Postoje spiskovi i štikliranja odsutnih 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Predsednik Nove Srbije i bivši ministar građevinarstva Velimir Ilić je reagujući zbog toga što nije dobio poziv za jučerašnje svečano otvaranje deonice auto-puta Ljig – Preljina na Koridoru 11, posredno potvrdio ono o čemu se u javnosti uveliko govori.

A to je da zaposleni u javnim preduzećima, bez obzira na to na kojim pozicijama se nalaze, dobijaju pozive da prisustvuju događajima u organizaciji izvršne vlasti, odnosno političkih partija koje vrše vlast.

Velimir Ilić je revoltiran zbog toga što nije pozvan da prisustvuje tom događaju rekao: „Vidim da su pozivnice za svečanost otvaranja dobili portiri i čistačice po javnim preduzećima, ali mene se kao čoveka koji je izneo taj projekat kada je bilo najteže izgleda nisu setili“. Ilić je naveo i da je očekivao da će biti pozvan na ceremoniju puštanja auto-puta u saobraćaj, ali da nije previše iznenađen postupkom službe protokola Vlade Srbije. „To je njihova bruka i sramota. Ja sam ponosan što neću biti u tom društvu koje će se tamo naći da se promoviše. Oni pravi uvek su bili skrajnuti, a pojavljuju se statisti i sporedni igrači željni fotografisanja i aplauza prisutne publike“, rekao je Ilić.

Da se zaposleni po javnim preduzećima angažuju u smislu prisustva na dešavanjima kao publika ili odbor za doček, stara je vest i ne predstavlja, razume se, praksu koju je uvela u javni život aktuelna vlast. Kako za Danas prenose poznavaoci prilika i direktni učesnici u takvim i sličnim manifestacijama, pozivi, naredbe, ili u krajnjoj liniji ucene zaposlenih po javnim preduzećima da se pojavljuju u prilikama kada je političkim predstavnicima i nosiocima državnih funkcija potrebna publika, nisu izmislili naprednjaci, kao što ni pre njih to nisu izmislile demokrate.

– To se dešava sve vreme. U javnim preduzećima je teško naći posao ukoliko niste član vladajuće stranke, a kada se smeni vlast, na vaše mesto dolazi politički podobniji. Za sve to vreme obični građani ili oni koji obavljaju funkcije u javnim preduzećima koje nemaju nikakve veze sa politikom, primoravaju se da se pojavljuju na mitinzima vladajućih stranaka. Neki, naravno, ne moraju da se primoravaju, već idu samovoljno. I to nije ništa novo. Postoje spiskovi radnika, štikliranja… – ističu sagovornici Danasa koji nisu želeli da o ovoj temi govore pod imenom i prezimenom.

Oni ističu da je na delu trenutno isti pristup, ista metodologija kao za vreme vladavine Demokratske stranke, a razlika se uočava, kako tvrde, u tome što se to sada radi „bez uvijanja i šminkanja, odnosno mnogo opuštenije nego ranije“.

Poslednji u nizu primera koji su doprineli sumnjama da se radnici javnih preduzeća koriste u političko promotivne svrhe dogodio se tokom predizborne kampanje za vanredne republičke izbore u aprilu ove godine, kada se na Jutjub kanalu pojavio audio-snimak navodnog razgovora predsednika opštine Bor Živorada Petrovića, iz Srpske napredne stranke, sa direktorima javnih preduzeća i ustanova, načelnicom opštinske uprave Ljubinkom Jelić i aktivistima SNS, a koji je, prema tvrdnjama medija, tajno snimio neko od prisutnih.

Na snimku se čuje kako muški glas, za koji su lokalni mediji tvrdili da je glas predsednika opštine Bor Živorada Petrovića, od svih traži određene kvote sigurnih glasova za SNS, i nameće obavezno prisustvo zaposlenih na mitingu naprednjaka u Javnoj ustanovi Sportski centar. Na snimku se čuje i kako taj glas preti da će dve zaposlene koje su odbile da dođu na miting naprednjaka dobiti otkaz posle izbora, a da će na njihovo mesto posao dobiti aktivisti te stranke. Pretpostavlja se, kako je tada izvestio lokalni medij Istmedia, da je reč o radnicama zaposlenim u Turističkoj organizaciji opštine Bor. „Ko ne može, biće smenjen i gotovo. To je zadatak“, čuje se na snimku.

Autentičnost snimka nikada nije utvrđena, a premijer Srbije Aleksandar Vučić je tada izjavio da će predsednik opštine Bor i član Srpske napredne stranke Živorad Petrović biti smenjen ukoliko se ispostavi da je pretio zaposlenima u javnim ustanovama otkazima ako ne dođu na miting SNS. Vučić je istakao da niko ne mora da izlazi nigde i da je sramota da neko naređuje nekome gde će da ide i za koga da glasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari