenih problema, a teško živi jer nema nikavu pomoć.

Zagorka Aleksić iz Jedinstvene Srbije osvrnula se na posetu lidera svoje stanke Dragana Markovića Egiptu i pitala da li Srbija ima nameru da s tom zemljom potpiše ugovor o strateškom partnerstvu.

Ona je dodala da je Marković pozvao Egipat da demantuje da je priznalo nezavisno Kosovo.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić pojasnio je da je tačno da je Egipat u poslednjim danima prethodne vlade priznao Kosovo, ali da pisane odluke o tome nema.

„Od 2015. ne glasaju za Kosovo nigde i to je praktično zamrznuto priznanje“, rekao je Dačić.

Zoltan Pek iz Saveza vojvođanskih Mađara pitao je ministra omladine i sporta Vanju Udovičića šta se radi na izradi Nacionalne strategije razvoja sporta, s obzirom na to da je poslednja urađena za period od 2014. do 2018. godine.

Đorđe Milićević iz SPS-a pitao je Vladu da li planira da reaguje na napade koji stižu iz susednih zemalja i naveo izjave iz Crne Gore i Bugarske kojima se, kako kaže, napada država za projekat velike Srbije i promoviše velika Bugarska.

Poslanik SNS-a Mihailo Jokić pitao je da li je poslednje povećanje poreza na imovinu bilo neophodno s obzirom na to da država daje novčanu pomoć građanima jer je teška situacija. On je ukazao i da se rešenja o porezu za 2021. godinu očekuju tek u junu.

U nastavku sednice poslanici će razmotriti Izveštaj o radu Agencije za energetiku Srbije za 2019. godinu.

Ranije je najavljeno da će do kraja dana poslanici glasati o svim tačkama dnevnog reda među kojima je potvrđivanje dva međunarodna sporazuma kao i nekoliko kadrovskih rešenja.

Milićević: Analizira li Vlada istupe zvaničnika susednih zemalja, planira li diplomatske aktivnosti

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) Đorđe Milićević zatražio je danas od premijerke Ane Brnabić da odgovori da li Vlada analizira istupe zvaničnika susednih zemalja, poput crnogorskog predsednika Mila Đukanovića ili zamenika premijera Bugarske Krasimira Karakačanova i da li planira diplomatske aktivnosti po tom pitanju.

Milićević je, na početku sednice Skupštine Srbije, predviđenom za poslanička pitanja, istakao da Đukanović ne prestaje da provocira, a pored nastavka optužbi o planu stvaranja „velike Srbije“, ne odustaje ni od napada na Srpsku pravoslavnu crkvu, „pokušava da dobije naklonost nekih političkih krugova koji nisu naklonjeni Srbiji“.

On je ukazao i da je Karakčanov objavio mapu na kojoj je Niš i Vranje predstavio kao sastavni deo bugarske teritorije, a pre mesec dana je Srbiju i Srbe nazvao okupatorima Severne Makedonije.

Milićević je prozvao, ali nije imenovao, jednog od lidera Bošnjaka sa Sandžaka, koji je nekad bio ministar, da se zalaže za pripajanje te regije „lažnoj državi Kosovo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari