Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, u obraćanju učesnicima zasedanja Saveta Afričke Unije u Adis Abebi, izrazio zadovoljstvo što čak osamdeset odsto članica te međunarodne organizacije ne priznaje nezavisnost Kosova i apelovao na njih da ostanu pri tom stavu.

– U ime Republike Srbije želeo bih da istaknem da duboko cenim to što preko osamdeset odsto zemalja Afričke unije nije priznalo separatiste na Kosovu. Vaša podrška našem suverenitetu i teritorijalnom integritetu zaista ohrabruje. Tražimo od svih ovde prisutnih zemalja koje nisu priznale Kosovo da ostanu pri tom stavu – poručio je juče Jeremić u prestonici Etiopije, gde će boraviti i danas. Srbija ima status posmatrača u toj organizaciji.

Kako je istakao, pitanje Kosova će postati snažan presedan i zbog toga je od ključnog značaja da se Međunarodnom sudu pravde omogući da radi svoj posao bez pritisaka u vidu dodatnih priznavanja. Odluka MSP će, ukazao je, imati široke posledice na čitavu međunarodnu zajednicu, a možda najviše upravo na zemlje Afričke unije.

– Pomislite koliko bi zemalja ovog velikog kontinenta, članica UN, moglo biti pogođeno ukoliko bi se dao legitimitet nasilnoj podeli. Granice svih multietničkih zemalja bile bi ugrožene, stvarajući nestabilnost u svim delovima Afrike – upozorio je srpski ministar spoljnih poslova.

Jeremić je podsetio da je u savremenoj istoriji Jugoslavija „uvek bila čvrsto uz Afriku“ i da joj je pružala podršku i pomoć.

– Srbija je najveća naslednica Jugoslavije. Sa predsednikom Titom mi smo aktivno i konzistentno decenijama podržavali borbu afričkih nacija za oslobođenje. Kao istinski i bezuslovni prijatelj, hrabrili smo zemlje ovog velikog kontinenta da s ponosom zauzmu svoje mesto u međunarodnoj zajednici – naglasio je Vuk Jeremić.

On je najavio da će od ove godine afričkim studentima biti ponuđeno više stotina stipendija na univerzitetima u Srbiji i založio se za jačanje saradnje u poljoprivredi i trgovini.

Jeremić je naglasio da će Srbija postati članica EU, ali da neće odstupiti od uverenja da se međunarodna stabilnost i prosperitet mogu učvrstiti samo uzimanjem u obzir stavova značajnih aktera na svetskoj sceni, kao što je Afrička unija. Kao članica EU, Srbija će biti most između dve unije – evropske i afričke, istakao je šef srpske diplomatije.

– Verujemo da će u međuzavisnom svetu 21. veka, članstvo Srbije u EU dati novo dublje značenje našim odnosima sa Afričkom unijom. To će obezbediti da više od četrdeset afričkih zemlja ima istinskog prijatelja u Briselu i omogućiti bližu saradnju i razumevanje između dve unije – rekao je on.

Jeremić je na početku zasedanja u Adis Abebi imao brojne bilateralne sastanke sa ministrima spoljnih poslova zemalja članica AU. Razgovarao je sa šefovima diplomatija Južnoafričke Republike, Angole, Konga, Somalije, Libije, Gane, Nigerije, Bocvane i Centralnoafričke Republike.

Prema navodima novinskih agencija, u glavnom gradu Etiopije je i bivši specijalni izaslanik UN za rešavanje statusa Kosova Marti Ahtisari, koji lobira za nezavisnost Kosova.

 

Hiseni nije dobio vizu

Ministar inostranih poslova Kosova Skender Hiseni i članovi kosovske delegacije nisu doputovali na zasedanje Saveta Afričke unije zbog toga što etiopljanske vlasti, na intervenciju Srbije, nisu htele da im izdaju vize u pasoše Kosova. Vuk Jeremić zahvalio je ministru inostranih poslova Etiopije Sejumu Mesfinu „na tom principijelnom potezu“, potvrđeno je u srpskoj ambasadi u Adis Abebi. Zahvaljujući zalaganju Etiopije i Libije, koja predsedava Uniji, Jeremić je bio prvi šef diplomatije koji je govorio na otvaranju Saveta AU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari