Posle pune nezavisnosti Kosova sledi nov geopolitički problem 1Foto: EPA-EFE/ PETRIT PRENA

Protivnici kosovske nezavisnosti smatraju da bi i u slučaju da se postigne pravno obavezujući sporazum Beograda i Prištine o punom priznanju Kosova, ubrzo nastao nov geopolitički problem.

Oni su o tome nedavno govorili na skupu u Palati Srbije, koji je otvorila premijerka Ana Brnabić, a koji je održan u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

Dušan Proroković, saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu, smatra da Srbija ni pod kakvim uslovima ne sme dozvoliti prijem Kosova u Ujedinjene nacije, jer kako kaže to bi ugrozilo njen geopolitički položaj i otvorilo mnogobrojne probleme. „Ako oni budu primljeni u ponedeljak, u utorak će nas tužiti Međunarodnom sudu pravde za genocid, a u sredu će aplicirati u NATO, u četvrtak će biti primljeni u NATO, u petak će instrumentalizovati pitanje Bujanovca i Preševa kroz strukture NATO“, tvrdi Proroković. On smatra da Srbija u tom slučaju neće imati problema sa Vladom u Prištini nego sa celokupnim NATO.

Aleksis Troud, profesor na univerzitetu u Versaju i direktor odeljenja za balkanske studije na Međunarodnoj akademiji za geopolitiku u Parizu, rekao je da Srbija ne može biti dugotrajno između dva sveta, aludirajući na istok i zapad. On smatra da se naša zemlja nažalost, trenutno ne može opredeliti za Zapad, koji kako on ističe, upravo vodi manji rat na Kosovu i Metohiji. Srpska vlada treba da održi svoj stav, savetuje Troud i dodaje da bi u našoj vladi trebalo dolaziti do kompromisa postepeno posebno ističući pitanje jezika i integriteta teritorije.

Gordon Bardos sa Instituta Hariman Kolumbija Univerziteta iz NJujorka, ukazuje da su Sjedinjene Države intervenisale na Kosovu, uprkos tome što su zločini, kako on kaže, u to vreme na drugim žarištima bili teži, navodeći primer u Turskoj i Iraku prema Kurdima. „Velike sile će se u budućnosti u svom staništu ponašati kao NATO na Kosovu. Kina će odlučivati na moru, i oko Tajvana, Rusija u Ukrajini i na Kavkazu, Saudijska Arabija na svojem poluostrvu, što će stvoriti haos u međunarodnim odnosima“, procenjuje Bardos.

„Daleko je Rusija“

Pojedini predstavnici diplomatskih krugova za Danas nezvanično ocenjuju da prošlonedeljni telefonski razgovori predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom ne može da značajnije utiče na dalji tok pregovora oko Kosova. „Daleko je Rusija, a Moskva je trenutno zaokupljena činjenicom da joj mnoge države Zapada proteruju diplomate, pa se ne bavi mnogo Srbijom. Da bi se Rusija u većoj meri uključila u rešavanje kosovskog problema, potrebno je da najpre Beograd započne neku diplomatsku ofanzivu“, tvrde naši izvori. M. S.

Anđelković: Briselski sporazum se ne poštuje

Politički analitičar Dragomir Anđelković za Danas kaže da bi pad vlade na Kosovu mogao izazvati paralizu tamošnjeg sistema. On podržava odluku da Srbi samostalno formiraju ZSO koja će funkcionisati nezavisno od kosovskog sistema vlasti. Na pitanje kako će na to gledati međunarodna zajednica, on kaže da je deo nje već izigrao Srbiju time što se godinama dozvoljavalo da se Briselski sporazum ne poštuje, kao i time što je dala garancije NATO da specijalne snage Kosova neće ulaziti na sever, a to je u ponedeljak pogaženo. Prema njegovim rečima, onim što se desilo sa Markom Đurićem briselski razgovori su anulirani. Anđelković smatra da će Vučić najpre sačekati da vidi hoće li se sve vratiti u korito razgovora, a ako se to ne desi da će izneti svoj predlog za Kosovo. L. V.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari