Poslanici Skupštine Srbije na stalnom radu u parlamentu su prošle godine u proseku zaradili po 1,4 miliona dinara, dok skupštinsku platu od oko stotinak hiljada dinara prima 200 predstavnika naroda. Poslanički dodatak, odnosno paušal u iznosu od oko 30.000 dinara uzimaju svi poslanici, osim Nenada Popovića iz Demokratske stranke Srbije koji se odrekao svih primanja.

Visina poslaničke plate ipak zavisi od dužine staža i funkcije na kojoj se poslanik nalazi, odnosno da li sedi u fotelji šefa poslaničke grupe, potpredsednika parlamenta ili predsednika nekog skupštinskog odbora.

Na primer, šef poslaničke grupe manjina Balint Pastor je tokom protekle godine zaradio oko 1,4 miliona, kao i lider LDP Čedomir Jovanović, Miloš Aligrudić (DSS), Suzana Grubješić (G 17 plus), dok su Velimir Ilić (NS) i Nada Kolundžija zaradili prošle godine oko 1,5 miliona dinara. Ubedljivo najveće plate imaju skupštinski veterani – Gordana Čomić, potpredsednica parlamenta, čija je ukupna zarada tokom protekle godine iznosila 1,7 miliona dinara, sledi Dragoljub Mićunović, poslanik DS i predsednik skupštinskog odbora za inostrane poslove sa 1,6 miliona dinara, koliko je inkasirao i Momo Čolaković, šef poslaničke grupe PUPS.

Tokom protekle godine, najmanje su zaradili Zoran Petrov iz DS – 964.000 dinara i pupsovac Siniša Stamenković – 833.000 dinara. Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović ne prima platu u parlamentu, već na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu.

Podaci iz finansijskog izveštaja za 2009. pokazuju da je za plate parlamentaraca potrošeno oko 310, a za dodatak još 136 miliona.

Iako godišnja prosečna plata u Srbiji iznosi oko 38.000 dinara, Veljko Odalović, generalni sekretar Skupštine Srbije, kaže da poslanici imaju skromna primanja, odnosno da u regionu zarađuju najmanje. „I dok naši poslanici zajedno sa paušalom zarađuju mesečno oko 1.000 evra, dotle svi ostali parlamentarci u regionu mesečno inkasiraju više hiljada evra. Čak i poslanici Makedonije i Crne Gore imaju nešto veće plate od srpskih poslanika, dok se zarade ostalih poslanika u regionu kreću od 4.500 do 7.000 evra koliko primaju mesečno austrijski parlamentarci“, kaže Odalović. On dodaje da se zarade srpskih poslanika nisu godinama povećavale.

Na primedbu da osim zarade i paušala poslanici imaju i druge privilegije, generalni sekretar Skupštine kaže da je u svim segmentima sprovedena štednja. On navodi da ukoliko poslanik privatnim vozilom dolazi u Skupštinu, naplaćuje 10 odsto cene goriva i pređenog kilometra.

– Ako ostane da spava u glavnom gradu, ima pravo na prenoćište, ali nema pravo na hotel sa pet zvezdica i luks kategoriju. Oni koji se opredele za odvojeni život, imaju pravo na nadoknadu od 30.000 dinara mesečno. Poslanici imaju pravo na besplatan gradski prevoz, parking, a poslanički klubovi dobijaju i štampu kako bi bili informisani. Poslanici koji putuju u inostranstvo imaju plaćene troškove smeštaja, putovanja, a dobijaju i dnevnice, adekvatno zemlji u koju se putuje – kaže Odalović.

Narodni poslanici Skupštine Srbije potrošili su u prošloj godini na putovanja ukupno 137,2 miliona dinara, što je za 1,2 miliona manje nego u 2008. Troškovi putovanja u zemlji iznosili su oko 115 miliona dinara, dok su dnevnice poslanika u inostranstvu parlament koštale 22,3 miliona dinara.

Pojedinačno gledano, za službena

putovanja u inostranstvo najviše je potrošio Dragoljub Mićunović iz DS, predsednik skupštinskog Odbora za inostrane poslove. U izveštaju o rashodima Narodne skupštine u 2009. godini, navodi se da je parlament na Mićunovićeve inostrane dnevnice utrošio 205.000 dinara, za prevoz 681.500, a za smeštaj 214.000 dinara.

Miloš Aligrudić, član Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, rekao je da je prošle godine u inostranstvu bio ukupno mesec dana. Aligrudić je na ime dnevnica naplatio 106.500 dinara, za prevoz oko 390.000, a za smeštaj u inostranstvu 161.000 dinara.

S druge strane, predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović je mnogo manje koštala parlament. Na ime dnevnica u inostranstvu naplatila je 91.000 dinara, a za prevoz i smeštaj ukupno oko 322.000 dinara.

Na putovanja u zemlji, bez prevoza, najviše je potrošio Saša Dujović iz Pokreta veterana – 135.000 dinara.

Posmatrajući u celini, DS je kao najveća parlamentarna stranka i najviše potrošila za službena putovanja poslanika. Na putovanja u zemlji demokrate su utrošile 6,7 miliona, a za inostranstvo 5,9 miliona dinara. Drugi po broju poslanika, radikali, znatno manje su putovali u inostranstvo (1,2 miliona), ali su bili prilično aktivni u Srbiji (oko pet miliona dinara). Slede poslanici G17 plus, DSS i LDP, sa između četiri i tri miliona dinara, a pri začelju su SPS i Nova Srbija.

Skupština Srbije je u 2009. godini potrošila i 88,5 miliona dinara za naknadu poslanicima za korišćenje sopstvenog prevoza. Najveću naknadu za korišćenje svojih kola u iznosu od 1,2 miliona, naplatio je Bajram Omeragić (Bošnjačka lista), koji je putovao iz Novog Pazara. Goran Stefanović iz Vranja (DS) je za korišćenje sopstvenog prevoza naplatio 982.000 dinara. Među radikalima je u ove svrhe najviše naplatio Ljubomir Kragović iz Kosovske Mitrovice – 941.000 dinara.

Poslanici koji nisu putovali svojim kolima, naplaćivali su odvojeni život i iznajmljeni stan. Momo Čolaković, šef poslaničke grupe PUPS, na ime iznajmljivanja stana u protekloj godini uzeo je sa skupštinske blagajne 420.000 dinara. To znači da je Čolaković mesečno rentirao stan za 35.000 dinara, što je po kursu u najvećem delu 2009. bilo oko 400 evra. Šef poslanika stranke penzionera naplatio je i 255.000 na ime naknade za život odvojen od porodice. Veći novac za naknadu za odvojen životi uzimali su i Munir Poturak (SDP, 271.742), Nataša Mićić i Nebojša Ranđelović (LDP, ukupno 505.000).

Poslanik Skupštine Srbije najjeftiniji po državni budžet je potpredsednik DSS Nenad Popović, koji se odrekao svih primanja. Popoviću je uplaćeno samo 37.000 dinara na ime paušala, jer njegova izjava da se i toga odriče nije stigla blagovremeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari