Poslanik SDS zaradio tri opomene i isključenje jer je tražio utvrđivanje kvoruma 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

U znak solidarnosti sa Markom Đurišićem, šefom poslaničke grupe SDS, poslanici dela opozicije napustili su današnje zasedanje Skupštine Srbije.

Oni su takvu odluku doneli negodujući zbog odluke Maje Gojković, predsednice parlamenta Srbije da  Đurišiću izrekne tri opomene i meru udaljenja sa sednice, samo zato što je tražio da se utvrdi da li vladajuća većina ima kvorum u sali.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare poslanici DS, SDS, Nove stranke, kao i oni iz kluba samostalnih poslanika, Narode stranke, Pokreta za spas Srbije poručili su da će se sutra vratiti u parlament i nastaviti borbu.

„Danas je na sednici skupštine na jedan novi nivo podignuto urušavanje parlamenta. Ja sam tražio da se utvrdi kvorum, onako kako sam to mogao, sa svog mesta…kažnjen sam sa 50 odsto od plate i udaljen na 20 dana“, rekao je Ðurišić. Ðurišić objašnjavajući kako je dobio tri opomene i meru udaljenja sa sednice samo zato što je tražio utvrđivanje kvoruma, zbog sumnje da u sali nema dovoljno poslanika vladajuće većine . On  je napomenuo da je postalo očigledno da  vlast ne može ni malo kiritke da istrpi i da će svi poslanici koji budu kritički govorili doživeti istu sudbinu.

„Mi ćemo danas da izađemo napolje i pozivamo sve gledaoce RTS da odgledaju do kraja i da vide na šta liči monolog primitivnih i nedostojnih i kako izgleda parlament bez kritičke opozicije“, rekao je Zoran Živković , poslanik i lider Nove stranke novinarima , poručujući da će se poslanici  sutra vratiti  u parlament da  pokažu da još imaju snage da nastavimo ovu bitku.

“Na bajonetima iz skupštine moraće da nas iznesu“, rekao je Živković , a šef poslaničke grupe DS Goran Ćirić rekao je novinarima da je Ðurišić dobio „nepravednu kaznu“ i podsetio da on iz sednice u sednicu traži razrešenje predsednice parlamenta Maje Gojković.

Izlasku opozicije iz skupštinske sale prethodio je verbalni sukob Maje Gojković  i Marka Đurišića tokom utvrđivanja dnevnog reda. Sednica  je počela sa pola sata zakašnjenja i to bez ikakvog obrazloženja . Đurišić se nekoliko puta poozivao na Poslovnik tražeći da se utvrdi kvorum , jer sumnja da u skupštinskoj sali nema potreban broj poslanika vladajuće većine . Gojkovićeva mu je u jednom trenutrku uzvratila da nema Poslovnika dok se utvrđuje dnevni red,a  na njegovo ponovno insistiranje sa mesta ona mu je  rekla da ne dozvoljava  da bilo ko na nju viče  i to sa mesta .

“Nemojte vi na mene da vičete , ja tražim kvorum”, dobacio je  Đurišić , napominjući da  po članu  88  traži da se utvrdi kvorum , jer sumnja u njegovo postojanje .
“Molim  poslanike da omoguće  normalan rad i da ne ometaju glasanje, a Marku Đurišiću izričem opomenu” , rekla je Gojković.

Kako Đurišić nije odustajao od  svog zahteva  predsednica mu je izrekla drugu , a onda i treću opomenu, uz opasku da ne dozvoljava da  se urla na predsedavajućeg.
“Sram vas bilo ja ne urličem , ja izražavam  sumnju u postojanje kvoruma “, rekao je Đurišić dok mu je Gojkovićeva odgovorila da može  da  govori kada mu ona da reč .

“Kada ste u međunarodnim poarlamentima  širom sveta znam da ste vrlo tihi  iu mirni i poštujete  pravila  te vas pozivam da poštujete pravila  i u nacionalni parlament,a ne samo u Briselu i Strazburu”, rekla je Gojkovićeva , dok joj je Đurišić dobacio da se tako ponizno ona ponaša , uz opasku sram vas bilo .

Nakon toga je Đurišić dobio i meru udaljenja sa sednice  uz opasku “Srećan put” .
Kasnije je  tokom nastavka utvrđivanja dnevnog reda  predsednica parlamenta  objasnila kako joj je Đurišić rekao “šta je bre ćorava “ , na šta je on uzvratio  je opet slagala kako što uvek i laže ,a da on i nije tu , jer je udaljen .

“Primitivac uvek nađe načina da bude tu“, konstatovala je Gojkovićeva više puta ponavcljajući kako joj je dobacio da je ćorava , mada u  stenogramu  nigde ne piše da joj je to bilo ko dobacio.
Nakon isključenja Đurišića sa sednice i Radoslav Milojičić , poslanik DS tražio je utvrđiuvanje kvoruma ,ali mu želja nije uslišena ,baš kao ni Đurišiću, uz obrazloženje da to  može da traži samo šef poslaničke grupe.

„Đurišić je šef poslaničke grupe, pa niste dozvoilili utvrđivcanje dnevnog reda”, rekao je Radojičić , požalivši se da mu naprednjak Aleksandar Martinović neprekidno  dobacuje ,ali da je već postala praksa da  predsedavajući ima različite aršine za vlast i opoziciju. Gojkovićeva ga je podsetila da on  ne poznaje  Poslovnik i da ako bude želeo konsultacije  može da dođe kod nje ,ali da ona  ne pije kafu , nego čaj ili belu kafu . 

Da je opozicija  možda bila u pravu kada je tražila utvrđivanje dnevnog reda pokazalo se  onoga trernutka kada je  Gojkovićeva  sama konstatovala da u sali ima  samo 122 poslanika  zbog čega je odredila  petnaestominutnu pauzu.
Pred poslanicima je set finansijskih zakona, između ostalog će raspravjlati o izmenama i dopunama Zakona o PDV-u i akcizama.

Raspravljaće se o predlogu zakona o planskom sistemu Srbije, zatim o izmenama i dopunama zakona o deviznom poslovanju, kao i o dopunama zakona o računovodstvu. Na dnevnom redu su dopune Zakona o reviziji, izmene i dopune Zakona o faktoringu, poreskom postupku i administraciji.

Poslanici bi po utvrđuvanju dnevnog reda trebalo da raspravljaju i o davanju garancije za izgradnju vetroparka „Kostolac“, o garancijama za Srbijagas, a polemisaće se o izmeni i dopuni Konvencije o privremenom uvozu.

Među tačkama je i potvrđivanja finansijskog ugovora za železničku prugu Niš-Dimitrovgrad kao i još nekoliko sporazuma. Skupština će raspravljati i o izboru članova Državne revizorske institucije (DRI), organizaciji rada Narodne skupštine i izboru člana Komisije za hartije od vrednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari