Poslednji dan za ostavku Siniše Malog 1Foto: Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd

Danas je poslednji dan da gradonačelnik Beograda Siniša Mali da ostavku, ukoliko postoji namera vlasti da se gradski izbori održe zajedno sa predsedničkim.

Naime, poslednji rok za održavanje predsedničkih izbora je 30. april, a ako Siniša Mali danas da ostavku, počinje da teče rok za izbor novog gradonačelnika u Skupštini grada – 30 dana. Nakon isteka tog roka, ukoliko se ne izabere novi gradonačelnik, raspisuju se vanredni gradski izbori.

Prema Zakonu o lokalnim izborima, od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može da protekne manje od 45 ni više od 60 dana. To znači da bi gradski izbori bili raspisani 16. marta. Najkraći rok za njihovo održanje je 45 dana, odnosno oni bi u tom slučaju bili 30. aprila, što je poslednji rok za održavanje predsedničkih izbora. Poslednji rok za raspisivanje predsedničkih izbora je 2. mart, a krajnji rok za njihovo održavanje je 60 dana od dana raspisivanja, što pada tačno 30. aprila.

Bojan Klačar iz Centra za slobodne izbore i demokratiju kaže da je malo verovatno da bi se gradski izbori mogli održati istovremeno sa predsedničkim, što zapravo jedino odgovara vladajućoj stranci. Postoji mogućnost, ističe on, da dođe do vanrednih izbora za Beograd, ali ne istovremeno sa predsedničkim.

Imajući u vidu da se odluke o izborima i kandidatima donose na osnovu istraživanja rejtinga, pitali smo Klačara o rejtingu aktuelnog gradonačelnika Beograda. On, međutim, ocenjuje da nema istraživanja o tome kakva je popularnost Siniše Malog među biračkim telom, ali napominje i da opozicija ima nešto bolja očekivanja od glavnog grada kada je reč o sopstvenom rejtingu.

– Čak i da postoje istraživanja o tome kakva je popularnost ili rejting Siniše Malog, ona ne bi obuhvatila najnoviju aferu u vezi sa istupom njegove bivše žene u javnost, tako da ta istraživanja u ovom trenutku ne bi bila relevantna. Da li će gradonačelnik podneti ostavku ili ne, to je njegov lični čin. Mislim, međutim, da se ceni da ta ostavka ne bi bila dobra za stranku i da će se čekati da gradonačelniku istekne ceo mandat i onda ući u regularan izborni proces. Računaće se na smirivanje situacije i zaboravljanje do tada – napominje Klačar za naš list.

Prema rečima Vladimira Pejića, direktora agencije Faktor plus, gotovo da je isključena mogućnost da se gradski izbori ne održe istovremeno sa republičkim.

– Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić najviše doprinosi imidžu te partije i nisu zapravo važne ličnosti, one se ne posmatraju tako, već je važno to koga podržava Vučić. Pogledajte rezultate poslednjih lokalnih izbora, u Beogradu jedino u Starom gradu nisu naprednjaci formirali vlast. Međutim, od tada se svašta dogodilo, tako da ne možemo povući direktnu paralelu. Ali, izvesno je da izbori u Beogradu zavise od Vučića. Ako on bude nosilac liste, pobeda SNS, u ovom trenutku, jeste izvesna. Zato mislim da će gradski izbori biti vezani za republičke – smatra Pejić.

Opozicija traži smenu i istragu

Nova stranka Zorana Živkovića zahteva hitnu smenu gradonačelnika Beograda Siniše Malog, a potom i njegovo krivično procesuiranje. Zahtevaju se i ostavke ostavke ministra Nebojše Stefanovića i premijera Aleksandra Vučića, prvog zbog nečinjenja, a drugog zato što štiti nalogodavce rušenja.

Pokret Dosta je bilo traži da nadležno tužilaštvo po službenoj dužnosti reaguje na tvrdnje koje je Marija Mali iznela za KRIK, ocenjujući da njene reči otkrivaju mrežu korupcije čiji je centar u Vladi Srbije.

Pokret Dveri takođe navodi da u navodima Marije Mali postoji osnova za krivičnu odgovornost i zahteva smene Siniše Malog i Aleksandra Vučića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari