Vučić na prvom međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima (FOTO) 1Foto: Aleksandra Popović

Prvi sastanak u okviru međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima između predstavnika vlasti i dela opozicije koji odbija posredovanje Evropskog parlamenta, održan je danas u prisustvu Aleksandra Vučića.

Predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je došao je na sastanak vlasti i opozicije ispred vladajuće Srpske napredne sstranke, na ulazu u Narodnu Skupštinu dočekao je predsednik parlamenta Ivica Dačić.

U trenutku kada je Vučić pristigao na ulazu se našao i Aleksandar Šešelj, zamenik predsednika radikala, a odmah posle predsednika SNS, u Skupštinu je ušao i Čedomir Jovanović, predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP). Iza Jovanovića pristigao je i ministar unutrašnjih poslova i lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin.

U dijalogu su učestvovale stranke iz vladajuće koalicije – Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i Srpski patriotski savez (SPAS), kao i stranke koje su koalicioni partneri, dok su među učesnicima na strani opozicije bili pokret Dveri, Demokratska stranka Srbije (DSS) i Pokret za obnovu kraljevine Srbije (POKS), Srpska radikalna stranka (SRS), pokret Dosta je bilo (DJB) kao i Stranka moderne Srbije (SMS).

Predsednik Vučić napustio je sastanak posle tri sata zbog drugih obaveza, o čemu su učesnici obavešteni na početku skupa.

Vučić na prvom međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima (FOTO) 2
Foto: Aleksandra Popović

Njegovo prisustvo svakako su i ranije pozdravili neki od učesnika tumačeći ovo kao znak ozbiljnih namera da se dođe do promena u izbornim uslovima.

Novinarima je omogućeno slikanje početka sednice koja se održavala u Maloj sali Skupštine, ali ostatak sastanka je zatvorenog tipa, kako je ranije objasnio predsedavajući dijaloga Ivica Dačić.

“Nema snimanja onoga o čemu se govori, nema izjava posle toga, nema interpretiranja dijaloga, odnosno smatra se da ništa nije dogovoreno dok se na kraju sve ne dogovori”, rekao je Dačić ranije za Tanjug. Iako je predsednik parlamenta poručio da neće biti iznošenja detalja razgovora u javnost, novinari su ostali u skupštinskom holu očekujući kraj sastanka. Neki od učesnika ranije su izrazili nezadovoljstvo zbog toga što se sastanak održava u Maloj sali Narodne skupštine, jer, kako su nezvanično rekli za Danas, „mala sala nije pogodna za ovu vrstu skupa, niti ukazuje da je vlast dovoljno dala na značaju samog događaja“.

Za ovu priliku u maloj sali su postavljeni mikrofoni za sve učesnike, kako bi mogli da se obrate sa svog mesta. Oni su imali po deset minuta za svoja izlaganja.

Na razgovore je pozvano 26 stranaka, kako je ranije rekao pokrovitelj dijaloga Dačić, od kojih polovinu čini opozicija.

Među prisutnima su, osim pomenutih Vučića, Dačića, Aleksandra Vulina, Čedomira Jovanovića, bili i Muamer Zukorlić, predsednik Stranke pravde i pomirenja, Nenad Popović, predsednik Srpske narodne partije, Marijan Rističević, šef Narodne seljačke stranke i drugi.

U razgovoru su učestvovali Boško Obradović ispred Dveri, Miloš Jovanović, šef DSS, Tatjana Macura ispred SMS, Žika Gojković iz POKS-a, Saša Radulović ispred DJB…

Vučić na prvom međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima (FOTO) 3
Foto: Aleksandra Popović

Ovo je bio prvi susret u međustranačkom dijalogu koji će vlast sa opozicijom voditi za dva stola – posebne runde razgovora organizovaće se uz posredstvo predstavnika Evropskog parlamenta, na čemu je insistirao veći deo opozicije, dok je deo opozicionih partija koje su juče razgovarale sa predstavnicima vlasti tražio pregovore bez učešća stranaca.

Stranke koje su insistirale na pregovorima bez stranih posrednika su SPAS, DSS, POKS i SRS i ove stranke neće učestvovati u paralelnoj rundi dijaloga sa evroparlamentarcima, dok su DJB, Dveri i SMS najavile da će razgovarati na svim kolosecima.

Od stranaka opozicije koje su se danas pojavile na sastanku jedino Dveri nisu učestvovale na prethodnim parlamentarnim izborima, tj. bili su među opozicijom koja je bojkotovala izbore. Zato je predsednik Dveri Boško Obradović nedavno zatražio i posebne pregovore samo sa strankama „bojkot opozicije“.

U međustranačkom dijalogu koji predvodi EU učestvuju većinom stranke koje su bojkotovale prethodne izbore zbog nedostatka uslova za ravnopravno učešće, ali i nekolicina onih koji su na prošlogodišnje junske izbore izašli.

Ova pregovori zvanično su otpočeli 1. marta kada je predsednik Skupštine Ivica Dačić razgovarao sa delegacijom EP, u međuvremenu su predstavnici EP razgovarali sa parlamentarnim strankama dok se razgovori sa predstavnicima opozicije koja je van parlamenta očekuju posle 7. maja.

Uoči današnjeg međustranačkog dijaloga vlasti i opozicije, bez posredstva predstavnika Evropske unije, lideri stranka koje će učestvovati u dijalogu ističu za Danas da od vlasti i predsednika SNS Aleksandra Vučića očekuju da ozbiljno razmotre njihove predloge za poboljšanje izbornih uslova i stanje medijskog pluralizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari