Posle pokušaja francuskih snaga iz sastava Kfora da juče rano ujutru uklone srpske barikade kod administrativnog prelaza Brnjak, na severu KiM započeo je „pozicioni rat“, objašnjavaju izvori Danasa s terena.

Prema nezvaničnim saznanjima našeg lista, Kfor je kod Brnjaka zauzeo alternativni put kod sela Banje, dok se barikada u selu Zupče „drži“. Na njoj su s jedne strane Kfor, s druge Srbi, i u vreme zaključenja ovog izdanja našeg lista ništa se nije promenilo. Srbi se žale da Kfor na severu KiM ometa signale srpske mobilne telefonije.

Zbog povreda izazvanih suzavcem, u Domu zdravlja Zubin Potok zbrinute su tri osobe sa težim telesnim povredama, dok su 22 osobe lakše povređene. Agencije javljaju da su povrede zadobila i osmorica pripadnika Kfora, „zbog neadekvatnog rukovanja suzavcem, takozvanim biber sprejom“. Državni vrh Srbije apelovao je juče na obe strane da se uzdrže od incidenata, dok je EU podržala korake Kfora, uz podršku Euleksa, za uspostavljanje slobode kretanja na severu Kosova. Brisel je pozvao „sve strane da ostanu smirene i izbegnu nasilje“.

Maja Kocijančić, portparol visokog predstavnika EU, izjavila je juče da je cilj operacije Kfora, koju podržava Euleks, da se „poboljša vladavina prava“, jer je „sloboda kretanja jedno od temeljnih načela Unije“. Prema njenim rečima, EU pomno prati razvoj na severu Kosova i u stalnoj je vezi s NATO, kao i sa Beogradom i Prištinom.

Vlada Srbije pozvala je juče sve pripadnike međunarodnih misija na KiM na uzdržanost, bez upotrebe sile, a lokalno stanovništvo da ne reaguje na provokacije. Beograd, kako je juče izjavio šef vladine Kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović, insistira da se smire tenzije na severu KiM i uspostavi komunikacija Kfora i lokalnog stanovništva.

Izvori Danasa tvrde da Kfor ne pokazuje želju za nastavkom pregovora posle preksinoćnog ultimativnog zahteva da Srbi, osim snabdevanja njihovih vojnika, omoguće i kretanje pripadnika Euleksa, kao i posle jučerašnje akcije na Brnjaku.

Predsednici opština sa severa KiM juče su optužili „militantan i antisrpski“ deo Kfora za prekid razgovora kojima je trebalo da se nađe rešenje za krizu. Oni tvrde da je Kfor kriv za „prekid razgovora, jer je odbacio pruženu ruku saradnje i odbio konkretan predlog predstavnika četiri opštine za nesmetano snabdevanje i uobičajene komunikacije jedinica na severu KiM“.

Povodom Kforove akcije uklanjanja barikada, Srpski pokret otpora upozorava da su „jednostrane akcije opasne i samo još više komplikuju i onako tešku situaciju“. SPOT zahteva od Kfora da se u dijalogu sa političkim predstavnicima severnog KiM pronađe pravo rešenje, a od državnog vrha Srbije da zauzme aktivniju politiku u rešavanju krize. U saopštenju se ističe da „eventualno stradanje ljudi koji štite svoja ognjišta, kao i eventualno isterivanje Srba i Srbije sa ovog dela KiM, najdirektnije pada na teret državnog vrha Srbije sa predsednikom Borisom Tadićem na čelu“.

Pripadnici Kfora su posle neuspelih pregovora sa predsednicima četiri srpske opštine, u noći između srede i četvrtka krenuli sa više desetina vozila iz baze u Novom Selu kod Vučitrna prema administrativnom prelazu Brnjak. U selima Zupče i Jagnjenica zaustavili su se ispred barikada, na kojima su građani bili na „noćnom dežurstvu“. Narod je u Zupču odmah masovno izašao na barikade. Kfor je u Jagnjenicu stigao alternativnim putem iz pravca albanskog sela Čabra, a vojnici su bili opremljeni štitovima i pod punom opremom.

Srbi su pevajući rodoljubive pesme, posedali na put kako bi sprečili prolazak Kfora, koji je u dva navrata na njih bacio suzavac. Uzvikivali su: „Nećete nas oterati odavde!“ Tokom jučerašnjeg dana na barikadama u Zupču, kako tvrde izvori Danasa, bile su žene. One nisu „pomerile liniju“, a uveče su ih odmenili muškarci.

Radenko Nedeljković, načelnik Kosovsko-mitrovičkog okruga, izjavio je juče u Jagnjenici da su događaji na ovoj barikadi „školski primer pat-pozicije“, za koju je odgovoran Kfor.

Podrška iz Gračanice

U centru Gračanice juče je održan skup podrške Srbima sa severa, sa kojeg je međunarodnoj zajednici i vlastima u Beogradu poručeno da Srbi iz centralnog dela KiM podržavaju napore države Srbije u rešavanju problema na severu pokrajine. Na skupu je učestvovalo, prema izveštajima agencija, nekoliko hiljada ljudi, koji su nosili zastave i pevali himnu Srbije. Njima su se obratili načelnik okruga Goran Arsići direktor Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari