Kako dodaje, tajni zahtevi koje je navodno ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak preneo u Beogradu „jednostavno ne postoje“.

Komentarišući mogućnost ukidanja takozvanih paralelnih institucija na severu Kosova, Kacin podseća da je „taj uslov javno izrekla Angela Merkel u avgustu prošle godine, a i to su svi mogli da pretpostave još davno pre toga“. „Uspešna regionalna saradnja je nemoguća ukoliko se održavaju u životu ideje o podeli Kosova i menjanju granica. Zdravstvo i školstvo na severu Kosova nikada nisu bili shvaćeni kao paralelne institucije koje treba ukloniti“, poručuje Kacin.

Ambasador Nemačke u Beogradu Volfram Mas takođe ukazuje da su svi uslovi za dobijanje datuma za početak pregovora Srbije sa EU „poznati i jasni“, te da se ne traži priznavanje nezavisnosti, ali da je pitanje Kosova „značajno“.

Mas, u razgovoru s novinarima, nije želeo da komentariše mogući susret predsednika Srbije i Kosova Tomislava Nikolića i Ahtifete Jahjage, ali je naveo da „ljudi koji imaju moć da učine ovaj region boljim, treba da razgovaraju jedni s drugima“.

Spiros Ekonomides, stručnjak Londonske škole ekonomije i političkih nauka, ističe za Danas da su priče o novim uslovima „nepotvrđene glasine“ i da ih šire oni koji žele da „potkopaju odnos između Beograda i Brisela“.

„Brisel želi da vidi da se Beograd drži dosadašnjih sporazuma. Sumnjam da bi EU tako brzo nakon izbora novog predsednika Srbije, a bez vlade, postavljala nove zahteve. Uostalom, Unija ne žuri da primi Srbiju u svoje članstvo, jer brine o drugim internim pitanjima“, ukazuje Ekonomides.

On navodi da se interesi Srba na Kosovu moraju zaštititi, „ali na realan način, koji omogućava Srbiji da pokaže da može da bude konstruktivan i punopravni član evropske porodice“. Kako dodaje, mnogi bi želeli da vide Srbiju da iz svega izađe kao jača i ponosnija nacija, rešivši odnos s Kosovom, „nego da baci svoju budućnost zbog nečega što je umnogome nepovratno”.