Predstavnici Srpske radikalne stranke, narodnjačke koalicije i koalicije okupljene oko Socijalističke partije Srbije potpisali su juče koalicioni sporazum o formiranju nove gradske vlasti u Beogradu.
Kandidat ovih stranaka za gradonačelnika glavnog grada biće Aleksandar Vučić, generalni sekretar SRS, dok će kandidat za njegovog zamenika biti Andreja Mladenović, portparol DSS.

Predstavnici Srpske radikalne stranke, narodnjačke koalicije i koalicije okupljene oko Socijalističke partije Srbije potpisali su juče koalicioni sporazum o formiranju nove gradske vlasti u Beogradu.
Kandidat ovih stranaka za gradonačelnika glavnog grada biće Aleksandar Vučić, generalni sekretar SRS, dok će kandidat za njegovog zamenika biti Andreja Mladenović, portparol DSS. Aleksandar Antić, predsednik gradskog odbora SPS novi je kandidat za predsednika Skupštine Beograda, dok je kandidat za menadžera grada Nemanja Šarović, predsednik gradskog odbora SRS-a.

Zahtevi PUPS-a ostvarivi na gradskom nivou

Ekonomista Aleksandar Stevanović objašnjava za Danas da su zahtevi PUPS-a ostvarivi na gradskom nivou, ali ne i na republičkom. „Kada je reč o besplatnom gradskom prevozu za starije od 65 godina, mislim da bi GSP mogao da preživi, ukoliko bi građani plaćali ekonomsku cenu karte. Jednokratna materijalna pomoć najugroženijim Beograđanima nije sistemsko rešenje, ali je prihvatljiva, dok bi gerontološki centri morali da budu privatizovani. S druge strane, da bi penzije bile 70 odsto prosečne plate, morale bi da u narednih tri ili četiri godine rastu u skladu sa troškovima života „, kaže Stevanović.

Novi koalicioni partneri još se nisu odlučili ko će od tri postojeća kandidata biti gradski arhitekta, a Vučić je obećao i smenu rukovodstva Studio B, ali nije želeo da otkriva ime budućih kandidata, napominjući samo da to neće biti Elena Božić Talijan.

JOVANOVIĆ: SPS i Mrkonjić da raskrste sa prošloću

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović osudio je juče izjavu potpredsednika SPS-a Milutina Mrkonjića „da je preduslov za formiranje vlade sa tom strankom prestanak progona porodice Slobodana Miloševića i oslobađanje bivšeg direktora RTS Dragoljuba Milanovića“. U izjavi dostavljenoj Beti Jovanović je istakao da SPS i Mrkonjić moraju da raskrste sa politikom prošlosti i prestanu da traže poništavanje sudskih odluka i amnestiranje nalogodavaca ubistava ukoliko žele da budu deo snaga koje vode Srbiju u budućnost.

On je najavio da će danas obavestiti vršioca dužnosti predsednika Skupštine grada Zorana Alimpića da novoformirana koalicija ima većinu odbornika, 58 od ukupno 110, i zatražiće zakazivanje konstitutivne sednice. Vučić je pozvao aktuelnu gradsku vlast da „civilizovano i demokratski preda vlast“ i obećao da će u naredne četiri godine ta koalicija za Beograd „uraditi dvostruko više nego što je prethodna vlast za duži period“.
– Nova vlast će se obračunati i sa korupcijom i kriminalom – poručio je juče Vučić i dodao da prilikom dogovora novoformirana koalicija „nije delila feude“, već da je dogovoreno da će svako moći sve da kontroliše.
Kandidat za zamenika gradonačelnika iz koalicije DSS-NS, Andreja Mladenović, istakao je da je potpisivanje koalicionog sporazuma izuzetno bitno za razvoj i napredak Beograda i da predstavlja dobar znak za pregovore o vlasti i na drugim nivoima.
Aleksandar Antić iz koalicije SPS-PUPS-JS rekao je da je novoformirana koalicija „svesna ozbiljnosti situacije“ i obećao da će ona „odgovoriti na kvalitetan način“. On je ukazao na činjenicu da je SPS svestan da se jedan deo javnosti protivi ovakvoj koaliciji, ali i da oni treba da „shvate da su tako građani odlučili, da je za tu koaliciju glasalo 500.000 ljudi i da Beograd „dobija poštenu i kvalitetnu vlast, koja ima viziju razvoja grada“.
Predstavnik PUPS-a Milan Krkobabić obavestio je novinare da je postignut dogovor da će ispoštovati njihova tri zahteva, besplatan gradski prevoz za starije od 65 godina, jednokratna materijalna pomoć najugroženijim Beograđanima i pomoć gerontološkim centrima.
Sporazum su potpisali predsednici gradskih odbora, Nenad Komatina (DSS), Milisav Petronijević (SPS), Nemanja Šarović, (SRS) a iz PUPS-a to je učinio Tomislav Pavlović. Svečanom potpisivanju prisustvovale su mnoge ugledne ličnosti, ali i neke gotovo zaboravljene iz doba Slobodana Miloševića, poput Dragana Radevića, nekadašnjeg glavnog i odgovornnog urednika Dnevnika i Nemanje Đorđevića, nekadašnjeg novinara Studija B i komentatora Borbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari