Pozadina vezana za crnogorsku mafiju 1Foto: Fonet / Nenad Đorđević

Premijer Srbije se najviše zamerio crnogorskoj mafiji – smatraju sagovornici Danasa bliski Aleksandru Vučiću.

Oni su tako odgovorili na pitanje našeg lista ko stoji iza najnovijih dešavanja koja upućuju na zaključak o životnoj ugroženosti predsednika Vlade Srbije. Za tvrdnje o Vučićevom zameranju crnogorskoj mafiji nismo uspeli da dobijemo obrazloženja, osim izražavanja pretpostavki o tome da se Aleksandar Vučić, kako navode, mnogima zamerio, istupajući javno povodom navodnih priprema državnog udara u Crnoj Gori.

Nakon jučerašnje dojave o bombi u blizini, prema saznanjima Danasa, stana u kojem živi premijer Srbije i niza događaja koji su u prethodnim danima upućivali na mogućnost atentata na predsednika Vlade, postavlja se pitanje dokle su u istragama napredovali nadležni organi.

U Višem javnom tužilaštvu juče nismo dobili odgovor na pitanje da li je tužilaštvo otvorilo slučaj vezan za pronalaženje oružja u blizini kuće premijera u subotu po podne, 29. oktobra. U VJT nam je rečeno da nam u ovom trenutku ne mogu ništa reći vezano za navedeni događaj.

Aleksandar Dimitrijević, nekadašnji šef KOS, za Danas kaže da se od subote, kada je otkriveno oružje u blizini premijerove porodične kuće, do danas otvara niz pitanja na koje bi službe trebale i morale da imaju odgovore, a ne da javnost nagađa o čemu se radi.

– S druge strane, sve informacije koje službe imaju treba da dostavljaju tužilaštvu, ako je ono uopšte otvorilo ovaj predmet, i onda tužilaštvo treba da utvrđuje koje su informacije relevantne a koje nisu. Pitanje je da li je baš dobro da se tako otvoreno i javno vodi istraga. Dobro je što postoji odluka da se informacije iz istrage više ne saopštavaju javnosti. Mislim da je ta odluka doneta pod pritiskom stručne javnosti – navodi Dimitrijević.

Kako dodaje, premijer treba da sravni informacije koje su mu dostavljane sa onim što je realno, a ne sa onim kako njemu izgleda situacija i da onda vidi šta su tačne informacije, te da na osnovu toga treba dalje da odlučuje treba li nekoga u službama smeniti ili ne.

Dragan Šutanovac, predsednik DS i bivši ministar odbrane, za Danas kaže da se mesecima unazad govori da će doći do promene na vrhu bezbednosnih službi.

– Više je nego očigledno da je taj proces započeo. Smenjen je direktor VOA, a očekujem da se tu ne stane. Međutim, smatram da su neophodne suštinske reforme MUP-a, a nažalost ministar Stefanović nije dorastao tom zadatku, na šta sam ukazivao i govorio i kada je nedavno predlagan Zakon o policiji koji je samo propuštena šansa da se urade ozbiljnije reforme – kaže Šutanovac.

Posle mnogobrojnih informacija o pronađenom oružju u Jajincima, kao i navoda ministra policije da ukoliko službe ne mogu da utvrde šta se zaista desilo onda treba da se povuku, kao i očiglednih propusta u obezbeđivanju puta kojim premijer ide, u medijima je otvoreno pitanje smena u službama bezbednosti. Spekuliše se da će doći i do promene u BIA, odnosno da će sadašnji direktor Aleksandar Đorđević biti smenjen, ali i da bi Vučić mogao da ode sa mesta koordinatora službi bezbednosti. Mediji spekulišu da bi Vučića na toj poziciji mogao da zameni Bratislav Gašić, nekadašnji ministar odbrane i jedan od bliskih stranačkih Vučićevih saradnika. Gašić juče nije odgovarao na pozive Danasa.

Za smene u vrhu bezbednosnog aparata potrebna je i saglasnost predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji se tokom jučerašnjeg dana nije oglašavao na ovu temu. Nikolić predsedava Savetu za nacionalnu bezbednost, čije je operativno telo Biro za koordinaciju službama bezbednosti, na čijem je čelu Aleksandar Vučić. Spekuliše se da će se Vučić povući sa mesta šefa Biroa, nakon što se promene dese u vrhu BIA, VBA, ali i pojedinim upravama Vojske Srbije. S obzirom da je Nikolić po Ustavu i glavnokomandujući Vojskom Srbije, i za ove promene trebalo bi da se očekuje njegova podrška, makar i da se protumači i da su one u nadležnosti Ministarstva odbrane.

Neizvesnost povodom promena u vrhu službi može biti produžena i najavljenim odlaskom premijera Vučića na samit Kine i 16 država jugoistočne Evrope koji se 5. i 6. novembra održava u Rigi. Nema informacija o eventualnoj promeni plana putovanja, usled serije događaja vezanih za nalaženje oružja u blizini lokacija gde živi premijer i njegova porodica.

Dojava o bombi u poslovnoj zgradi na Novom Beogradu u kojoj se nalazi sedište kompanije Er Srbija bila je lažna, a policija nije pronašla eksplozivnu napravu, ishod je jučerašnje gotovo celodnevne drame, pre svega, zbog činjenice da je reč o mestu koje se nalazi u blizini garsonjere u kojoj živi premijer.

Javnost je najpre obaveštena preko sajta lista Blic da se premijer juče ujutru nije pojavio na poslu, što je taj list ocenio kao krajnje neuobičajno, jer, kako pišu, njega karakteriše izuzetna radna etika i posvećenost poslu. Vest da se nije pojavio u uobičajno vreme na radnom mestu potvrdili su za taj list zaposleni u Vladi Srbije. Potom je stigla vest da je u zgradi srpske avio-kompanije postavljena bomba. RTS je zatim prenela Vučićev poziv da ne izlazi u javnost sa informacijama o pronađenom oružju u Jajincima, na Novom Beogradu i u vezi sa dojavom o postavljenoj bombi, a MUP je kasnije obavestio javnost da je dojava bila lažna.

Prethodno, u utorak uveče, ministar policije Nebojša Stefanović je na RTS izrazio sumnju da je oružje nađeno u subotu u Jajincima, blizu kuće Vučićevih roditelja, u mogućoj vezi sa namerom da se upotrebi protiv premijerovog brata Andreja Vučića. Stefanović je saopštio da se u Jajincima i selu Rakovica našlo tokom vikenda 97 bezbednosno interesantnih lica „visokog nivoa“, kao i da je u istrazi pronađenog oružja saslušano njih 37. U utorak je i TV Pink objavila da policija u jednoj garaži u Gandijevoj ulici u Novom Beogradu pronašla automat hekler i veća količina municije i eksploziva, kao i auto marke „reno megan“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari