Povremeno koškanje među braćom 1Foto: EPA-EFE/ MALTON DIBRA

Sukob između odlazećeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja i aktuelnog predsednika vlade Albanije Edija Rame predstavlja razmenu populističkih izjava u dnevnopolitičke svrhe.

Odnosi između kosovskih i albanskih lidera, izuzev takvih koškanja, su „bratski i korektni“ – smatraju sagovornici našeg lista iz Prištine.

„Koškanje“ je počelo od izjave odlazećeg kosovskog premijera Haradinaja da je sprečio pljačku 10 milijardi evra, to jest plan koji bi, prema njegovim rečima, bio realizovan podelom Kosova. On je za to optužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kosovskog predsednika Hašima Tačija i premijera Albanije Edija Ramu, koji su prema njegovim rečima bili tvorci plana podele, piše Oranjuz, a preneo je KoSSev.

– Zaustavio sam pljačku od 10 milijardi evra, koja bi se realizovala kroz plan podele Kosova. To je bio tajni ekonomski cilj u planu razmene teritorija između Kosova i Srbije. Tači, Vučić i Rama bili su partneri u realizaciji ove šeme – rekao je Haradinaj.

Ubrzo je reagovao i albanski premijer Edi Rama, koji je najavio da će tužiti Haradinaja zbog klevete da će „zajedno sa Vučićem i Tačijem podeliti deset milijardi evra od podele Kosova“, pišu kosovski mediji, a prenosi KoSSev.

– Gospodin (Ramuš Haradinaj) će morati da dođe pred sud Kosova i dokaže optužbu o 10 milijardi koje bismo podelili ja, predsednik Tači i predsednik Srbije, Vučić – kazao je Rama u emisiji „Mišljenje“, a prenela Gazeta Metro.

Kako je Rama naveo, to nije prvi put da Haradinaj „laže“ o njemu.

– Beskrupulozno je slagao kad smo se vratili iz Berlina, rekavši da sam u to vreme u Berlinu ja vršio veći pritisak nego drugi da se ukinu takse. Nikad mu to nisam rekao, rekao sam samo „Ramuše, ta ponuda Emanuela Makrona dolazi samo jednom, ne dva puta“ – objasnio je Rama.

Politički analitičar iz Prištine Imer Muškoljaj ne veruje da će Rama tužiti Haradinaja. On smatra da je to samo politička izjava.

– Rama je bio u dobrim odnosima sa Tačijem. Posle samita u Berlinu odnosi sa Haradinajem su pukli. Rama nije bio u dobrim odnosima ni sa Kurtijem, ali posle njegove pobede na izborima oboje su najavili da ce sarađivati. S druge strane, predsednik Albanije Iljir Meta nije u dobrim odnosima sa predsednikom Tačijem, ali jeste sa Haradinajem i Kurtijem. Inače, Kurti i Haradinaj imaju dobru saradnju sa istorijskim liderom opozicije u Albaniji Saljiom Berišom, koji je najveći protivnik Tačija – objašnjava Muškoljaj.

Aktivista i direktor NVO Integra iz Prištine Kuštrim Kolići ocenjuje Raminu izjavu kao „pop-politiku“, bez ikakvog sadržaja. Prema njegovom viđenju, posredi su lični odnosi između političara koji se ponašaju kao amateri.

Fatmir Šeholi, politički analitičar, smatra da su tvrdnja Haradinaja o navodnoj podeli deset milijardi evra između čelnika iz Tirane, Beograda i Prištine, kao i dogovor Edija Rame, izjave koje nemaju nikakvo utemeljenje, jer za takve optužbe treba imati ozbiljne dokaze. Šeholi poručuje da se radi o populističkim izjavama za jednodnevnu upotrebu.

– Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, na primer, već ima svoj ogranak u Albaniji, koji se polako širi. Mislim da će u dogledno vreme biti jedno od ključnih političkih snaga. Kada je reč o odnosima između kosovskih i albanskih lidera, izuzev već pomenutih koškanja, oni su veoma bratski i korektni – ističe Šeholi.

Kandidat za premijera Kosova Aljbin Kurti u subotu se u Tirani sastao sa premijerom Albanije Edijem Ramom, što je bio njihov prvi sastanak nakon 14 meseci.

Kurti tražio od Rame da ukine putarinu na autoputu

Aljbin Kurti, kandidat za premijera iz pokreta Samoopredeljenje, u sklopu turneje po Albaniji, održao je brojne sastanke i intervjue sa medijima i liderima u toj zemlji. Na jednom od tih sastanaka, Kurti je, kako je sam otkrio, zatražio od premijera Albanije Edija Rame, da se ukine putarina na putu „Nacionalnog jedinstva“. Kurti je rekao da je razgovarao sa Ramom o ukidanju barijera između dve zemlje, što uključuje i putarinu u iznosu od 5 evra koja se plaća na autoputu koji povezuje Albaniju i Kosovo, preneo je KoSSev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari