Poverenica: U 2017. najviše prijava za diskriminaciju zbog invaliditeta 1Foto: Media centar

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela je Skupštini Srbije godišnji Izveštaj za 2017. u kojem je navedeno da je najviše pritužbi podneto zbog diskriminacije na osnovu invaliditeta, skoro petina od ukupnog broja.

Slede pritužbe zbog diskriminacije na osnovu starosnog doba, a gotovo u istom broju, kao osnov diskriminacije, sledi pol, saopštila je Poverenica.

U pogledu oblasti diskriminacije, na prvom mestu je, kao i prošle godine, oblast rada i zapošljavanja na koju se odnosi gotovo svaka treća podneta pritužba, sledi oblast koja se odnosi na postupke pred organima javne vlasti, dok su na trećem mestu pritužbe zbog diskriminacije u pružanju javnih usluga i korišćenja objekata i površina.

U Izveštaju je dato 29 preporuka za suzbijanje diskriminacije i unapređenje ravnopravnosti, navodi Poverenica.

Među njima su: intenziviranje rada na unapređivanju arhitektonske i informacione pristupačnosti osobama sa invaliditetom i obezbeđivanje uslova za puno ostvarivanje svih zagarantovanih prava, na primer izbornog prava.

Preporučeno je usvajanje Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći,kao i intenziviranje rada na poboljšanju položaja starijih, naročito u ruralnim krajevima i nepristupačnim područjima.

Preduzeti mere i aktivnosti kako bi se obezbedilo uključivanje i podsticanje ravnomerne zastupljenosti žena i muškaraca u svim sferama političkog i javnog odlučivanja u vršenju javnih funkcija u organima jedinica lokalne samouprave, kao i za podsticanje zapošljavanja i ženskog preduzetništva u cilju ekonomskog osnaživanja žena, navela je Poverenica

Unapređivanje položaja Roma, posebno Romkinja, u pogledu obezbeđivanja ličnih dokumenata, pristupa adekvatnom stanovanju, zdravstvenim, obrazovnim i uslugama socijalne zaštite, kao i zapošljavanju, preporuka je u Izveštaju.

Takođe i unapređivanje pravnog položaja transpolnih osoba, preduzimanje mera za odgovorno izveštavanje koje ne sme da karakteriše govor mržnje, senzacionalizam, seksizam, mizoginija, diskriminatorni stavovi i uvredljivo izveštavanje o osobama drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta ili drugih marginalizovanih društvenih grupa i druge preporuke, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari