Poslanik CDU: Bez priznanja Kosova nema prijema Srbije u EU 1Foto: EPA-EFE/YVES HERMAN / POOL

Punopravnog članstva Srbije u Evropskoj uniji neće biti bez priznanja Kosova, to je zapravo bio uslov da se uopšte započne s pregovorima, ponavlja u intervjuu za DW poslanik CDU u Bundestagu Peter Bajer.

DW: Vaš intervju koji ste dali prilikom boravka u Beogradu i u kojem ste izjavili kako Srbija neće postati članica Evropske unije sve dok ne prizna nezavisnost Kosova, poprilično je uzburkao duhove.

Peter Bajer: Ono što sam rekao nije ništa novo: članstva u Evropskoj uniji neće biti bez priznanja Kosova. Postoje različiti modeli za to. Znam da to nije jednostavno, ali to je zapravo bio uslov da se uopšte započne s pregovorima. Znači, pre ili kasnije, i to pre punopravnog članstva. I to nije zaista ništa novo. Svakom je od samog početka to bilo jasno i zato me iskreno čudi da se sada oko toga digla tolika prašina.

Kao poznavalac prilika u regionu, verujete li uopšte da će Srbija ikada priznati Kosovo?

To nije pitanje vere, nego pre svega pitanje kako postići odlučujuće napretke u procesu dijaloga između Beograda i Prištine, i kako postići napretke u pregovorima s Evropskom unijom. To je dakle nešto što ima veze sa sadržajem i činjenicama. Mi moramo i da se zapitamo koliko ozbiljno se pristupa svemu. Obe strane moraju jedna drugoj da izađu u susret. Znam da nije uvek lako. Ali tu je cilj, i za taj cilj je potrebno preći preko nekih svojih tvrdokornih stavova.

Premijerka Republike Srbije Ana Brnabić je bila ovih dana u Berlinu i u jednom izlaganju još jednom jasno ponovila da Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo i da će Kosovo, citiram, „uvek biti deo Srbije“. Ali istovremeno je rekla da se mora tragati za kompromisima. Da li je pri takvom stajalištu nekakav kompromis uopšte moguć?

To je zaista teško. Mogu i da razumem zašto premijerka Brnabić to tako kaže. Još je prerano konkretno razgovarati o modelu priznavanja i znam da je sve to zajedno povezano s Ustavom Srbije. I znam da je to sve zajedno nešto što će se odvijati tek za nekoliko godina. I zato sam i u intervjuu koji sam pre par dana dao u Beogradu jasno hteo da stavim do znanja da bi se uvek iznova trebalo prisetiti uslova i zapitati se šta je cilj svega toga. Ali mislim da je to proces u kojem svi, pa i EU, moraju mnogo toga da nauče. Normalizacija odnosa, dijalog s Prištinom i na kraju priznanje Kosova, supstancijalni je deo pregovora s EU.

U Beogradu se u poslednje vrijeme, nakon zastoja, moglo čuti da je dijalog s Prištinom zapravo mrtav. Da li se i Vi tako pesimistični?

Naravno da nisam. Brine me što nama značajnih napredaka, ali ne bih dijalog proglašavao mrtvim. Mislim da bi svi koji učestvuju u tom procesu, i to ne samo predstavnici Srbije i Kosova, već i visoka predstavnica za spoljnu politiku Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han, trebalo da se trgnu i da daju nove impulse. To isto važi i za nemačku stranu.

Kako komentarišete neke insinuacije u medijima da se Nemačka protivi razmeni teritorija, što bi dovelo do sređivanja odnosa Beograda i Prištine, i na kraju dovelo Srbiju pred vrata Evropske unije, a da to Nemačka, zbog unutrašnjeg pritiska, zapravo ne želi?

U medijima – dozvolite da to kažem, posebno na Balkanu – pojavljuju se svakakva nagađanja koja nemaju veze s istinom. Poslednji slučaj jeste i navodna vest o liberalizaciji viznog sistema između Kosova i Evropske unije, i to još ove godine, što su obećali neki političari. Ja ne znam odakle uopšte dolaze takve informacije.

Intervju Petera Bajera možete u celosti da pročitate na portalu Dojče velea.

Peter Bajer (47) je poslanik Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u Bundestagu i izvestilac demohrišćana (CDU/CSU) za Zapadni Balkan i transatlantske odnose.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari