Pomenima u Sabornoj crkvi u Beogradu i u svim hramovima Eparhije raško-prizrenske danas će u Srbiji biti obeležena peta godišnjica martovskog pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji. Tim povodom Boris Tadić, predsednik Srbije, pozvao je predstavnike Unmika i Euleksa da „u skladu sa svojim mandatom uspostave vladavinu prava, obezbede da pravda bude dostupna svakom stanovniku južne pokrajine, bez obzira na etničku ili versku pripadnost“, saopšteno je iz Tadićevog kabineta.

„Pet godina posle pogroma nad Srbima na KiM još nema bezbednosti, slobode kretanja, pravde, struje, vode, niti poštovanja osnovnih civilizacijskih normi“, ističe se u saopštenju. Navodeći tragične posledice martovskog pogroma, Tadić ukazuje da „ni posle pet godina krivci za ovo organizovano nasilje nisu kažnjeni. „Od međunarodnih misija očekujemo da istraže zločine, uspostave vladavinu prava i obezbede miran život u Pokrajini, a ne da oslobađaju počinioce zločina“, naglasio je predsednik Srbije.

Mirko Cvetković, premijer Srbije, pozvao je juče UN, pod čijim je protektoratom KiM, da osiguraju život bez straha u južnoj srpskoj pokrajini. U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima Cvetkovićje istakao da „Vlada očekuje od Unmika i Euleksa da obezbede uslove za povratak preko dve stotine hiljada raseljenih, da omoguće da se vrati uzurpirana imovina i pomognu u obnovi porušenih domova i spomenika kulture“.

Goran Bogdanović, ministar za KiM, ocenio je juče da nasilje 17. marta 2004. predstavlja najveći neuspeh međunarodne zajednice od njenog dolaska 1999. Kako je Danasu rečeno u Vladinim izvorima, Bogdanovićbi trebalo da prisustvuje pomenu, koji će danas u podne u Sabornoj beogradskoj crkvi služiti zamenik predsedavajućeg Svetog arhijerejskog sinoda SPC mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa članovima crkvene vlade.

Marko Jakšić, potpredsenik Skupštine zajednice opština AP KiM, izjavio je za Danas da osim polaganja cveća na mestu gde je u prošlogodišnjim sukobima Srba sa međunarodnim snagama 17. marta u severnom delu Kosovske Mitrovice poginuo ukrajinski pripadnik Unmik policije, srpske institucije neće posebno obeležavati petogodišnjcu martovskog pogroma. On navodi da će SNV severnog KiM i Skupština zednice opština 24. marta organizovati Marš mira od Kosovske Mitrovice do Zvečana.

Nasilje koje od 17. do 19. marta 2004. izvršeno nad srpskim narodom i crkvom „u prisustvu međunarodnih civilnih i vojnih snaga – Unmika i Kfora, bilo je nastavak bombardovanja NATO i nezapamćenog progona, nasilja, ubistava i rušenja stotina svetinja 1999. na KiM“, ocenila je juče SPC. U saopštenju iz Kancelarije Sinoda ističe se da je „jedan broj država u međuvremenu, suprotno odlukama SB UN, prihvatio albansku jednostrano proglašenu ‘nezavisnost’ Kosova, čime su izvršeni zločini i nasilje ne samo ostali bez kazne, nego su i nagrađeni sakaćenjem jedne međunarodno priznate države, članice UN, suprotno svim međunarodnim konvencijama i zagarantovanim pravima država i naroda“.

Povod za dvodnevno martovsko nasilje nad kosovskim Srbima od 17. do 19. marta 2004. bili su izveštaji kosovskih medija na albanskom jeziku i nekih svetskih agencija o nestanku trojice albanskih dečaka iz sela Čabra kod Zubinog Potoka, za čije davljenje u reci Ibar su okrivili Srbe. Istraga Unmika negirala je njihove tvrdnje. Demonstracije kosovskih Albanaca zbog smrti dečaka u južnom delu Kosovske Mitrovice pretvorile su se u oružani napad na Srbe u severnom delu grada. Za nekoliko sati nasilje nad Srbima proširilo se na celo KiM, a najveći sukobi bili su u severnom delu Kosovske Mitrovice i Čaglavici kod Prištine.

Prema zvaničnim podacima, u najvećem talasu nasilja na KiM od uvođenja protektorata UN ubijeno je 19 osoba – osam Srba i 11 Albanaca, a prema nezvaničnim navodima bilo je i nestalih. Povređeno je 954 Albanca, Srba i pripadnika Misije UN na KiM. Sedam srpskih sela zbrisano je sa zemlje, a 4.012 Srba proterano je iz svojih domova – interno su raseljni u druge delove KiM ili na teritorju centralne Srbije. Uništeno je i zapaljeno 800 srpskih kuća i 35 pravoslavnih crkva i manastira, uključujući i srednjovekovne bogomolje.

U protestima koji su zbog nasilja na KiM održani u gradovima centralne Srbije u noći između 17. i 18. marta u Beogradu je zapaljena Bajrakli, a u Nišu Islam-agina džamija. U sukobima policije i demonstranata povređeno je više desetina osoba.

Zbog učešća u martovskom nasilju nad Srbima, koje su odmah osudili SB UN, SAD, NATO, EU i Ruska Federacija, optuženi su KPS, kosovske institucije, kao i Ramuš Hadinaj, bivši komadant OVK, bivši premijer Kosova, predsednik Alijanse za budućnost Kosova, koga je Haški sud oslobodio optužbi. Istraga o umešanosti u martovsko nasilje u kosovskim institucijama nije sprovedena. Prema podacima KPS u prekršajnim i krivičnim postupcima kažnjeno je 266 osoba.

Dragan Velić, koordinator za KiM Komesarijata za izbeglice Vlade Srbije, kaže za Danas da je „većina prognanih Srba u martovskom pogromu 2004, ostala na KiM i živi u kolektivnim centrima ili privatno. Velićtvrdi da ozbiljan povratak u mesta u kojima su živeli za ovih pet godina nije sproveden.

Obnova porušenih crkava i manastira ide na dva „koloseka“ – na jednoj radi Eparhija raško-prizrenska uz pomoćdržave, na drugoj SE u saradnji sa kosovskim institucijama i Sinodom SPC. Sredinom septembra 2008. između Komsije Sinoda SPC i Kancelarije Evropske komsije u Prištini izvršena je primopredaja više crkvenih objekata u Prizrenu, Peći, Istoku, Prištini, Vučitrnu i Podujevu. Obnovom srpskih svetinja na KiM namerava da se bavi i Unesko, pregovori su u toku.

– Obnova na kojoj Eparhija radi u saradanji sa državom je po obimu mala, ali je časna i održiva. Obnovljeni su manastiri Devič, Zočište, Sveti arhangeli, crkva u Osojanu. U njima postoji život, monasi, bogosluženja. Obnova novcem SE uz pomoćAlbanaca, a po blagoslovu Sinoda SPC, dosad je bila neuspešna. U pripremi je izveštaj stručne komisije koja treba da proveri šta je urađeno, mada se zna da nijedna od tih crkava nije potpuno obnovljena i spremna za puštanje u život – kaže za Danas episkop raško-prizrenski Artemije (Radosavljević), koji će pomen postradalim Srbima danas služiti u manastiru svetih Vrača kod Leška.

Vladika upozorava da su uslovi za život Srba na KiM pogoršavaju svakog dana, od ometanja dostavljanja humanitarne pomoći do isključenja struje i vode. Prema njegovim rečima, „sve je više sela ugroženo, ne samo Šilovo i Prilužje, nego celo KiM“.

Dušan Janjićiz Foruma za etničke odnose smatra da je „17. mart 2004. ubrzao diskreditaciju Unmika i rešavanje statusnog pitanja, pa se zbog straha međunarodne zajednice od poraza nasilje pokazalo kao funkcinalno jer je prestalo da se priča o ispunjavanju standarda pre statusa“. Janjićkaže za Danas da je martovsko nasilje istovremno pokazalo da „Beograd nema odgovore za probleme na KiM, jer nije uspeo da iskoristi mesece posle pogroma tokom kojih je međunarodna zajednica bila kritična prema Albancima“.

Upitan kako komentariše da godišnjice martovskog pogroma obeležava samo SPC, ali ne i država, Janjićobjašnjava da „vlast ćuti jer zna da je 17. mart 2004. bio početak kraja njene politike na KiM“.

DSS: Pokazna vežba

DSS ističe da je, pet godina od „pogroma i progona Srba sa KiM“, međunarodna zajednica malo učinila na saniranju štete, počinioci su uglavnom ostali nekažnjeni, a napadi na srpsko stanovništvo ne prestaju. „U ovih nedelju dana, niz događaja pokazuje da je 17. mart bio samo pokazna vežba i da će teror nad Srbima biti nastavljen“, rekao je portparol DSS Andreja Mladenovićna jučerašnjoj konferenciji za novinare. Navodeći da kosovski Albanci, uz podršku dela međunarodne zajednice, očigledno žele da proteraju preostale Srbe, Mladenovićje dodao da „višednevna isključenja struje predstavljaju poseban vid pritiska“.

 

Minaret opominje

Niš – Danas se navršava pet godina od paljenja Islam-agine džamije u centru Niša nakon demonstracija nekoliko hiljada građana zbog etnički motivisanog nasilja Albanaca na Kosovu i Metohiji 17. marta 2004.

– Džamija u Nišu je danas obnovljena, ali je minaret namerno ostavljen za kasniju obnovu, kao poruka da se takve stvari više ne čine. Ne možemo da prihvatimo da se na manjinama iskaljuje sav bes povodom nekih događaja kod nas- rekao je juče u Nišu muftija Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić. Zbog paljenja Islam-agine džamije u Opštinskom sudu u Nišu u julu 2005. jedna osoba je osuđena na pet meseci, a njih sedam na po tri meseca zatvora, dok su dve osobe oslobođene optužbi. Z. M.

 

Patrijarh Kiril brine za pravoslavno nasleđe

Moskva – Uoči pete godišnjice martovskih pogroma na KiM patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril uputio je pismo predsedniku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Luisu Mariji de Puču i generalnom direktoru Uneska Koićiru Macuri u kome je pozvao na podršku žrtvama, uspostavljanje pravednosti i davanje nade ljudima na kosovskoj zemlji Srbije, prenose ruski mediji. On ocenjuje da „jednostrano proglašenje nezavisnosti KiM nije doprinelo poboljšanju situacije, već, naprotiv, zamrznulo pozitivne procese regionu“ i ističe da u „Ruskoj pravoslavnoj crkvi postoji velika zabrinutost da će sadašnji kurs administracije KiM i pasivna pozicija međunarodnih snaga kao krajnji rezultat dovesti do nestanka pravoslavnog nasleđa u toj pokrajini“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari