Liga socijaldemokrata Vojvodine juče se ponovo založila da sve organizacije koje u svom programu imaju elemente neonacizma i fašizma budu zabranjene i pozdravila inicijativu Ministarstva pravde i Republičkog tužilaštva da se van zakona stavi ekstremni Nacionalni stroj.

Aleksandra Jerkov, poslanica LSV-a, podsetila je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije da je ta stranka još 2005. inicirala zabranu ekstremističkih organizacija i ocenila da je „žalosno što do toga dolazi tek sada“.

– Time se pokazuje da nije postojala politička volja da se to sprovede, iako je MUP sve vreme imao informaciju koje bi organizacije trebalo da dođu pod udar zakona – rekla je Jerkov.

Ona je precizirala da su u evidenciji MUP-a kao neonacistička i fašistička udruženja zavedena još Krv i čast, Obraz, Pokret 64 i Honvedi.

– Nadamo se da ćemo u parlamentu i vladajućoj koaliciji pronaći partnere za usvajanje zakona o zabrani ovakvih organizacija – rekla je Jerkov.

Tomislav Nikolić, šef poslaničke grupe Napred Srbijo, rekao je novinarima da je „ekstremizam svake vrste apsolutno nedopustiv“, ali i da on nije prava osoba za odgovor na pitanje da li bi trebalo preuzeti mere zabrana.

– Neka nadležni podnesu prijave i odluče da li je nešto za zabranu. Politika u to ne treba da se meša. U svakom slučaju, ekstremizam s velikim pojavnim oblicima šovinizma treba saseći u korenu – rekao je Nikolić.

– Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) Dragan Todorovićocenio je da nije potrebno donositi poseban zakon o zabrani neofašističkih i neonacističkih organizacija, jer se na sve mogu primenjivati odredbe postojećih zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari