Potpisi za Preletačevića nepotpuni? 1Foto: Fonet/Filip Stevanović

Luka Maksimović poznatiji kao Ljubiša Preletačević Beli predao je sinoć potpise za kandidaturu Republičkoj izbornoj komisiji. Ipak, nešto pre ponoći pozvan je nazad jer u izjavama ne postoji odrednica „Grupa građana“ ispred „Beli – samo jako“.

Kako je za N1 rekao portparol Preletačevića, Stevan Vlaić, zvanična odluka će se znati posle sednice RIK, koja će se najverovatnije održati u podne.

U braon bundi i uz trubače, stigao je Preletačević oko 21.30 ispred RIK-a, i to u beloj limuzini, praćen kolonom simpatizera iz Mladenovca. Potpisi su doneti u belom sanduku, a i u Beogradu ga je dočekao veliki broj građana. Preletačević je, ipak, pozvan da se vrati u Skupštinu nešto pred ponoć, a pojedini mediji najpre su javili da se radi o osporavanju potpisa.

Jedan od članova Republičke izborne komisije je rekao za Insajder da je problem u tome što u izjavama ne postoji odrednica „Grupa građana“ pre imena „Beli – samo jako“.

Prema zakonu, to nije neophodno, ali takav zahtev se navodi u Uputstvu RIK. Iako je zakon stariji pravni akt, o tome je došlo do neslaganja i debate u RIK-u. Kako je za N1 rekao portparol Preletačevića, sednica će biti nastavljena u ponedeljak, najverovatnije oko podne, kada će se znati i odluka o kandidaturi.

Na Tviteru se povela rasprava u vezi sa ovom zamerkom RIK. Kandidat za predsednika Saša Radulović tvrdi da su formulari po zakonu, a da je Uputstvo RIK-a nezakonito jer ne može da dodaje ograničenja koja zakonom nisu predviđena.

Maksimovićevu kandidaturu, kako prenosi Fonet potpisima je podržalo oko 12.700 građana, a on je, sa grupom od stotinak svojih pristalica, pred zgradu Skupštine Srbije stigao u velikoj beloj limuzini. Njegove pristalice su ispred zgrade Skupštine, priredile jednu vrstu mitinga podrške, uzvikujući „Ave Beli – samo jako“, „Beli, dodirni me“, a sve uz pratnju trubača. Nakon što je predao kandidaturu, pristalice su ovacijama dočekale izlazak Maksimovića iz Skupštine.

Maksimović je novinarima rekao da je ovo trenutak kad se Srbija probudila i da se nada pobedi u prvom krugu.

Bilo je mnogo teško, bez dinara, ljudi su nam pomagali i na kraju smo došli u limuzini, bila je velika povorka iz Mladenovca. Ovo je divan trenutak i velika pobeda za celu Srbiju, evo suze će da mi krenu, rekao je Maksimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari