Poslanici SDPS napustili zasedanje parlamenta zbog Šešelja 1Skupština Foto: Fonet/Nenad Đorđević (arhiva)

Poslanička grupa Socijaldemokratske partije Srbije napustila je zasedanje Skupštine Srbije u znak protesta protiv ispada Vojislava Šešelja koji je lidera SDPS Rasima Ljajića nazvao vođom narko kartela.

SDPS neće učestvovati u radu ovog zasedanja, ali će davati kvorum i glasati za sve zakone koji vode u pristojnu, uređenu i evropsku Srbiju. Rasim Ljajić, lider SDPS za Danas kaže da je ovo jedna od onih situacija koja liči na priču o “psu i čoveku”.

“Kada pas ujede čoveka, vi ne možete da mu odgovorite tako što ćete ga ujesti. Apsurdno je da pravosnažni ratni zločinac optužuje čoveka koji za svoje 54 godine nema ni prijavu za saobraćajni prekršaj. Sa druge strane fakultet sam završio još za vreme SFRJ, a da pri tome ni jedan ispit nisam pao tokom studija. Očigledno je da je na delu koalicija Šešelj – Zukorlić, koja bi trebalo da pomogne Zukorliću pred nedeljne izbore za Nacionalne savete. Čitava mašinerija opskurnih likova od Šešelja, preko Marića do Sandulovića, neće spasiti Zukorlića debakla na izborima“, kaže Ljajić za Danas.

Na pitanje da li je ljut i na koalicione partnere iz SNS, lider SDPS kaže za naš list da je Maja Gojković, tokom sednice parlamenta vrlo blagonaklono slušala Šešeljeve laži.

“Čak je umesto Šešelja opominjala naše poslanike. Ako se SNS opredelio za Zukorlića kao koalicionog partnera, onda smo mi tu višak“, naveo je Ljajić.

Inače, Vojislav Šešelj u delu sednice Skupštine Srbije, posvećene poslaničkim pitanjima rekao je da je Rasim Ljajić vođa jednog narko kartela na području Srbije.

“Rasim Ljajić je glavni vođa jednog od najačih kartela. Policija ima sva operativna saznanja. Sve ima dokumentovano i niko ništa ne preduzima, zato što je potpredsednik Vlade. A ova Vlada se stupanjem na dužnost, zaklela da će voditi upornu borbu protiv kriminala, protiv korupcije, a nije u stanju da savlada ni korupciju u sopstvenim redovima. U strukturama vlasti, tamo gde bi zapravo sve trebalo najbolje da funkcioniše, korupcija je na nekim mestima ovladala da zapravo vlast više i ne postoji“ , rekao je Šešelj i dodao da policija ništa ne preduzima protiv Ljajića, jer je on predsednik sadako partije, a to znači partija koja nije u stanju da osvoji cenzus na izborima, a onda se prikopčaju za neku veliku partiju da bi se dočepali nekoliko poslaničkih mandata.

Takve partije, prema Šešeljevim rečima onemogućavaju normalan rad parlamenta i onemogućavaju rad partija koje su u stanju da osvoje cenzus. Takvim partijama, koje nisu samostalno izašle na izbore, treba onemogućiti formiranje poslaničke grupe.

“O Rasimu Ljajiću ima i mnogo drugih podataka. Studirao je u Sarajevu, došao do četvrte, onda je počeo rat i on se iznenada pojavio sa diplomom medicinskog fakulteta koji traje skoro šest gpodina. Za čas mu je neko položio sve ispite i pojavio se sa diplomom lažnog lekara. Moram da spomenem i da je posle dužeg neprijateljstva opet u političkom savezu sa Sulejmanom Ugljaninom”, rekao je Šešelj, dok su poslanici SDPS sve vreme negodovali, dobacujući mu da je zločinac. Šešelj je tražio da ih Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije kazni, a ona je zamolila obe poslaničke grupe da ne dobacuju.

„Ovde se svašta čuje za vreme postavljanja pitanja – Svašta se govori i postavljaju pitanja o Aleksandru Vučiću. Niko još nije reagovao kao vi. Ako možete saslušajte, ako ne možete ne možete, a da li je istina ili nije, videće se, samo polako“, rekla je Gojkovićeva obraćajući se poslaničkoj grupi SDPS, a onda je Šešelju poručila da ima pravo da nastavi sa postavljanjem pitanja.

Objašnjavajući zbog čega je poslanička grupa SDPS napustila zasedanje u znak protesta, Milorad Mijatović, šef poslaničke grupe SDPS, MIlorad Mijatović rekao je da čovek koji ima pravosnažnu osudu Haškog suda za zločine napada čoveka koji nema ni prekršajnu prijavu, koji nije platio kaznu ni za vozački prekršaj.

“Znači na političkoj sceni Srbije došle su do izražaja one snage koje žele da u potpunosti zagade politički prostor. SDPS i poslanička grupa je napustila salu i neće učestvovati u radu ovog zasedanja, ali budite uvereni da ćemo davati kvorum za sva glasanja u parlamentu, jer smo deo koalicije. Svim građanima Srbije, a posebno građanima u Sandžaku je posebno jasno da je ovaj napad instriuiran i orkestritran da se pomogne jednom političkom gubitniku muftiji Muameru Zukorliću, čoveku koji gubi izbore u Sandžaku, i koji će izgubiti i ovoga puta izbore za nacionalne savete. Prema tome ako se u političkoj praksi Srbije uvodi pravilo da može svako sa svakim i da može svašta da iznosi u tome neće učestvovati poslanička grupa SDPS, jer mi smo ljudi koji se bore za pristojnu i uređenu Srbiju, za evropsku Srbiju. Glasaćemo za sve one zakone koji su u tom smislu da Srbija bude uređenija i demokratskija“, naveo je Mijatović.

Na pitanje da li to znači da je poslanička grupa SDPS ljuta i na koalicione partnere, Mijatović je odgovorio je njegova partija državotvorna koja ne želi da nepotrebno izaztiva krizu i da će razgovarati sa koalicionim partnerima o svim stvrima i tražiti rešenje iz ove situacije. Na ponovljeno pitanje da li su ipak ljuti, on je ponovio da su oni stranka koja ispunjava sve što piše u koalicionom dogovoru, a svoj protest su izrazili protiv stranke osuđenog ratnog zločinca koja je kancer na političkom nebu Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari