Poslednja tačka jučerašnje sednice Skupštine Srbije trebalo je da bude izbor stalnih parlamentarnih delegacija Srbije u međunarodnim organizacijama, ali je predsednik Skupštine Oliver Dulić povukao predlog.
Dulić je to učinio pošto su Tomislav Nikolić (SRS) i Čedomir Jovanović (LDP) izneli zamerke na način predlaganja i izbor stalnih delegacija.

Poslednja tačka jučerašnje sednice Skupštine Srbije trebalo je da bude izbor stalnih parlamentarnih delegacija Srbije u međunarodnim organizacijama, ali je predsednik Skupštine Oliver Dulić povukao predlog.
Dulić je to učinio pošto su Tomislav Nikolić (SRS) i Čedomir Jovanović (LDP) izneli zamerke na način predlaganja i izbor stalnih delegacija. Nikolić je rekao da je postignut dogovor o sastavu, ali ne i o šefovima delegacije, čime je, kako ocenjuje, Oliver Dulić prešao svoja ovlašćenja. Nikolić je rekao da veruje da je bilo ustupaka i da je Dulić svesno odustao od mesta u Savetu Evrope zbog toga što je Slobodan Aligrudić (DSS) bio prisiljen da odustane od toga da bude šef Odbora za inostrane poslove. Predsednik Skupštine odbacio je ove optužbe, naglasivši da mesto šefa delegacije nije obavezno namenjeno predsedniku parlamenta.
– S obzirom na to da je Miloš Aligrudić u prošlosti vodio našu delegaciju, da ima puno iskustva i da je faktički potpredsednik parlamentarne skupštine Saveta Evrope, smatrao sam da je korektno prema državi i parlamentu da ga u Savetu Evrope predstavlja čovek koji ima najviše iskustva. To je korektan gest – objasnio je Dulić po završetku sednice.
Ističući da se nadao da je saglasnost postignuta na konsultacijama koje su održane prethodnih dana i da je za izbor delegacija potreban dogovor svih, Dulić je povukao ovu tačku i rekao da će biti nastavljene konsultacije. On je predložio da šef delegacije Skupštine u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope bude Aligrudić.
Srbija ima sedam poslanika u Savetu Evrope i ta mesta se, kako je naglasio, prema poslovnicima svih država u svetu dele proporcionalno broju poslanika u parlamentu. On je najavio da će za danas ili sutra zakazati konsultacije šefova poslaničkih grupa o utvrđivanju sastava stalnih delegacija Skupštine Srbije u međunarodnim organizacijama.
Čedomir Jovanović (LDP) je rekao da se LDP ne slaže s načinom sastavljanja i karakterom delegacije i da je pitanje „ko su uopšte ljudi koji nas predstavljaju“. On je naglasio da se iza tog predloga zapravo krije „jeftini pokušaj Tadića i Koštunice da dobiju još jedno ministarstvo inostranih poslova, ili delegacije koje će se ponašati kao da su sastavljene od službenika Vlade Srbije“.
Šef poslaničke grupe DS Nada Kolundžija izjavila je da je moguće da se tumači da u pojedinim međunarodnim institucijama treba da se predstavljaju različite politike u vezi s nacionalnim pitanjima.
– Međutim, kada je reč o parlamentu, pretpostavka je da oko nacionalnih pitanja sve parlamentarne delegacije, bez obzira na razlike, treba da zastupaju ono što je nacionalna politika koju utvrđuju Vlada i ovaj parlament – zaključila je Kolundžija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari