Nastavak sa 1. strane
Sigurno je da na ovoj sednici neće biti razmatrano mesto predsednika parlamenta, što za Danas potvrđuje i funkcionerka G 17 Plus Suzana Grubješić. Ona kaže da pre utorka neće biti novih informacija o sadržaju same konstitutivne sednice. Izvesno je, prema njenim rečima, da će u sredu biti najpre verifikovani poslanički mandati i odmah zatim održana specijalna ili vanredna sednica Skupštine na kojoj će se razmatrati tekst rezolucije o Kosovu, koju priprema pregovarački tim.

Nastavak sa 1. strane
Sigurno je da na ovoj sednici neće biti razmatrano mesto predsednika parlamenta, što za Danas potvrđuje i funkcionerka G 17 Plus Suzana Grubješić. Ona kaže da pre utorka neće biti novih informacija o sadržaju same konstitutivne sednice. Izvesno je, prema njenim rečima, da će u sredu biti najpre verifikovani poslanički mandati i odmah zatim održana specijalna ili vanredna sednica Skupštine na kojoj će se razmatrati tekst rezolucije o Kosovu, koju priprema pregovarački tim.
– Još se ne zna da li će to biti jedini dokument o kome će biti rasprave u parlamentu, s obzirom na to da su radikali najavili svoju platformu. O predsedniku parlamenta sigurno neće biti reči u sredu, jer je to mesto povezano sa dogovorom stranaka oko učešća u vladi. Kao što je i raspodela mesta u vladi, pa i sam mandatar i dalje neizvestan, tako je neizvesno i kome će pripasti mesto predsednika parlamenta. Ali, ne postoje ograničenja da se sazove vanredna sednica kojom bi predsedavao najstariji poslanik u budućem skupštinskom sazivu – objašnjava za naš list Gordana Grubješić. Kako kaže, u pregovorima o formiranju vlade nema nikakvih pregovora i objašnjava da će se stranke najpre koncentrisati na konstituisanje parlamenta, a tek onda nastaviti pregovore o sastavljanju nove vlade. Nastavak zvaničnih pregovora o formiranju nove vlade očekuje se od 19. februara.

Sporan samo ministar policije

Demokratska stranka bi, prema nezvaničnim informacijama koje prenosi beogradska štampa, pristala da na mestu premijera ostane Vojislav Koštunica ukoliko se DSS u novoj vladi odrekne ministarstva policije. DS navodno traži i ministarstvo finansija. Međutim, u ovim kalkulacijama Koštunica ima sužen prostor za pregovore, s obzirom na to da je uslov G17 Plus za učešće u novoj vladi upravo mesto ministra finansija, namenjeno Mlađanu Dinkiću. Mediji spekulišu i da lider DSS i dalje insistira da, uz mesto premijera, njegovoj stranci pripadne i ministarstvo unutrašnjih poslova, te će upravo mesto ministra policije biti verovatno jedina sporna tema u narednim pregovorima DS i DSS o sastavljanju nove vlade. Prema pisanju beogradske štampe, u Demokratskoj stranci na ovom mestu vide Dragana Šutanovca, dok se kao jedan od kandidata za šefa Bezbednosno-informativne agencije spominje Branko Radujko, savetnik predsednika Srbije. Ako dođe do takvog dogovora, DS bi dobio i mesto jedinog potpredsednika vlade, koje bi moglo da bude ponuđeno Božidaru Đeliću. On bi, međutim, prema nepotvrđenim informacijama, mogao da odbije tu ponudu i vrati se bankarstvu. U tom slučaju, stranka bi na to mesto predložila zamenika predsednika DS Dušana Petrovića, a takav aranžman bi predviđao i da demokratama pripadne nešto više od 50 odsto ministarstava u vladi i mesto predsednika Skupštine Srbije. Prema ovim kalkulacijama, guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić će najverovatnije zadržati tu funkciju.

Zamenik predsednika DS Dušan Petrović izjavio je da nema suštinskog napretka oko formiranja nove vlade. On je kazao da i dalje „duboko veruje“ da je moguće da se formira velika prodemokratska vlada u kojoj bi participirale DS, DSS sa Novom Srbijom, G17 Plus, kao i koalicija okupljena oko LDP.
– Nadam se da će do srede biti ispunjene sve stvari koje su vezane za pregovore oko Kosova i Metohije i da ćemo imati potpuno jasnu predstavu kako će u Skupštini biti vođena rasprava, kakav će biti dnevni red i kada će biti završeni poslovi koje Srbija mora da obavi da bismo bili u stanju da branimo sve interese – rekao je Petrović. Prema njegovim rečima, DS će ispuniti dogovor i predaće poslaničku listu, koja je spremna, do utvrđenog roka.
Predsednik političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović izjavio je da bi na prvoj sednici, kojom predsedava najstariji poslanik, trebalo da budu utvrđeni i skupštinski organi. Međutim, ni on nije mogao da kaže ko su kandidati za predsednika Skupštine.
Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić rekao je nakon konsultacija kod predsednika Skupštine Predraga Markovića da bi na prvoj sednici Skupštine trebalo da se verifikuju poslanički mandati i da se raspravlja o opštim pravnim aktima o Kosovu.
Konsultacijama su takođe prisustvovali potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović, predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, funkcioner G17 Plus Miloljub Albijanić, funkcioner Liberalnodemokratske partije Nenad Milić, i predstavnici Romske partije, Unije Roma i Liste za Sandžak. Stranka G17 Plus u subotu je Republičkoj izbornoj komisiji prva predala listu poslanika za novi saziv Skupštine Srbije.
Predsednik SPS Ivica Dačić najavio je da će ta stranka predati poslaničku listu danas, nakon sednice Glavnog odbora, koji će odlučivati o mandatima. Kako je objasnio, na konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije biće verifikovani mandati narodnih poslanika, izabran predsednik parlamenta i radna tela, usvojen Zakon o ministarstvima i biti izabrana nova vlada.
– Skupština se konstituiše ako se verifikuje dve trećine poslaničkih mandata – podsetio je Dačić, napominjući da je teoretski moguće da konstitutivna sednica traje tri meseca. Jer, objašnjava Dačić, proces konstituisanja vlade najduže može da traje 90 dana.
Prema rečima predstavnika Liste za Sandžak Bajrama Omeragića, predstavnici parlamentarnih stranaka saglasili su se da proces konstituisanja skupštine mora da ide ubrzanim tempom kako bi se što pre ispunile obaveze Srbije na međunarodnom planu, kao i da se ne bi narušio kredibilitet zemlje „pomeranjem rokova u nedogled“. Poslanici Liste za Sandžak u parlamentu biće Esad Džudžević i Bajram Omeragić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari