Najmanje 34 osobe povređene su u neredima tokom protestnog skupa u Podgorici ispred Skupštine Crne Gore, koji je sinoć organizovan zbog odluke crnogorske Vlade da prizna nezavisnost Kosova. Miting je prekinut, nakon što je policija intervenisala i rasterala demonstrante bacanjem suzavca.

Među povređenima je 23 policajca i 11 civila, a načelnik Urgentnog centa u Podgorici Vladimir Dobričanin rekao je da je reč o lakšim povredama. Povređen je i fotoreporter dnevnika Vijesti Vesko Belojević, koji je zadobio lakše povrede glave. On je prebačen u UC, gde mu je ukazana medicinska pomoć.

Materijalna šteta na zgradi Skupštine je minimalna, a uništen je i deo uličnog mobilijara, to jest polupani su izlozi i bilbordi, iščupani saobraćajni znaci i prevrnuti kontejneri. Policija je najavila saopštenje o incidentima na protestu.

Više od osam hiljada demonstranata, koji su u organizaciji četiri opozicione partije protestvovali ispred zgrade Skupštine Crne Gore, pred kraj mitinga srušili su zaštitnu ogradu i gađali policiju petardama i bakljama.

Demonstranti su nosili srpske zastave i transparente na kojima je pisalo: „Kosovo, NATO država užas“ i „Greh je ćutati o stradanju Srba“, kao i fotografije kidnapovanih i ubijenih na Kosovu, preneo je Radio Slobodna Evropa. Pevali su „srpske pesme“ i uzvikivali pogrdne parole o crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću, koga optužuju da je izdao Kosovo.

Inače, glavne saobraćajnice u Podgorici bile su blokirane, a policija i specijalne jedinice MUP-a obezbeđivale su državne institucije i ambasade. Organizatori protesta „Obraz je preči“ su Srpska narodna partija, Narodna stranka, Srpska lista i Demokratska srpska stranka.

Predsednik NS Predrag Popović rekao je na sinoćnjem skupu da je crnogorski režim priznavanjem nepostojeće države Kosovo poslao poruku da se odrekao Crne Gore.

– Prvi put, od kada postojimo kao narod i država, jedna vlast uradila je nešto što nikad nijedna vlast svojoj državi i svome narodu nije uradila. Prvi put neko, u ime Crne Gore, odriče se prostora, koji predstavlja zavjetni kovčeg naše istorije, vjere, kulture, časti, trajanja – istakao je Popovići dodao da ova beskrupulozna odluka Đukanovićeve Vlade vređa najdublja osećanja svakog časnog čoveka u Crnoj Gori.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ocenio je sinoć da njegovo prisustvo na protestnom mitingu u Podgorici nije pitanje politike, „već pitanje bića, casti i dostojanstva Crne Gore“.

On je rekao da je crnogorska vlast, priznanjem Kosova, „pljunula na život“ Svetog Petra Cetinjskog, Petra Prvog Petrovića. Prema njegovim rečima, nije nacionalni interes Crne Gore da prizna Kosovo, „jer je time pljunula i na Njegoša.

Lider SNS-a Andrija Mandić najavio je da će u parlamentu Crne Gore štrajkovati glađu do sutra, što je rok da Vlada poništi svoju odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova. Jučerašnjem skupu prethodile su dvočasovne vožnje automobilima kroz nekoliko gradova, ali bez incidenata, na čijem čelu su bili funkcioneri opozicionih crnogorskih partija.

Podsetimo, zahtevi skupa su da Vlada Crne Gore do sutra, 15. oktobra u 11 časova, poništi „nelegalnu odluku“ o priznavanju nezavinosti Kosova, i da Skupština raspiše referendum na kojem će se građani izjasniti o tome da li su za priznavanje nezavinosti Kosova ili ne. Ukoliko vlast to ne prihvati, zahteva se da predsednik Republike raspiše vanredne izbore, koji će se odrčati do kraja ove godine.

 

Đukanović: Niko nije vršio pritisak na Crnu Goru

Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je juče na konferenciji za novinare u Beču, povodom skupa o investicijama u Crnoj Gori, da niko nije vršio pritisak na Crnu Goru da prizna nezavisnost Kosova, većda je njena odluka o tome motivisana učvršćivanjem partnerskih odnosa sa EU i NATO. Osvrćujući se na primedbe da je Crna Gora priznala Kosovo samo dan pošto je GS UN zatražila od Međunarodnog suda pravde da se izjasni o legalnosti proglašenja kosovske nezavisnosti, Đukanović je rekao da niko ne postavlja pitanje zašto, većkada je Podgorica priznala nezavisnost. On je dodao da odnosi Crne Gore i Srbije zavise od obe strane i poručio da Crna Gora neće uzvraćati istom merom Srbiji, koja je otkazala gostoprimstvo crnogorskoj ambasadorki Anki Vojvodić.

 

Privedeno 28 lica

Crnogorska policija saopštila je sinoćda je privela 28 osoba koje su učestvovale u neredima. Policija je, takođe, saopštila da neće dozvoliti održavanje novog protestnog skupa, koji je opozicija najavila za 16. oktobar, zbog „rušilačkog ponašanja“ sinoć. Navodi se i da će biti preduzete mere da se utvrdi odgovornost organizatora za nerede koji su se dogodili. Prema saopštenju, organizatori protesta i redaraska služba skupa „nisu ni pokušali“ da demonstrante spreče u rusenju zaštitne ograde, nakon čega je policija intervencijom prekinula protest.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari