Poslanik EP: Treba pustiti Kosovo i Srbiju da urade težak posao 1Evropski parlament Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Poslanik Evropskog parlamenta Knut Flekenštajn ocenio je danas za N1 da je pitanje Kosova ključno i da je njegov savet da treba pustiti Kosovo i Srbiju da urade svoj težak posao, pa tek onda videti koji rezultat može da se ostvari, a ne da se unapred daju preporuke.

Kako da živimo u Evropskoj uniji (EU), ako ne znamo da ostvarimo odnose sa susedom. Mi smo mislili neka Kipar uđe, pa ćemo rešiti problem s Turskom i ništa se nije rešilo. Zato je naše iskustvo da takvi problemi moraju da se reše unapred, ocenio je Flekenštajn.

Flekenštajn je naglasio da EU ne želi da ima sukobe u svojoj zajednici i da zato Srbija i Kosovo moraju da pronađu način da reše svoje probleme. Svestan sam da je ovo veliki problem, ali ne treba da se mešamo. Imam veliko poštovanje za predsednike Vučića i Tačija koji hoće da nađu rešenje i treba da ih pustimo da rade posao, a ne da komentarišemo i kritikujemo svaku reč koju oni izgovore, rekao je Flekenštajn.

To je veoma teško pitanje za Srbiju i Kosovo, hajde da ih pustimo da rade posao, pa ako postoji neki predlog da ga čujemo, dodao je on. Moj savet je, rekao je Flekenštajn, neka oni urade svoj težak posao i onda da vidimo koji rezultat može da se ostvari, a ne da mi unapred dajemo preporuke. Mislim da to nije etički, ja ne bih hteo da menjam svoju poziciju s njima, predočio je on.

Na pitanje da li veruje da će 2025. godina Srbija postati članica EU, Flekenštajn je rekao da ne voli igre sa brojevima, ali da to može da bude dobra godina za orijentaciju. To je teoretska godina i ako sve ide kako valja onda to može da bude dobar broj za orijentaciju, ali koja će tačno godina biti ne bih znao, da znam onda bih ja sedeo na mestu predsednika Evropske komisije, poručuje poslanik iz Nemačke.

Flekenštajn ocenjuje da se u Srbiji dosta toga promenilo u poslednjih nekoliko godina, ali i da još dosta toga treba da se uradi. Započeto je dosta reformi vezanih za vladavinu prava i medije, ali dosta toga treba da se realizuje i da postane deo života, rekao je on. Mislim da smo se usredsredili na pitanja pregovora s Prištinom, to je važno, ali nije jedina stvar, sada treba da se fokusiramo na slobodu medija, gde je na papiru sve u redu, ali to treba i da se sprovede, to nije samo pitanje za vladu već i za transparentne i hrabre novinare, rekao je Flekenštajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari