Posle izbora predsednički pregovori sa Kosovom 1Foto: Valdrin Xhemaj/EPA

Nova runda briselskih pregovora Beograda i Prištine biće održana veoma brzo, moguće već početkom naredne sedmice, i treba očekivati da će EU kao posrednik u tim razgovorima pohvaliti obe strane.

Osim ukoliko se u međuvremenu ne dese neki veći incidenti, kao što je to bio „slučaj voz“, kažu za Danas nezvanično predstavnici diplomatskih krugova. Naši sagovornici takođe tvrde da će biti izmenjen format tih pregovora nakon predstojećih predsedničkih izbora u Srbiji, odnosno da će „ubuduće razgovarati dvojica predsednika, a ne premijeri“.

„Odavno postoji potreba da se promeni format dijaloga, imajući u vidu važne teme koje će se naći na pregovaračkom stolu, a Briselu bi, bez sumnje, daleko više odgovaralo da se aktuelni premijer Srbije Aleksandar Vučić kandiduje na izborima umesto dosadašnjeg predsednika države Tomislava Nikolića, čije nedavne izjave nisu bile po volji Zapadu, kako bi u Briselu razgovarali Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači“, ukazuju izvori Danasa.

Prema rečima naših sagovornika, zajednica srpskih opština, na čije formiranje se dugo čeka, trebalo bi uskoro da dobije „zeleno svetlo“ tako što će kosovska vlada usvojiti posebnu uredbu, ali je „propala zamisao Tomislava Nikolića da se ZSO pokrene tako što će Srbija doneti poseban ustavni zakon“.

„Zvaničnom Beogradu ne bi odgovaralo da se ZSO formira tokom kampanje za predsedničke izbore jer će se pokazati da Srbi na Kosovu na taj način neće dobiti suštinsku autonomiju, o kojoj su ranije pričali predstavnici srpskih vlasti, već će ZSO, pre svega, podrazumevati da Srbi na Kosovu postanu nadležni za komunalne stvari“, tvrde izvori Danasa.

Sagovornici Danasa smatraju da je „vrlo realan scenario“ da zbog nedavnih dogovora Beograda i Prištine, uključujući sporazum o rušenju zida u Kosovskoj Mitrovici, Srbija „dobije nagradu od EU“, odnosno da krajem meseca budu otvorena najmanje dva pregovoračka poglavlja.

„Otvaranje poglavlja krajem februara značilo bi da evropske integracije, a ne Kosovo budu tema kampanje za predsedničke izbore, što srpske vlasti i priželjkuju“, komentarišu naši izvori. Podsetimo, kako je za Danas izjavio šef srpske diplomatije Ivica Dačić, očekuje se da nova poglavlja u pregovorima Srbije sa EU budu otvorena 27. februara.

Počela izgradnja nove konstrukcije

U severnom delu Kosovske Mitrovice počeli su radovi na uređenju dela parka u sastavu rekonstrukcije mosta na Ibru, nakon što je u nedelju uklonjen potporni zid. „Tačan datum otvaranja rekonstruisanog mosta na Ibru ne može se predvideti“, izjavio je za RTS predsednik opštine Severna Kosovska Mitrovica Goran Rakić. Kako navodi RTS na svom portalu, juče je započeta izgradnja nove konstrukcije koja će biti uvučena u odnosu na prošlu konstrukciju 2,2 metra prema unutrašnjosti pešačke zone i ona će se ambijentalno uklopiti u ostatak pešačke zone u Ulici kralja Petra Prvog. „Bitno je da obeležimo teren, nakon toga će radnici krenuti sa iskopavanjem temelja i svega ostalog što bude bilo potrebno“, izjavio je Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari